Vast&Zeker Dubbel CD: Waarnaartoe

Vast en Zeker 2015

Door: Edward Neering

2 oktober 2015

Het is een drukte van jewelste in het muziekcentrum Tjarda in Alkmaar. Het is een winderige septemberavond en de langverwachte CD van de duoformatie Vast & Zeker staat op het punt het muzikale daglicht te gaan zien. Drijvende kracht achter deze formatie is Bo Bogaard ook bekend van Bogaard en Witteveen, de band die overigens verder zal gaan onder de naam Sustain. Maar de grote doorbraak kwam uiteraard onder de vlag van Bogaard, Neering en Winkelman (BNW) met de hitsingle  begin 2014 “Voor een Joet zit je goed!”, een donatiesingle voor Artsten zonder Grenzen.

Vast en Zeker heeft een muzikale ruggengraat, zijn naam is Meindert Winkelman. Deze muzikale inktvis tovert op zijn synthesizer samen met Bogaard de mooiste arrangementen uit zijn hoed. Daarnaast zijn er de gastmuzikanten Arjen Box (Bas en gitaar) en Patricio Gumbs (drums)  De titel van deze fraaie dubbel CD draag de welluidende naam “Waarnaartoe”. Het gaat blijkbaar vaak naar de duinen toe want de CD is mooi vormgegeven met diverse duinfoto’s  met het duo.

De Nederlandstalige nummers zijn mooi afgewisseld van langzaam naar meer opzwepend. Van de een kroegnummer “de laatste ronde” gaan we speels over naar het nummer “bewegen” wat hitpotentie heeft op sessies bij het opwarmen voor een hardloopevenement. Het titelnummer “Waarnaartoe” herbergt ook de naam van de groep die het gevoel beschrijft van de weg naar een optreden van Vast & Zeker. Overigens keert de naam van het duo ook  terug in het nummer “Straatmuzikant” Van de kleine jongen in “Spring” naar “Blij”, waar je even denkt dat er een kerstliedje begint maar al snel zitten we een uptempo vrolijk nummer wat de titel eer aan doet. Met het nummer “Sorry” wordt het aloude dilemma van een uit elkaar gaand paartje mooi uitgelicht. Zeer opmerkelijk is de ode aan de “Hollandse Pot” in het nummer Eet Smakelijk!, hoe verzin je het om hier een nummer van te maken, geweldig.

Ook een puntje van kritiek. De CD had aan kracht gewonnen door het weglaten van de instrumentale nummers. De sfeer  en identiteit van de dubbel CD Vast&Zeker wordt hiermee enigszins geweld aangedaan. Al met al een mooi debuutalbum van dit 072 duo.

Edward Neering

Vast en Zeker 2015