De Noord Zuidlijn en cosmetische schade

Metroboor

Bron: www.parool.nl

AMSTERDAM – Bij ‘cosmetische schade’ aan panden, zoals lichte scheuren in stuc- en metselwerk en klemmende deuren en ramen, gaat het boren voor de Noord/Zuidlijn gewoon door.

Dit bleek donderdagavond in een hoorzitting in de Amsterdamse raadszaal over de risico’s bij het boren onder de binnenstad, dat 11 maart begint. Als de boor eenmaal loopt, stopt deze alleen bij calamiteiten – al was het maar omdat stoppen en herstarten niet zonder risico zijn.

‘Boormanager’ Paul Janssen had de ondankbare taak zo’n tweehonderd bezorgde bewoners te overtuigen van de veiligheid van het project. Hij wees op ervaringen in vooral Hamburg, waar zonder problemen wordt geboord onder het stadshart in vergelijkbare grond.

Er wordt in Amsterdam diep onder de grond geboord. Hoe dieper, hoe kleiner de kans op schade. De zaal bleef sceptisch, ook na de verzekering dat een ‘vliegende brigade’ van stukadoren en andere vakmensen klaar staat om schade te repareren en dat de gemeente coulant omgaat met claims. Protesten beperkten zich tot SP’ers met anti-Noord/Zuidlijnaffiches.

Schade
De gemeenteraad had twee deskundigen uitgenodigd: Hans Burger, expert in tunnelboren, en Victor de Waal, expert in funderingen. Burger voorziet weinig problemen. De Waal wel en hij was met Janssen het meest aan het woord. Al in 1996 waarschuwde hij dat de situatie in Amsterdam met niets te vergelijken is en dat veel funderingen niet bestand zijn tegen de ondergrondse bewegingen die het boren veroorzaakt. Gisteravond herhaalde hij dat.

De Waal rekende voor dat bij 220 van de 1500 panden langs de route de funderingen zijn versterkt. ”Bij de resterende 1300 zijn misschien ook wel een paar honderd panden waarvan de funderingen niet in orde zijn. Daar wordt niet aan gedacht. Ik voorzie meer schade dan wordt verondersteld. Misschien zelfs veel meer zware schade.”

Opvallend was de ontboezeming van boormanager Janssen, dat zijn powerpointpresentatie op last van wethouder Hans Gerson was aangepast vanwege de raadsverkiezingen van 3 maart.

Dat gebeurde toen een aanwezige zei dat hij een paar weken geleden op een bijeenkomst voor buurtbewoners precies dezelfde presentatie had gezien, met uitzondering van een foto van een door een lekke riolering ondergelopen straat.

Het beeld moest de stelling illustreren dat schade door ingezakte grond tijdens het boren niet groter hoeft te zijn dan bij een gesprongen rioolbuis. Gerson (PvdA) had de foto uit de presentatie laten verwijderen, zei Janssen: ”Hans Gerson zegt: dat verhaal ga je niet vertellen, een paar weken voor de verkiezingen.” (BAS SOETENHORST)

11-02-10 22:38