Louis van Gaal

Az_logo Als doorgewinterde AZ-supporter moet ik helaas bekennen dat Louis zijn  "onschuld" heeft verloren. Louis het is per 1 juli 2008 echt voorbij. Gert Jan Verbeek staat in coulissen klaar. Of zoals Ton Ooijer het in P&W omschreef "als de soldaten zich met de oorlog gaan bemoeien dan is het gedaan".

Niemand houdt van ze!

Pieter_winsemius

Kohnstammlezing 2008 over schooluitval door Pieter Winsemius

Ik was gistermiddag aanwezig bij de Kohnstammlezing in de Luthersekerk aan de Singel in hartje Amsterdam. De negende Kohnstammlezing is uitgesproken en gemaakt door Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In zijn lezing ging Pieter Winsemius in op schooluitval. Naar dit sociale en economische probleem deed hij onderzoek op scholen, met leerlingen, leerkrachten en schoolleidingen. Hij laat zien hoe leerlingen in de kou staan, hoe de school en de omgeving van leerlingen letterlijk uit elkaar groeien. Leerlingen raken overbelast, hebben zoveel besognes dat school er niet meer bij kan. Hij laat zien hoe besluitvorming sleept, en dat korte termijnoplossingen nergens toe leiden. Drempels slechten, rigoureus, in een lange termijnperspectief. Kleine ingrepen kunnen al helpen, maar de kern zal zijn: bestuurskracht. Bestuurskracht is nodig, onder andere om onorthodoxe frontliniewerkers de ruimte te bieden. Zij kunnen de verbindingen leggen voor leerlingen in het vmbo: tussen thuis, school en de wereld van derden.

Een nieuw initiatief is het Project Schoolfort waarin leerlingen die dreigen uit te vallen uit het VMBO worden opgenomen in het re-integratietraject van de Stichting Herstelling te Amsterdam. Hierin kunnen leerlingen het AKA nivo 1 halen door comptenties verworven in het onderwijsdomein mee te laten tellen in het re-integratiedomein, kortom een ketesamenwerking tussen het onderwijsveld en het re-integratieveld. De gemeente Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die hier mee experimenteert met als uitvoerder de Stichting Herstelling.

Edward Neering

Wilt u de  Kohnstammlezing 2008 volledig lezen (zeker de moeite waard voor diegenen die in het onderwijsveld zitten en zich buigen over schooluitval) klik dan op onderstaande link met een vervolgklik op het PDFbestand.

http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=4346

Suriname-ochtend bij Herstelling

Suriname_2007simon_groepsfoto_las_2 Afbeelding_192Vanochtend een bijzonder nspirerende bijeenkomst gehad van Herstelling Internationaal. Een thema-ochtend over de Suriname-activiteiten 2007 en wat er gaat komen in 2008.

Wim Schreuders, directeur DWI, had hedenochtend de aftrap. Hij bendadrukte de bijzondere band met Suriname en zijn ervaringen tijdens zijn werkbezoek aldaar. Hij overweegt om met de schrijver van het boek "verbindend leiderschap" een aantal nieuwe workshops te gaan geven in Paramaribo  Jeroen Sprenger, voorzitter Stichting Herstelling, gaf de geschiedenis weer van de Stichting Herstelling in Suriname. Werkmeester Simon Hoogendoorn vertelde over zijn werkzaamheden bij het SAO (collega-organisatie van Herstelling in Paramaribo). Hij vertelde over het gebrek aan geld en middelen en over de soms vreemde hierachische lijnen. Theo Zuijdam vertelde zijn relaaas over het opknappen van het MOB (Medisch Opvoedkundig Buro) Hoe hij een supervisor als meewerkend voorman liet gaan functioneren en een grote drive bij de mensen kon bewerkstelligen. Her resultaat mag er wezen, een prachtig gerenoveerd MOB!. Ton Kolsteren gaf een uiteenzetting over zijn communicatitrainingen die hij hield bij het SAO, voor medewerkers en management. Albert van der Lugt vertelde over het nut van het hoe en waarom Herstelling in Suriname is en tenslotte Jelte Zondervan verhaalde over het project met de jeugdig deliquenten die als een soort van alternatieve straf gaan werken op Fort Nieuw Amsterdam. Zelf de eer gehad om als dagvoorzitter alles aan elkaar te praten en tenslotte werd Gerard Lutteken in het zonnetje gezet voor al zijn werkzaamheden achter de schermen van Herstelling Internationaal. Dit alles werd helemaal compleet gemaakt door een heerlijke surinaamse lunch compleet met roti en pom gemaakt door Horeca Herstelling. De reactie swaren van positief tot zeer positief op deze zeer informatieve bijeenkomt.

Edward Neering

managementdagen

Herstelling_2007_bezoek_buijne_a_10 Gisteren en vandaag twee managementdagen gehad in Wijk aan Zee. Verbleven in Hotel Zeeduin. Prima Hotel vlak bij het strand wat de naam van het hotel ook suggereert. Eerst een presentatie gehouden voor het management van Werkbedrijf Herstelling over het afgelopen jaar en over de wat ons te doen staat in 2008.  Verder een uitstekende discussie gehad over het project Schoolfort en nieuwe oplossingsrichtingen geveonden. Een plan van aanpak gemaakt voor de werving van nieuwe deelnemers en een UWV presentatie gehad over de WAJONG en de re-integratie van deze doelgroep. Daarnaast een workshop gehad van Simon Rits over beroepenvoorlichting aan klantmanagers van de Dienst Werk & Inkomen met aansluitend een presentatie van hem over zijn activiteiten als uitstroomconsulent van Herstelling. Gisteravond de miraculeuze zege aanschouwt van Oranje in aanwezigheid van een bestuurslid van de stichting Herstelling. Twee prima managementdagen gehad in aanwezigheid van mijn opvolger binnen de Dienst Werk & Inkomen, Yoeri van der Lugt. Een tempoteam medewerker zou gezegd hebben "het waren twee fantastische dagen". Morgen de Suriname ochtend van de stichting Herstelling Internationaal.

Overigens gefietst van Alkmaar naar Wijk aan Zee door de duinen vanaf Egmond aan Zee naar Wijk aan Zee. Vooral woensdagochtend was dat een belevenis op zich. Niet xc3xa9xc3xa9n mens tegengekomen in de duinen gedurende 20 km. Wel veel konijnen, Schotse Hooglanders, wilde paarden, bolderende spechten en windje in de rug! De enige verstoring waren de vliegtuigenn die bij Castricum aan Zee Nederland invliegen en de draai maken rcihting polderbaan (de vijfde baan van Schiphol).

Edward Neering

Wiite rook!

Vuurwerk Yoeri van der Lugt wordt mijn collegadirecteur bij Herstelling. Het heeft bijna een jaar geduurd maar de splitsing tussen Herstelling DWI en de stichting Herstelling is een feit. Vanaf 1 mei 2008 is Yoeri van der Lugt de DWI directeur Werkbedrijf Herstelling. Zelf ga ik het directeurschap vervullen van de Stichting Herstelling.

Wiite rook dus > een beetje vuurwerk is dus op zijn plaats.

Ook is vandaag bekend geworden dan Helena Hehanussa de nwe teammanager zal worden van Horeca Herstelling.

Zowel Helena als Yoeri van harte gefeliciteerd.

Edward Neering