Prima eten bij Chreighton’s Egmond aan den Hoef

54 jaar alweer en dit jaar geen verjaardag gevierd. Volgend jaar gaan we weer voor goud want dat ga ik het56e jaar levensjaar in als ik 55 word, bij leven en welzijn natuurlijk. Kortom een nieuw lustrum, een nieuw feest, en ook op een vrijdag. Dit jaar gegeten bij Chreighton’s (zie foto). Woon als 12 jaar in 072 echter hier hebben wij nog nooit gegeten. Lekker op het terras gegeten met ondergaande zon met de duinen als decor, prachtig. Leuke bediening en prima gegeten. Goede prijs/kwaliteit verhouding. Enig kritiekpuntje is dat er wat meer groente/salade bij kon. Uitstekende huiswijn.

Maatwerkreunie

Lekker gegeten gisteren met een aantal Maatwerkcollega’s bij Ko Chang, een uitstekend Thais Restaurant in de Bosboom de Toussaintstraat 60 in Oud West (vlakbij Centrum) Op de foto Gerard Lutteken, Philip Bodenstaff, Ton Kolsteren, Albert van der lugt en ik. Oude kwesties beslecht en veel gelachen om onder andere het Bokitoverhaal, de opkomst van Nico, de vermeende censuur rondom het boek “Het Marokkanendrama” van Fleur Jurgens, de pedagogische activiteiten van de stichting in Suriname en nog veel meer! Allemaal pensionado’s op de foto behalve ikzelf. Veel leedvermaak dus over het kale feit dat ik tot mijn 67e moet doorwerken terwijl de heren tegen 1 a 2 pensioenkortingen van het ABP dreigen aan te lopen. Zeker voor herhaling vatbaar! Al met al toch leuk om te constateren dat het toch een bijzondere tijd was bij Maatwerk Amsterdam waar we destijds een enorme snok hebben gegeven aan het oplossen van de langdurige werkloosheid. Zouden we nu weer moeten doen!

Spanje: In principe een rijk land!


Foto: Edward Neering – Madrid 30 maart 2012

Door Henk Bruning: Nederlands ondernemer in Madrid

OPINIE | Op initiatief van de PVV debatteerde de Tweede Kamer de afgelopen week over het Europese steunpakket van 30 miljard voor Spanje. Terecht dat de PVV het initiatief voor een debat nam. Niet omdat hun argument klopt dat Nederland ‘zomaar’ veel geld aan Spanje leent, maar omdat het gaat om de versterking van een democratisch Europa.

Spanje kan, zonder vriendjespolitiek en corruptie, rijk zijn

Het argument van de PVV dat de corruptie in Spanje – zeker bij de lokale banken – een groot probleem is, klopt wel. Ik woon nu twee jaar in Madrid en weet inmiddels uit ervaring dat de crisis van Spanje niet alleen een financiële is.

Mijn bedrijf biedt projecten ‘integriteit’ aan voor de publieke sector. Ik probeer er de overheid voor te interesseren. Dat is een hele klus. Het bestuur, zeker in de 17 verschillende autonome provincies, zoals Catalonië en Andalusië, is belabberd georganiseerd. De tekorten zijn gigantisch. Ze zijn veroorzaakt door onder meer grote prestigeprojecten zonder financiële dekking.

Hobby’s
Spanje is een land waar overal de hobby’s van politici zichtbaar zijn: nieuwe vliegvelden, wegen, bedrijventerreinen, hogesnelheidstreinen zijn aangelegd zonder dat daar echt gebruik van wordt gemaakt. Dat is nog niet het enige. De overheidssector is sterk toegenomen zonder dat gekeken is naar de efficiëntie en effectiviteit. Ambtenaren zijn slecht gemotiveerd; in de top van de overheid zijn veel politici geplaatst die van alles verstand hebben behalve van het managen van de dienstverlening aan burgers. De bureaucratie is verstikkend; het juridisch apparaat verstopt.

Het ontbreekt in Spanje vooral aan creatieve ideeën en initiatieven om de enorme werkloosheid (onder jongeren 50 procent) weg te werken. Spanje zit vast. Ook universiteiten en bedrijven kennen een verouderde, weinig efficiënte en vaak niet transparante bedrijfsvoering waarin (alweer) incompetente politici en managers een rol spelen.

