Amsterdamse grachten Autovrij!

Amsterdam gracht twilight 2

Foto: Roy Neering

 Amsterdamse grachten autovrij!

De Amsterdamse grachten moeten autovrij worden. Op de parkeerplaatsen kunnen stalletjes, terrassen of tuintjes komen. De kwaliteit van de grachten zal ‘fenomenaal’ toenemen.

Dat zegt Maarten Hajer, hoogleraar bestuur en beleid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de regering adviseert. Dit jaar bestaan de Amsterdamse grachten vierhonderd jaar.
Amsterdam maakt nooit een keus, zegt Hajer. ‘Op de grachten is een concurrentiestrijd tussen verschillende verkeersstromen. Het autoverkeer zit het langzame verkeer in de weg. De stressfactor beperkt de belevingswaarde van de grachten.’
Autoloze grachten zullen meer toeristen lokken, maar Amsterdam wordt geen museum, denkt Hajer. ‘Ook Amsterdammers zullen de grachten meer gebruiken. Op bepaalde tijden moet bevoorraad worden.’
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is voor autoloze grachten, zegt Dingeman Coumou. ‘Dat zal de beleving en het zicht op de grachten verbeteren. Meer toeristen is goed voor de economie.’
Ook de VVAB is niet bang dat het centrum verandert in een museum. ‘Doe eerst maar eens iets tegen de verpretparkisering van de binnenstad. Er is te veel goedkoop vermaak als lawaaiboten en bierfietsen.’

Rob Rombouts

(gehaald van de openbare Paroolwebsite)

Op bezoek bij een betonfabriek!

MD Edward met Raymon bij Sverwo 2

Gisteren met collega Raymond  van Doorn op bezoek geweest bij een betonfabriek in Westpoort Amsterdam. Zo ben je programmamanager modernisering Erfpacht, dan een paar weken vervanging van de manager Burgerzaken in stadsdeel Centrum en vanaf 1 oktober 2013 tijdelijk hoofd materialen bij de Materiaaldienst van de gemeente Amsterdam. Dat is het leuke en dynamische van werken als interim manager bij de Adviesgroep Amsterdam (AGA)

MD Bord MD DIVV 2

De afdeling Materialen  verzorgt de inkoop van bijna alle materialen voor de openbare ruimte in de stad Amsterdam. Van allerlei soorten straatstenen tot stoeptegels, van stoepranden tot prullenbakken, van boomringen tot putten (kolken in het vakjargon), van zitbankjes voor het Vondelpark tot aan natuursteen voor speciale projecten voor bijvoorbeeld de herinrichting van het Rokin en het Damrak (de rode loper). Van FSC goedgekeurd duurzaam hardhouten materialen tot Amsterdammertjes.

Daarnaast heeft de afdeling veel expertise en adviseert de ontwerpers,  toezicht- houders  en de bestekmakers over de te  gebruiken materialen bij de diverse werken in stad. Naast inkopen, expertise en adviseren heeft de Materiaaldienst een grote werf waar een bulkvoorraad is voor standaardmaterialen en andere opslag. Op deze werf is het een komen en gaan van vrachtwagens in de vroege ochtend.

Tenslotte keurt en test de Materiaaldienst de ingekochte kwailiteit. Raymond van Doorn (de man met wie ik op de bovensten foto sta)  is de de kwaliteitscontroleur. Als je meer achtergrondinfo wilt over het werk van Raymond kijk dan op deze link van de Materiaaldienst > http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/sites/materiaaldienst/nieuws-0/onderste-steen-boven/

De Materiaaldienst gaat mee in de huidige reorganisatie van de Gemeente Amsterdam. Er is dus een hoop werk aan de winkel. Een echte bedrijfsomgeving met stadsdelen, OGA, DIVV en aannemers als opdrachtgevers en die financieel haar eigen broek op houdt. . Een wereld die mij doet de denken aan de bouwwereld waarmee ik werkte in de tijd dat ik directeur Herstelling/Manager Werk & Uitvoering bij de Dienst Werk en inkomen was.

Terug naar mijn bezoek met Raymond aan de betonfabriek. Boeiend om te zien hoe onze straatstenen en trottoirtegels worden gemaakt. van diverse typen zand als basis voor diverse soorten mengsels afhankelijk van de kwaliteit die wordt gevraagd. Voor Amsterdam wordt een extra kwaliteit gemaakt voor een duurzame openbare ruimte. Het opslagterrein (zie de eerste foto)  is zeer groot, ik schat twee vierkante kilometer!

Op onderstaande foto de kernwaarden van de betonfabriek. Klantgericht, Resultaatgericht en Mens en Milieu. Duidelijk en Helder. Dit bord hangt bij de ingang van de betonfabriek.

MD Kernwaarden SVerwo 2

…..en natuurlijk zijn daar ook Amsterdammertjes headerde Amsterdammertjes!