Van Nelleke Noordervliet tot John Lennon

Yoko_2 Gisteren was ik in het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Ik was daar voor een seminair over Leiderschap. Ik doe dit programma via mijn werkgever AGA Adviesgroep Amsterdam. Gisteren een puik programaa met Hoogleraar Rien Segers over de aziatisering van onze Globe. Herman Pleij als historicus over onze helden en de "Doe maar gewoon mentaliteit" van ons Nederlanders maar dan vanuit een historisch perspectief en tenslotte Nelleke Noordervliet als schrijfster over het thema "creatie". Interessant en boeiend. Edoch helaas voor de sprekers hoogtepunt was tijdens de lunch. Immers waren toch bij het Hilton en ik vroeg met twee andere cursisten of wij de kamer van Yoko Onno en John Lennon mochten zien. Tot onze grote verassing was dat geen enkel probleem. Een half uur later stonden we op de 7e etage in kamer 702. De kamer in smetteloos cremewit is nog steeds in orignele staat met wat aangebrachte toeters en bellen. De witte vloerbedekking mocht alleen met plastic hoesjes om de schoenen worden betreden. Op de muur songteksten die tijdens dat verblijf waren geschreven. Vooral de badkamer sprak tot mijn verbeelding. Zelf zou ik er 300 euro voor over hebben om hier een nachtje te slapen. De werkelijke prijs is 1750 euro!

Ondestaand het persbericht van destijds, inmiddels als weer 40 jaar geleden.

Edward Neering

25 maart 1969 – John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono begonnen in het Amsterdamse Hilton Hotel met hun eerste Bed-In for Peace actie. De actie duurde tot en met 31 maart.

Het stel was enkele dagen eerder getrouwd en Lennon en Ono hadden de veelaanwezige pers gebruikt om hun wens tot wereldvrede te promoten. Op dat moment was de bloedige oorlog in Vietnam vol aan de gang.

Hun huwelijksreis brachten ze door in kamer 902 van het Hilton Hotel in Amsterdam. De wereldwijd uitgerukte pers kon elke dag tussen 9 uur xe2x80x99s ochtends en 9 uur xe2x80x99s avonds langskomen. Het stel kwam in principe niet uit hun bed en overal in de kamer hingen xe2x80x98peacetekensxe2x80x99 en teksten die opriepen tot wereldvrede.

Na de week in Amsterdam hielden John en Yoko nog Bed-In for Peace acties op de Bahamaxe2x80x99s, in Toronto en Montreal. In het Queen Elizabeth Hotel in Montreal namen ze hun hit xe2x80x98Give peace a changexe2x80x99 op.