” De vaders van Osdorp”, Nieuwste boek van Kees Schelling ligt in de Boekwinkel

Kees Schelling boek 2013 boekenzaak

Al eerder schreef Kees Schelling het boek “We hadden van alles niks”. Een boek over de familie Schelling aan de Osdorperweg van 1900 tot 1960. Een bestseller in de regio. Nu komt Kees met een nieuw boek over de strijd tegen de gemeente voor een beter onderhoud van de Osdorperweg. Dit sfeervolle  boek belicht  de Osdorper schoolstaking in zestiger jaren met een hoofdrol voor toemalig wethouder Joop den Uyl.

Edward Neering

De schoolstaking van 1963

Vijftig jaar geleden bleven zestig kinderen uit Osdorp in een protestactie thuis van school. Auteur Kees Schelling ging op zoek naar de achtergronden en reconstrueerde de voor die tijd ingrijpende actie in zijn boek ‘De vaders van Osdorp’. Dat leverde niet alleen een verhaal op over de veranderende verhoudingen tussen politiek, media, en gewone mensen in de jaren zestig (inclusief een stevige rol voor toenmalig wethouder Joop den Uyl). Het boek is ook een sfeervol tijdsbeeld met persoonlijke belevenissen uit het Osdorp van die tijd.

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat aan de Osdorperweg in Amsterdam West, de zogenaamde schoolstaking gehouden werd. Op maandag 28 en dinsdag 29 oktober 1963 bleven zo’n 60 Osdorper kinderen thuis van school uit protest tegen de slechte onderhoudstoestand van de weg. Zij en hun ouders wilden hiermee bereiken dat er een voetpad langs de weg werd aangelegd en dat de gemeente maatregelen zou nemen om de veiligheid van de kinderen te vergroten. De actie was groot nieuws in die dagen met dagelijkse berichtgeving in veel kranten, met name in het Parool en het Nieuws van de Dag.

Mooie reconstructie

Over deze schoolstaking heeft een van de kinderen uit die tijd, Kees Schelling, een boek geschreven: ‘De vaders van Osdorp’. Het boek vertelt het verhaal over het slechte onderhoud van de weg en de grootscheepse actie die daarop volgde. Voor het boek interviewde hij verschillende mensen die indertijd op de één of andere manier bij de actie betrokken waren.

Het boek is ruim gedocumenteerd en daarmee een mooie reconstructie van de actie geworden, maar tegelijkertijd geeft het een beeld van het leven van gewone mensen aan de Osdorperweg aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. De rode draad vormt de communicatie tussen de gemeente Amsterdam en de actievoerders aangevoerd door een protestcomité bestaande uit de bewoners Henk Wolkers, Chris Noordermeer, Leo Barlag en Ab Veld. De gemeente Amsterdam had weliswaar de intentie om voor de Osdorperweg een oplossing te vinden, maar communiceerde daar niet met de bewoners over. Die werden steeds ongeduldiger en zetten de zaak op scherp door hun kinderen twee dagen van school te houden. Het boek laat ook iets zien van de toen al aanwezige macht van de media, want de actie kreeg heel veel aandacht. ‘De vaders van Osdorp’ is dan ook te beschouwen als een tijdsdocument dat de veranderende verhoudingen tussen overheid en burgers illustreert.

Het oude Osdorp

Het boek toont ook de geschiedenis van de Osdorperweg en laat zien hoe het oude Osdorp steeds meer onder druk kwam te staan door de uitbreidingsplannen van de gemeente Amsterdam. Ook aspecten zoals de leerplicht, de barre winter van 1963, een ernstig ongeluk  en het op de Osdorperweg toen aanwezige woonwagenkamp krijgen in het verhaal een plaats.

Uiteindelijk werd de onrust gesust door Joop den Uyl, toen wethouder voor Publieke Werken. De gemeente begon met het verbeteren van de weg en de aanleg van een voetpad.

Het boek is 140 pagina’s dik en bevat ca. vijftig foto’s, kaartjes, bidprentjes, brieven en krantenartikelen uit die tijd. De prijs is € 17,50.

