Verjaardag van Frans

Frans_verjaardag_003_3 15 februari was het xc3xa9xc3xa9n jaar geleden dat onze broer Frans overleed. Gisteren, 26 februari zou hij 54 jaar zijn geworden. In eetfcafe Loetje in Amsterdam Zuid hebben we Frans zijn verjaardag "gevierd". Een goed samenzijn met een aantal Neeringbroers en zus Elma. Leuke avond in een prima ambiance. Cafxc3xa9′ Loetje pretendeert de beste biefstuk van Nederland te  serveren en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nog nooit zo’n lekkere biefstuk heb gegeten. Je krijgt voor een redelijke prijs > een simpele biefstuk zonder toeters en bellen, een salade en een apart bordje frites>> Uitstekend!!! Voldoet volledig aan het criterium "Als het simpel is xc3xa9n het het is goed > dan is het dubbel zo goed……………Waar doet me dat aan herinneren?

Foto/Tekst Edward Neering

Chinatown in Amsterdam

Chinatown_020_2

Iedere dag loop ik via de Schreierstoren de Geldersekade over en vervolgens door Atoniusbreestraat of over de Kloverniersburgwal naar het Stadhuis. Een luxe om iedere dag te kunnen genieten van de mooie oude binnenstad (zie foto van de Waag op de Nieuwmarkt) van Amsterdam. Wat me opgevallen is dat bijna alle hoeren van de Geldersekade zijn verdwenen. Er is slechts nog xc3xa9xc3xa9n bordeel. Als je hier vroeger met de rondvaartboot langs werd gevaren was het een grote bordeelgracht met een vuurzee van rodelichtjes. Als buitendienstmedewerker van de sociale dienst in de jaren tachtig heb ik menig bordeel bezocht om onderzoek naar bijstandsfraude.

Daarnaast zie je dat de chinezen oprukken. De binnenbantammerstraat was altijd al chinees en de toko op de nieuwmarkt zit er al jaren. Maar deze buurt heeft nu zelfs chinese straatnamen. Wat als er in Slotervaart marokkaanse straatnamen onder de nederlandse zouden komen te staan > dan is het hek van de dam!  Hoe dan ook Amsterdam heeft een heus Chinatown en daar mogen we best een beetje trots op zijn!! Alhoewel ik denk dan oude nijveren chinese handelaren en natuurlijk niet aan de chinese onderwereld. Stel dat deze laatste oprukt in deze buurt dan is de Nieuwmarktbuurt van de regen (Hoeren,mensenhandel, drugs) in de drup (Chinese Onderwereld) geraakt!!

Edward Neering

Chinatown_031 Chinatown_026

Brede omarming Gesubsidieerde Arbeid

Horeca_herstelling_006

Onderstaande bijdrage is door mij op 21 februari 2009 geplaatst op de PvdA website nav het artikel van Mariette Hamer "Niemand Afschrijven"

02.2009 | Neering | Gesubsidieerde Arbeid

In het verkiezingsprogramma van de PvdA was het behoud en uitbreiding van de gesubsidieerde arbeid opgenomen. Het heeft het niet gehaald bij de afspraken in het regeerakkoord met CDA en CU.

Nu staan we aan de vooravond van grote werkloosheid. Even los van allerlei mobiliteitscentra en het verhogen van loonkostensubsidies om zoveel mogelijk mensen die werkloos zijn of dreigen te worden een passende stap naar een nieuwe baan te laten maken > Prima voor deze groep en voor de vele vacatures die nog open staan.

Het adagium van Mariette Hamer is "Niemand aan de Kant" > Ook prima maar de grote vraag en les uit de jaren tachtig is >> Hoe, wanneer en in welk volume zet je instrumenten in. De jeugdwerkgarantiewet (JWG) werd pas in 1989 schoorvoetend ingezet en de Banenpool en Melkertbanen (Nu ID-regeling) kwam pas in 1991 (Werk, werk, werk Melkert) De crisis woedde destijds al vanaf 1981 en door deze veel te late reactie van de politiek werd een volledige jonge generatie aan de kant gezet.

Vele bijstandsklanten die anno 2008/2009 dure re-integtratietrajecten hebben doorlopen en eindelijk weer een baan dus perspectief hebben gevonden zullen als eerste weer op de klapstoeltjes van de arbeidsmarkt terechtkomen. De Sociale werkvoorziening zit vol met grote wachtlijsten tot gevolg. De omvang van het aantal werklozen zal ongekend zijn dus wil je volume maken dan moet je een goede brede landelijke infrastructuur neerzetten om mensen actief te laten deelnemen en hun competenties te laten behouden dan wel te verbeteren en de kunst is om niet weer het wiel opnieuw te laten uitvinden, want dat kosten pakken met geld.

Ik stel voor als bijdrage ihkv ‘Niemand aan de kant"

1) Bestaande vormen van gesubsidieerde arbeid (ID regelingen) moeten nieuw leven worden ingeblazen. worden geactiveerd met scherpere voorwarden. 2) Zet de ID-regeling ook open voor de profitsector door te stellen dat 5% van het personeel een leer/werktraject ihkv ID mag volgen. Voor MKB aparte regeling.

3) Ruim baan voor de Sociale werkvoorziening. Maatwerk qua volume leveren per gemeente/regio.
Als voorloper daarop alvast iedereen die nu op de wachtlijst staan direct laten werken en vooralsnog in een andere regeling van gesubsidieerde arbeid stoppen als een prxc3xab SW-voorziening. Parallel de WSW- wet aanpassen.

