Avicienna Leidershapcollege afgerond

Avicienna_leiderschap Gisteren de laatse module gedaan van Avicienna Leiderschapsprogramma. Een bijzonder geszelschap was ons docentenkorps. Hoogtepunt was absoluut het college van Prof. Rob de Wijk. Hij is directeur van centrum voor strategische studies in Den Haag. Daarnaast is hij voorzitter van de nationale veiligheidsdenktank. Hij ging in op diverse scenario’s over diverse type crisises of een stapeling daarvan. Hij legde de relatie tot de enorme grondstoffenschaarste die er de komende 50 jaar er globaal gaat ontstaan en die van de machtsverhoudingen in de wereld. In een item eerder vandaag op deze blog een concreet voorbeeld over een essentiele grondstof voor electrische auto’s en windmolens. Het volume is maar zeer beperkt met China als monopolist. (zeker even lezen dus). Opvallend is dus dat dit totaal momenteel niet wordt genoemd in het huidige politieke debat.

Prof. Herman van Gunsteren. Hij ging in op de democratie als fenomeen. Democratie als "best of the rest". Vanuit de keuze voor democratie dan verder uitgaan van de principes van zelforganisatie voor degenen die acteren  in het politieke bedrijf. 1) Kracht van Diversiteit 2) Representatie, 3) Selectie en verantwoording 4) leiderschap > dit alles om "Het vertrouwen in democratie" stevig overeind te houden. Het poltieke veld maakt de beweging door van Analyse/ Instructie naar Varixc3xabteit en Selectie.

Mr. Arthur Docters van Leeuwen tenslotte nam ons als  zijn toehoorders in de Grootte Industiriexc3xable Club mee in de wereld van leiderschap (visie/richting) en het veschil met management (het organiseren van het doen op de weg van de richting te realiseren, zorgen dat de karavaan er komt) . Volgens de de oud BVD-topman en AFM-bestuursvoorzitter is de "wil" een sturend mechanisme achter menselijk handelen. Het "zien", Goddelijkheid, profetie en een redenaar zijn zijn volgens heb kenmerken van een leider met daarbij een dominante portie bezieling. Tot slot wat tips voor ons als interim managers en de eyeopener dat "een goede weergave van fouten binnen een organisatie" je altijd als interim manager je altijd beschermt.

Na het certificaat in ontvangst te hebben genomen van Chris Giebbels van Avicienna leiderschapstrainingen toch maar ordinair een heerlijk broodje Dxc3xb6ner Kebab gehaald op het Centraal Station, heerlijk na een zeer bijzonder dag op de Dam.

link Aviciena leiderschapsopleidingen:  http://www.academievoorleiderschap.nl/AVICENNA_LEERGANG.aspx

Edward Neering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.