Lia Geurts – Einde van een tijdperk!

Az_wint_jc_schaal_011 Vandaag was de laatste werkdag van Lia Geurts, secretaresse van diverse directeuren bij Bureau Maatwerk, Maatwerk Amsterdam en de Dienst Werk &Inkomen. Ze gaat met partner Johan van het pensioen genieten door veel te gaan reizen en nog veel meer. Gisteren met een klein clubje al een beetje afscheid genomen. Erg leuke bijeenkomst in het oude Maatwerkhonk "Eik & Linde" aan de Plantage Middenlaan, vlakbij Artis. Op woensdag 14 oktober is er een afscheidsreceptie in het praktijkcentrum in Amsterdam Zuidoost. Onderwijl organiseert Lia voor DWI nog wel de Dam tot Damloop die op 19 en 20 septbember weer wordt verlopen. Het vertrek van Lia is toch een beetje een einde van een tijdperk!

Edward Neering

Foto: Lia neemt kado in ontvangst van Annemieke van Kampen

Einde re-integratietraject verdient loon!!

Freek_ossel_en_jeroen_edward

Foto/Frans The: Samen met Freek Ossel in 2008 bij uitreiking jaarverslag 2007 stichting Herstelling

Nav item over het artikel “Re-integreren verdient loon” in het MUG Magazine van juli 2009 is mij gevraagd of ik de tekst wilde afdrukken op deze blog. Bijgaande tekst is iets anders maar wel de basis voor het artikel. MUG Magazine heeft het iets aangepast. De basistekst is de interviewtekst die ook in het jaarverslag 2008 van Herstelling staat. Anyway de kern is dezelfde:

Einde Re-integreren verdient loon!!

Edward nam als directeur afscheid van Stichting Herstelling aan het eind van het verslagjaar 2008. Aan zijn betrokkenheid en geestdrift is echter nauwelijks te merken dat hij niet meer dagelijks verantwoordelijk is voor het uitdragen van xe2x80x98methode Herstellingxe2x80x99 en aquisitie van werk. Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoord hij vol geestdrift.
xe2x80x9cIn juli 2005 ben ik als DWI-manager Werk en Uitvoering bij Herstelling begonnen. De doctrine bij DWI was om alle re-integratietrajecten privaat aan te besteden. Voor een paar trajecten in eigen beheer was gekozen omdat wethouder Aboutaleb (thans burgemeester Rotterdam na kort staza SoZaWe te zijn geweest) het expliciet wilde. Hiermee was het voortbestaan van Herstelling, het project xe2x80x98Eigen Werkxe2x80x9d en de Formulierenbrigade geborgd, maar bleven die vooralsnog een vreemde eend in de DWI re-integratiebijt. Ik ben trots op het feit dat dat de afgelopen jaren volledig is gekanteld. De omgeving kon niet om de goede, zelfs uitstekende, resultaten heen die bij Herstelling en de andere publieke re-integratietrajecten werden behaald.
De private doctrine heeft DWI inmiddels in 2008 achter zich gelaten en er komen bij de gemeente Amsterdam meer projecten in eigen beheer. Dat is een logische stap naar een goede balans tussen publieke en private re-integratie. Wethouder Freek Ossel betoogde in Het Parool onlangs deze ontwikkeling te omarmen na weer een zeer kritisch rekenkamerrapport over de effectiviteit van de private re-integratiebedrijven. Herstelling bewijst tot op de dag van vandaag dat met gedreven, deskundige medewerkers een win-win-situatie wordt geschapen. Cultureel erfgoed opknappen als werkgelegenheidsproject voor moeilijke doelgroepen ziet de buitenwereld graag. En voor de deelnemers is het goed om iets terug te geven aan de maatschappij,xe2x80x9d aldus Neering.