4) Financiering voor een groot deel uit bestaande re-integratiegelden Wet Werk en Bijstand. Aanvulling vanuit het inkomensdeel WWB (Immers het bespaart bijstandsuitkeringen)

5) Laat gemeenten een balans vinden tussen publieke en private re-integratie. Ook de marktwerking in re-integtratieland heeft gefaald dan wel zijn langste tijd gehad met sterk oplopende kosten. "Publieke re-integratie daar waar het moet en Privaat daar waar Maatwerk moet worden geleverd"

6) Hou regelgeving vooral simpel zodat de uitvoering er niet verstrikt in raakt > "Als het simpel is xc3xabn het is goed dan is het dubbel zo goed"

Gesubsidieerde arbeid is niet het tovermiddel tegen komende langdurige werkloosheid maar breed landelijk ingezet (ik denk aan 40.000 arbeidsplaatsen) is het een prima instrument tijdens grote werkloosheid  om mensen blijvend te laten deelnemen aan onze maatschappij. Competenties kunnen behouden blijven dan wel worden aangescherpt. Gesubsidieerde arbeid kan tevens worden ingezet als extra middel bij herstel van cultureel erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, Stelling van Amsterdam (Stichting Herstelling) en veel religieus cultureel erfgoed als kerken en begraafplaatsen.


Snelheid is geboden!

Edward Neering
Jaren tachtig: Achter loket bij Sociale dienst Amsterdam.
Jaren negentig tot 2009>Ex-directeur Stichting Herstelling Amsterdam en Manager publieke re-integratieprojecten Amsterdam

06- 518 770 14

Klik op onderstaande link naar de PvdA website

http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/200006406/clearState/true/sf/200006406/returnPage/200006406/itemId/220373824/realItemId/220373824/pageId/200006510/instanceId/37907/nwsbrf/true/nwsbrfd/2009_02_20/


Wat doe je nog eigenlijk?

Stadhuis_amsterdam_003 Ik ontvang de laatste tijd mailtjes met de kernvraag "Wat doe je nu eigenlijk sinds je bij Herstelling weg bent?" "Je schrijft niets meer over je werk op je weblog!! Waarom?

Ik werk sinds 1 januari 2009 voor AGA Adviesgroep Amsterdam. AGA is zeg maar een gemeentelijke dienst (onderdeel van de bestuursdienst Amsterdam) die tijdelijke opdrachten/klussen binnen de gemeente Amsterdam doet. Zowel adviesopdrachten als interim managementklussen.Ik werk daar als interim manager. Ik ben half januari gestart met mijn eerste opdracht. Ik werk tot 1 juni 2009 als Hoofd Sociaal Domein bij de Directie Stedelijke Bestuursadvisering. Dit houdt in dat ik de manager bem van van zeg maar 20 hoogwaardige strategische bestuursadviseurs op het Stadhuis. Deze bestuursadviseurs dienen het bestuur door het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd te adviseren over actualiteiten en over complex bestuurlijke kwesties, makelaar te zijn tussen het bestuur en de gemeentelijke diensten en altijd klaar te staan voor het bestuur van Amsterdam als de actualiteit daarom vraagt. Zij staan in direct contact met de wethouders zoals Lodewijk Asscher, Maarten van Poelgeest, Carolien Gehrels, Marijke Vos, Freek Ossel en Tjeerd Herrema (gisteren afgetreden). Het mag duidelijk zijn dat ik niet op deze weblog ga zetten wat ik daar allemaal zo dagelijks meemaak. Als directeur Herstelling/manager DWI was ik zelf eindverantwoordelijk dus geen probleem als ik wat vind enz. Hier is dat absuluut anders. Het is natuurlijk qua werkomgeving een heel andere als bij DWI/Herstelling. Bij DWI gaf ik leiding aan een uitvoeringsorganisatie (Bouwbedrijf, Re-integratiebedrijf, Horecabedrijf, Formulierenbrigade enz) Op het stadhuis ben ik werkzaam in een politiek bestuurlijke omgeving. Daarnaast is het interessant om nu eens met een "Stadhuisblik" naar de gemeentelijke diensten te kijken met name DWI  (Dienst Werk en Inkomen) en DMO (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Waarom ik er tot 1 juni zit?  >> Ivm zwangerschapsvervanging van het huidige hoofd Sociaal Domein. Vind je het leuk?  Ja ik geniet met volle teugen even los van een enkel schaduwkantje. Wat ga je hier na doen?  Geen idee >> Mijn handen kriebelen /jeuken >> Hoop een project in het kader van kredietcrisis/werkgelegenheid>> als Amsterdam een beroep op me doet ben ik uiteraard beschikbaar.

Welke onderwerpen spelen er? In het sociaal domein gaat het over diverse onderwerpen zoals sport, kunst en cultuur, Monumenten, grootstedenbeleid, jeugd, onderwijs, werk & Inkomen, armoedebeleid, Zorg enz enz. Actueel is het voorlopige B&W-besluit om het aantal stasdelen terug te brengen naar 7, het aftreden van wethouder Herrema, de evaluatie over hoe de kunstsubsidies worden geregeld, de kredietcrisis en natuurlijk de Noord zuidlijn, laatste zit overigens niet in het pakket van mijn afdeling.

Foto/tekst: Edward Neering