Het boek is vanaf zaterdag 26 oktober verkrijgbaar bij boekhandel Jaspers in Badhoevedorp, bij boekhandel Primera in Zwanenburg en bij boekhandel Meck en Holt op Tussen Meer in Osdorp.

Meer informatie over het boek is te vinden op www.keesschelling.nl Het boek kan ook via deze website worden besteld.

Kees Schelling profiel

 

Frank Neering bedankt voor allle bijdragen voor KIKA!

Frank Neering KIKAgroep

Ingezonden brief van Frank Neering. Frank loopt voor Kika volgende week de Marathon van New York …..42 km 195 meter! Over hoe Frank te volgen in New York later meer op deze blog.

Purmerend, 26 oktober 2013.

BEDANKT!

Beste familieleden,

Over exact een week ben ik bezig om de marathon van New York te voltooien. De “reis” naar de mooiste marathon van de wereld is niet zonder slag of stoot gegaan, maar we hebben er zin in en we gaan er wat moois van maken!!! Hoop dat mijn tepels wat minder pijn doen dan na de 32 km van afgelopen week;-). Op dit moment heb ik EUR 6.857,00 opgehaald voor Kinderenkankervrij en hebben wij samen met elkaar ons steentje bijgedragen aan het verhogen van de kans op genezing van kinderkanker. Er druppelen nog steeds mooie donaties binnen, dus helemaal super!! Het doel is en blijft tenslotte 95% genezingskans in 2025!! Daar gaan we voor!!

Samen met een groepje van 13 zijn wij begin 2013 op het idee gekomen om samen de marathon van New York te gaan lopen. PurmeRent4KiKa.nl was al snel geboren en samen hebben wij ontzettend veel georganiseerd voor KiKa.

Ga ongetwijfeld wat vergeten, maar onder zien jullie een klein overzicht waar wij ons in het afgelopen jaar mee bezig hebben gehouden:

24h voetbalmarathon bij V.V. Purmersteijn

Geldinzameling bij de AH op de loopband (2X)

Loterij tijdens het PUEFA voetbaltoernooi van FC Purmerend

Kika Artiestengala

Marktstadrun 2013

KiKa Badeendjesrace

Ophaalactie statiegeld / flessen bij de lokale supermarkten

Diverse sponsorlopen op de lokale basisscholen in Purmerend

Nog veel meer…

Op het moment dat ik dit schrijf, realiseer ik mij dat het een behoorlijk bewogen jaar is geweest, maar ik kijk er met een heel bijzonder goed gevoel naar terug. Op dit moment staat de teller voor PurmeRent4KiKa op maar liefst EUR 90.994,00 en de teller loopt nog steeds door!!!

Nogmaals bedankt bedankt voor jullie bijdrage aan mij en KiKa!!

Frank Neering

Op onderstaande Foto is te zien dat de weg naar New York niet over rozen ging. Foto is een maand geleden genomen door Inger Neering. Frank Neering regentraining MNY

 

 

Halve marathon Amsterdam 7 mei 1989

Onderstaande foto is gemaakt door Mark Slaman in Amsterdam Oost. Ik ben onderweg in de Amsterdamse halve marathon op zondag 7 mei 1989 die ik, al zeg ik het zelf, met twee vingers in de neus heb gelopen in de nooit meer evenaarde tijd van 1.44,59 . In het roze broekje naast mij loopt Annemarie, een vriendin destijds van Henk Bruning.

De Amsterdamse Marathon en ook de halve marathon begonnen en einigden op de Dam, en zo hoort het ook! Paul Neering liep die dag ergens rond de 1.40 en Kees Schelling nog sneller! Tijden waar me nu alleen nog van kunnen dromen. Erger nog, ik rookte als ketter in die dagen maar dat mocht blijkbaar de pret niet drukken

Foto: Mark Slaman

HMW 1989 020 2 001

Tom Wellerloop op zondag 3 november!