Zeker neemt Spanje maatregelen. De nieuwe regering van president Rajoy heeft onder druk van Europa de salarissen met 5 tot 8 procent eenzijdig gekort, werkweken verlengd en de zelfstandigheid van de provincieregeringen ingeperkt. Ook wordt gesneden in de zorg en het onderwijs en gaan de prijzen van het openbaar vervoer omhoog, evenals de btw.

Geen arm land
Spanje is bepaald geen arm land. Er is geld, maar veel geld is ‘zwart’ en niet bereikbaar voor de fiscus. Ondertussen staat de middenklasse onder druk. Veel kleine zaken die het merendeel van de werkgelegenheid verzorgen, sluiten of krimpen. Iedereen houdt de vinger op de knip. Daar dient de echte armoede zich aan.

Europa moet hulp bieden, maar het debat gaat eenzijdig over financiële voorwaarden. Spanje kan in principe een rijk land zijn vanwege de landbouw, het toerisme, de hoge kwaliteit van leven, de potentiële zonne-energie, de infrastructuur en de goede zakelijke relaties met Latijns Amerika. Spanje is echter ook een trots land dat inmenging niet op prijs stelt.

Europa zal Spanje moeten aanzetten te moderniseren. De meeste Spanjaarden willen veranderen. Ze hunkeren naar een transparante democratie zonder de alles overheersende corruptie en vriendjespolitiek. Wanneer wordt Europa de bondgenoot van de modale Spanjaard?

Henk Bruning

Texel


Weekendje Texel achter de rug. Onze buren hebben daar een mooie vakantiewoning vlakbij de Slufter. Het was bijna een goddelijke ervaring. De buienradar produceerde boven Heiloo de één na de andere bui en zo nu en dan een wolkbreukje. Zag tevens dat op Texel er niet veel te vrezen was aan nattigheid. Ik kom dus de veerpont af en ja hoor,…..de zon breekt door. Bel nog even met mijn zieke zoon Abel of het toch nog regent in 072, “pijpestelen”, bevestigt hij resoluut!! Een prachtige fietsrit gemaakt van De Slufter naar de vuurtoren door de Eierlandse duinen. Bij de Cocksdorp de eerste stop en vervolgens langs natuurgebied, lange waddedijken, buitengaats als binnengaats naar Oosterend. Daar met zijn allen aan de heerlijke verse makreel en kibbeling en vevolgens voor de 3e stop naar Den Burg. Texels bier (Skuumkoppe) moest geproefd worden op een terras (zie foto) en vervolgens gefietst naar ongeveer vijf kilometer onder de Koog waar wij aan tafel schoven bij “Vincent” en na een prima maaltijd via de Koog weer naar de Slufterhoek. Al met al zeker 50 kilometer gefietst! Vanmorgen kwiek de Slufter en de Mui bekeken en onder begeleiding van vallende parachutisten weer terug naar de boot op weg naar het Maritieme Den Helder.

Marijke Neering op RTVNH

<a href="” title=”nieuws”>

Ja, het begint al een gewoonte te worden. Weer een Neering op TV, of beter gezegd Marijke Brugman en Rob Neering op TV. Het beatlemuseum in Alkmaar was op zoek naar het Volendamse meisje dat op het bed zat in het Hilton hotel tijdens de beroemde “bedactie” voor de vrede. Je kunt het hele item zien op www.rtvnh.nl en klik op nieuws. Doorklikken op het item (‘Meisje op beatlefoto gevonden”). Rob is kort in beeld en heeft de glansrol als een ware “side-kick”. Marijke uiteraard in de hoofdrol van het RTVNH nieuwsitem. Leuk hoor zo’n item op de regionale TV.

Het toeval doet zich voor dat ik er zelf in 2009 ook ben geweest in april. Ik was in het Hilton ivm een Avicenna opleiding met oa Nelleke Noordervliet als docente . Met plasticjes om onze schoenen heen mochten een collega en ik in de pauze van de cursus de kamer bezichtigen van Yoko en John. Nog helemaal in orginele staat met witte hoogpolige vloerbedekking. Overigens is het tapijt wel vernieuwd!