De ontwikkelingen hebben in die periode ook binnen Herstelling niet stilgestaan. xe2x80x9cNatuurlijk ben ik trots op alles wat de afgelopen drie en half jaar is gerealiseerd op het praktijkcentrum in Amsterdam Zuidoost; een professionele metaal- en houtwerkplaats en de doorontwikkeling van het Horecaproject van Helena Hehanussa. Daarnaast is in 2008 een nieuwe introductiemethodiek voor deelnemers van start is gegaan onder leiding van Fred Kanters en Richard Niemeijer. Men moet niet vergeten dat toen ik kwam in 2005 Herstelling dageijks met de deelnemers vertrok van de parkeerplaats bij het AMC, een situatie die met de huidige aantallen absoluut niet meer zou kunnen. Ik ben echt xe2x80x98fierxe2x80x99 op het opleveren van Fort Nigtevecht aan Natuurmonumenten, de oplevering van het torenfort bij Uitermeer aan de provincie Noord-Holland, het gereedkomen van het openluchtmuseum op het Muizenfort in Muiden en het amphitheater op de 1800 roeden in Amsterdam West. En zo kan ik nog wel even doorgaan.xe2x80x9d

Over de toekomst is Edward Neering helder. xe2x80x9cVoor Herstelling geeft de huidige economische crisis weer nieuwe kansen. Instroom van deelnemers zal de komende jaren geen probleem zijn, gezien de laagconjunctuur en de Amsterdamse prognose dat het aantal werklozen zal verdubbelen. Dat betekent 70.000 werklozen in 2011! Het is een publiek geheim dat ik een groot voorstander ben van gesubsidieerde arbeid. We moeten voorkomen, dat werkzoekenden worden rondgepompt over trajecten omdat ze hun einddoel qua competenties op x-traject hebben behaald. Een grote groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt zal voorlopig niet aan de slag komen, ook al hebben ze zich de basale werknemersvaardigheden bij Herstelling eigen gemaakt. Sterker nog, ik denk dat veel deelnemers die de afgelopen jaren zijn uitgestroomd naar bouwbedrijven als eerste weer werkloos worden. We zien ze nog even niet omdat ze in de andere kolom van de sociale zekerheid terecht zullen komen. Ze zullen niet in de bijstand komen bij de DWI maar bij het UWV in de WW, omdat ze nu een arbeidsverleden hebben. Het is prima dat werkzoekenden direct van werk naar werk worden bemiddeld. Het is prima dat jongeren langer op het VMBO/MBO worden gehouden om een hogere startkwalificatie te halen voor als er weer meer vacatures komen. Maar laten we onze ogen er niet voor sluiten, dat een grote groep voorlopig echt niet aan de bak zal komen. Deze mensen moeten we niet aan de kant laten staan zoals in de jaren tachtig. De Jeugdwerkgarantiewet, de banenpool en de Melkertbanen kwamen toen veel te laat. Bovendien is het goed voor de locale Amsterdamse economie door een verdienen van een salaris hebben ze meer koopkracht, kunnen zonder problemen met verdienende partner samenwonen. Ik pleit dus nxc3xba voor actie. Na een jaar een traject met behoud van uitkering/stagevergoeding moeten we mensen een gesubsidieerde baan geven. In feite breiden we dan in laagconjunctuur de publieke sector even uit. Dat past mijns inziens in de lijn dat de overheid private banken overneemt die dreigen om te vallen. Bij Herstelling kunnen deze mensen werken op de Stelling van Amsterdam. Wij kunnen dan meer opdrachten aannemen van de forteigenaren. Er is werk zat op dit werelderfgoedmonument. Daarnaast is er veel religieus erfgoed in de provincie en een er is veel te doen aan bijvoorbeeld het herstel van de Zaanse Schans; noem maar op. Ik beperk me nu tot Herstelling, maar in andere sectoren is ook volop werk voor bijvoorbeeld hoger opgeleiden. Onlangs is gebleken dat in veel stadsdelen adequate huiswerkbegeleiding voor jongeren op de middelbare scholen ontbreekt.Dus daar liggen ook kansen.xe2x80x9d

Neering vervolgt zijn vurige betoog. xe2x80x9cSnoer critici de mond als het gaat over uitstroom uit gesubsidieerde arbeid. Dat is een kwestie van verwachtingsmanagement. Hou mensen geen worst voor als die er niet is. Ik wil zelfs nog een stap verder gaan. Geef mensen die kostwinner zijn en op een gesubsidieerde baan werken, minimaal 115% van het wettelijk minimumloon. Dan voorkom je de armoedeval en ze hoeven geen beroep te doen op allerlei voorzieningen in het kader van gemeentelijk armoedebeleid. Dat voorkomt een hoop bureaucratie, ambtelijke belasting en ergernis. Het past ook in mijn adagium xe2x80x98Als het simpel is xc3xa9n het is goed, dan is het dubbel zo goedxe2x80x99. Herstelling kan en moet in deze ontwikkelingen een dominante rol spelen. Tenslotte wil ik zeggen dat Herstelling zich moet richten op haar eigen projecten; xe2x80x98focus, focus, focusxe2x80x99 is mijn persoonlijk advies.xe2x80x9d