TWL 2012 Edward arriveert bij de groep

Het is herfst en het eerste weekend van november is in aantocht! Dat betekent dat het weer tijd is voor de Tom Wellerloop (Voorheen de Duin en Kruidbergloop) . De loop is bekend geworden doordat dit de enige loop in Nederland is, en welicht wel in Europa, waar je zelf de weg moet vinden. Organisator Paul Neering is trots op dit handelsmerk van zijn loop maar her een der zet hij dan toch een bruin paaltje neer met een rode top. Hoe dan ook: Zondag 3 november 2013 is de start rond negen uur bij de parkeerplaats van Duin en Kruidberg in Santpoort Noord. De keien lopen 16 km en de lopers met een training in opbouw lopen de route van ongeveer 13 km. Daarna koffie en gebak in Parnassia op eigen rekening 🙂 Aan de loop zijn verder geen kosten verbonden.

In tegengestelde richting gaat er ook een groep wandelaars van start, dus wandelaars en lopers komen elkaar op een gegeven moment tegen onderweg. Dus als je wilt wandelen dan kan dat ook door de mooie herstachtige bossen in de nollen van de duinen van Santpoort Noord. Wandelaars en hardlopers ontmoeten elkaar wederom bij Parnassia.

TWL Kees juicht Paul lacht toe

Eindelijk, Kees Schelling won vorig jaar, na jaren op het vinkentouw, de TWL 2012. Achter hem Paul Neering, organisator van de loop.

AZ nestelt zich aan kop Eredivisie

AZ PEC

PEC Zwolle heeft zondag voor eigen publiek met 2-0 verloren van AZ. Door dat resultaat verspeelde de thuisploeg de kans om aan kop van de eredivisie te komen door het puntenverlies van FC Twente, Ajax en PSV. Het was juist AZ dat zich qua aantal punten naast de Tukkers en de landskampioen schaarde.

© Pro Shots
© Pro Shots
© anp

Het was de thuisclub die in de beginfase het meeste initiatief toonde. AZ had donderdag nog in het verre Kazachstan gespeeld voor de Europa League en zou wel eens last kunnen hebben van de lange reis terug. Met dat idee in het achterhoofd drong de ploeg van trainer Ron Jans dan ook aan op de openingstreffer. Maar echt veel kansen creëerde PEC niet in het eerste half uur, AZ trouwens evenmin.
Dat kwam ook door het enigszins twijfelachtige optreden van scheidsrechter Ed Janssen. De arbiter zag eerst dat doelman Esteban van AZ op 5 meter van zijn doel een terugspeelbal van Jeffrey Gouweleeuw in de handen pakte, maar wuifde dat weg. Even later duwde Jan Wuytens met twee handen Joost Broerse onderuit in het 16-metergebied. Dat vond Janssen echter te licht voor een strafschop.
PEC kwam dus niet in de gelegenheid om op voorsprong te komen. Daarnaast moest Ron Jans na ruim een half uur ook nog zijn doelman Kevin Begois vervangen door Leon ter Wielen. De keeper was door zijn enkel gegaan. Een paar minuten na de entree van Ter Wielen kreeg de thuisploeg ook nog zeer ongelukkig de 0-1 om de oren. Maarten Martens zag uit een vrije trap de bal via de rug van PEC-verdediger Broerse in het doel vliegen.
Vlak na rust verdubbelde AZ de marge. Wederom was Martens de aangever, maar dit keer vond hij wel een teamgenoot. Nick Viergever kon volledig vrijstaand de 0-2 inkoppen uit een corner van de Belgische aanvoerder van de Alkmaarders.
Door dat vlugge doelpunt in de tweede helft verstomde het Zwolse publiek in het IJsseldelta Stadion, wat ook zijn uitwerking op de spelers had. Het zelfvertrouwen leek te zijn weggeëbd bij de thuisploeg en de 0-3 hing meer in de lucht dan de 1-2. AZ sprong echter niet zorgvuldig om met de kansen die de ploeg nog kreeg en vooral Berghuis blunderde keer of keer. Daardoor bleef het 0-2. AZ nestelt zich nu in de top van de Eredivisie!