AZ nestelt zich aan kop Eredivisie

AZ PEC

PEC Zwolle heeft zondag voor eigen publiek met 2-0 verloren van AZ. Door dat resultaat verspeelde de thuisploeg de kans om aan kop van de eredivisie te komen door het puntenverlies van FC Twente, Ajax en PSV. Het was juist AZ dat zich qua aantal punten naast de Tukkers en de landskampioen schaarde.

© Pro Shots
© Pro Shots
© anp

Het was de thuisclub die in de beginfase het meeste initiatief toonde. AZ had donderdag nog in het verre Kazachstan gespeeld voor de Europa League en zou wel eens last kunnen hebben van de lange reis terug. Met dat idee in het achterhoofd drong de ploeg van trainer Ron Jans dan ook aan op de openingstreffer. Maar echt veel kansen creëerde PEC niet in het eerste half uur, AZ trouwens evenmin.
Dat kwam ook door het enigszins twijfelachtige optreden van scheidsrechter Ed Janssen. De arbiter zag eerst dat doelman Esteban van AZ op 5 meter van zijn doel een terugspeelbal van Jeffrey Gouweleeuw in de handen pakte, maar wuifde dat weg. Even later duwde Jan Wuytens met twee handen Joost Broerse onderuit in het 16-metergebied. Dat vond Janssen echter te licht voor een strafschop.
PEC kwam dus niet in de gelegenheid om op voorsprong te komen. Daarnaast moest Ron Jans na ruim een half uur ook nog zijn doelman Kevin Begois vervangen door Leon ter Wielen. De keeper was door zijn enkel gegaan. Een paar minuten na de entree van Ter Wielen kreeg de thuisploeg ook nog zeer ongelukkig de 0-1 om de oren. Maarten Martens zag uit een vrije trap de bal via de rug van PEC-verdediger Broerse in het doel vliegen.
Vlak na rust verdubbelde AZ de marge. Wederom was Martens de aangever, maar dit keer vond hij wel een teamgenoot. Nick Viergever kon volledig vrijstaand de 0-2 inkoppen uit een corner van de Belgische aanvoerder van de Alkmaarders.
Door dat vlugge doelpunt in de tweede helft verstomde het Zwolse publiek in het IJsseldelta Stadion, wat ook zijn uitwerking op de spelers had. Het zelfvertrouwen leek te zijn weggeëbd bij de thuisploeg en de 0-3 hing meer in de lucht dan de 1-2. AZ sprong echter niet zorgvuldig om met de kansen die de ploeg nog kreeg en vooral Berghuis blunderde keer of keer. Daardoor bleef het 0-2. AZ nestelt zich nu in de top van de Eredivisie!