Fietsen langs de Stelling van Amsterdam

Pampusfoto-Edward-Neering5

Foto: Edward Neering / Dak van Pampus 

Het Parool heeft de afgelopen weken al een aantal malen aandacht besteed aan de Stelling van Amsterdam  (UNESCO Werelderfgoed) . Afgelopen week stond er weer een artikel over het Vuurtoreneiland van eigenaar Staatsbosbeheer bij Durgerdam. Totaal vervallen maar men zoekt nu naar een commercixefxbfxbdle exploitant die het vuurtoreneiland dan ook even opknapt (voor xefxbfxbdxefxbfxbdn tot drie miljoen euri). Het meest bekende Fort  van de 42 forten van de stelling van Amsterdam (SvA)  is natuurlijk Pampus maar er zijn er dus veel meer!

Het Parool bracht de afgelopen maanden diverse fietsroutes rondom Amsterdam uit. Wat mij betreft ontbraken er een paar namelijk de fietsroutes die langs de Stelling van Amsterdam gaat (146 km). De stelling van Amsterdam (start bouw 1885) is een verdedigingslinie rondom Amsterdam, door de boel buiten de linie onder water (innudatie) te zetten kon de vijand met kanonnen enz niet oprukken. De uitvinding van het vliegtuig rond 1910 maakte de stelling overbodig. In 1916 werd de stekker (toen bijna al helemaal af) uit de bouw van de stelling getrokken. Mooi voorbeeld hiervan in het fortlichaam van Fort aan de Winkel tussen Abcoude en Vinkenveen. Er ligt wel een slotgracht maar er is geen fort. Pragmatisch heeft de Vavamil (eigenaar) op het zandlichaam een prachtige rustige camping gemaakt.

Als de sleur je even te veel is en je relatie AEX-index heeft een impuls nodig ga dan  lekker fietsen of wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Klik voor meer informatie over de stelling of over fietsen op wandelen langs deze route op deze link http://www.stellingvanamsterdam.nl/ontdek-de-stelling/fietsen   De maand september is stellingmaand en dan worden er op diverse forten allerlei activiteiten georganiseerd.

Een AGA-collega van AGA-Interim Management is met zijn huidige opdracht bezig met de binnenstad van Amsterdam als UNESCO Werelderfgoedmonument. Wat betekent deze status voor de gemeente Amsterdam?  Wat mag er wel en wat mag er niet worden gebouwd/gewijzigd/gesloopt enz. Hoe kan Amsterdam zich extra profileren? Enz, enz! Toch grappig want de het ene UNESCO wereld erfgoedmonument (de Stelling van Amsterdam) beschermt virtueel het andere kersverse UNESCO wereld erfgoedmonument, de prachtige binnenstad van ons Amsterdam. Een mooie combi dit past in een mooi te ontwerpen marketingmix voor ons Mokum en haar historie.

En nog even terugkomend op het vuurtoreneiland bij Durgerdam. Dat zou een mooie klus zijn om ook de werklozen in opleiding van werkbedrijf Herstelling (Dienst Werk en inkomen) diverse trajecten te bieden. Herstelling heeft al diverse forten van de stelling opgeknapt en dus veel ervaring. Zo kan er dus weer een win/win/win situatie worden gerealiseerd binnen de grenzen van ons mooi Amsterdam!

Edward Neering