Bij de afsluiting levert Edward het definitieve bewijs dat ook hij besmet is geraakt met het virus, waaraan zoveel van de direct betrokkenen bij Herstelling lijden. xe2x80x9cIn mijn ogen is Herstelling een parel in het regionale re-integratieveld. Ik ben er oprecht trots op dat ik voor deze club heb mogen werken.xe2x80x9d

AZ grijpt met oorwassing Heereveen JC Schaal

Az_wint_jc_schaal_018

AZ won gisterenavond in de Amsterdam Arena met 5-1 van SC Heerenveen, dus de Johan Cruijffschaal gaat dit jaar naar Alkmaar. Na het behaalde landskampioenschap weer een mooie prijs!. Sergio Romero bewijst maar weer eens dat hij voor AZ veel punten kan pakken dit seizoen. “een goed team met een slechte keeper kan nooit geen kampioen worden, een matig team met een zeer goede keeper kan dat wel”, een uitspraak van Tonnie van Leeuwen (Hard gras april 2008) en ik ben het daar van harte mee eens! Geweldige reddingen van Romero voorkwamen de 3-2 in de eerste helft. Schitterende Doelpunten van AZ in het vervolg zorgden voor de eerder aangehaalde oorwassing van sportclub Heerenveen.

Az_wint_jc_schaal_023
<a href="http://neering.web-log.nl/.shared/image.html?/

Germaine Lens (samen met Romero, Schaars en Martens hoofdrol in de wedstrijd) wordt geinterviewd door Hans Kraaij jr.

Az_huldiging_en_azbier_021

Het gevaar achter de Schotse Hooglander

Az_wint_jc_schaal_001

Paul Neering vertelt het verhaal bij menige ontmoeting in het clubje van hardlopers dat hij ooit een Schotse hooglander achter zich aan heeft gehad in de duinen ter hoogte van Duin en Kruidberg bij Santpoort Noord. Ook mijn personal coach huiverde ooit voor deze goedzakken en liep liever een blokje om als ze het looppad versperden met hun donkerbruine langharige vachten. Dat de goedzakken toch niet geheel ongevaarlijk zijn bleek wel uit bovenstaand krantenartikel zoals gepubliceerd in het Noord Hollandsdagblad van 25 juli 2009 over onze bisonvrienden in het duinlandschap bij Castricum. Waarvan akte!!

Edward Neering

Eten, drinken en Hardlopen

Marquetteloop_2009_zwaar

Eten, drinken en hardlopen

23 juli 2009 door Redactie Hardlopen.com

Veel lopers geven aan dat zij problemen ondervinden bij het nuttigen van een maaltijd voor de hardlooptraining en of hardloopwedstrijd. Het blijkt in de praktijk belangrijk te zijn om ervoor te zorgen dat tijdens het hardlopen de gebruikte maaltijd al voor een groot gedeelte de maag heeft verlaten. De samenstelling van de maaltijd is mede van belang hoe lang het in de maag blijft. Tevens is de hoeveelheid, mate van vloeibaarheid en de temperatuur van de maaltijd van belang bij het verblijf in de maag.
Het is af te raden om korter dan twee xc3 drie uur vxc3xb3xc3xb3r een training en/of wedstrijd of training nog een uitgebreide vaste maaltijd te gebruiken. Verander ook niet plotseling je eetgewoonte en pas op met koolzuurhoudende dranken, koolsoorten en melkproducten.
Veel hardlopers, hebben last van hun darmen (aandrang tot ontlasting, boeren, opgeblazen gevoel, maag- en darmkrampen, diarree, misselijkheid en overgeven) men denkt dat de oorzaak gezocht moet worden in de schokkende beweging van de maag tijdens het hardlopen.
Het lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Voor een goede sportprestaties moet de vochtbalans zowel voor, tijdens, als na het sporten in evenwicht worden gehouden. Bij een vochtverlies van 1% van het lichaamsgewicht wordt de stofwisseling negatief bexc3xafnvloed en wordt de loopprestatie minder. Het dorstgevoel ontstaat bij een vochtverlies van 2%.
Bij het hardlopen is het daarom belangrijk te drinken voordat het dorstgevoel ontstaat.
Bij duurlooptrainingen van een uur of langer is xc3xa9xc3xa9n liter vocht per uur aan te raden, zeker bij warm weer.
Water is een vloeistof die snel door het lichaam kan worden opgenomen. Ook zijn er allerlei sportdrankjes die je kunnen helpen om je vochtbalans en/of energiebehoefte op peil te houden.
Drankjes (isotoon/hypotoon/hypertoon)
Bij isotone drankjes is de concentratie van suikers en zouten van de drank hetzelfde als die van het bloed, waardoor de drank snel in het bloed kan worden opgenomen.
Bij hypotone drankjes is de concentratie juist lager. Hierdoor kan ook het water snel worden opgenomen.
Tot slot zijn er nog de energiedrankjes welke hypertoon zijn. Bij deze drankjes is de concentratie van suikers en zouten hoger dan die van het bloed, waardoor deze minder snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. De meerwaarde van deze drankjes is dat ze de nodige (extra) energie kunnen leveren

Samenvattende tips
Eet niet later dan 2 uur voor de training of wedstrijd
Vloeibaar voedsel verlaat de maag sneller dan vast voedsel
Pas op met een te grote hoeveelheid (vast)voedsel
Isotone en hypotone drankjes passeren de maag sneller dan hypertone drankjes
Kleine slokjes drank hebben meer tijd nodig om de maag te passeren dan wat grotere hoeveelheden in een keer.
Is je loop(training) langer dan 1,5 uur dan is het aanvullen van energie aan te raden middels energiegels die water bevatten.

Dembxc3xa9lxc3xa9 in selectie Johan Cruijff schaal

Grand_canyon

Dembxc3xa9lxc3xa9 in selectie Johan Cruijff Schaal

24 juli 2009

ALKMAAR- Ronald Koeman blikte vrijdagmiddag met een persconferentie vooruit op het duel om de Johan Cruijff Schaal van zaterdag. Hij ging in op de kwaliteiten van tegenstander sc Heerenveen, de fitheid van zijn selectie en de waarde van deze eerste prijs van het seizoen.

Koeman kan in de Amsterdam ArenA geen beroep doen op Ragnar Klavan, die niet wedstrijdfit is. Koeman: xe2x80x9cMaar het herstel van Klavan gaat heel goed. Hij doet alles mee en gaat waarschijnlijk dinsdag een wedstrijdje met Jong AZ spelen.xe2x80x9d Moussa Dembxc3xa9lxc3xa9 sluit wel weer aan bij de wedstrijdselectie. xe2x80x9cHij heeft de afgelopen dagen voluit getraind met de groep.xe2x80x9d

xe2x80x98Historie schrijvenxe2x80x99

Gevraagd naar het belang van de Johan Cruijff Schaal, zei de oefenmeester: xe2x80x9cHet is van de drie prijzen die je per seizoen kan winnen de minste prijs, maar het is voor AZ en Heerenveen wel een mooie kans om historie te schrijven. Beide clubs hebben deze prijs nog niet eerder gewonnen. Ik merk ook dat de spelersgroep graag wil winnen. Ik heb als trainer overigens niet vaak een groep meegemaakt die zo gretig bezig is om beter te worden. Dat is een groot compliment aan deze jongens.xe2x80x9d

xe2x80x98Heerenveen heeft goede aanvallersxe2x80x99

xe2x80x9cIk denk dat Heerenveen niet echt veranderd is ten opzichte van vorig seizoenxe2x80x9d, analyseerde Koeman. xe2x80x9cEen aantal van hun belangrijke spelers is geblesseerd en ze zijn nog zoekende in verdedigend opzicht. Dat was vorig seizoen ook zo; toen kreeg Heerenveen in het begin van het seizoen veel tegengoals. Het is een ploeg met goede aanvallers en aanvallende kwaliteit vanuit het middenveld.xe2x80x9d

AZ TV

Bekijk hier de persconferentie op AZ TV.