Als appeltjes van de levensboom

De Neel Terwijl de doelpalen bij het CDA worden verzet tijdens de wedstrijd en de Amerikaanse economie toch blijkt te groeien terwijl de beurzen eerder al hadden gereageerd op "the double dip" van de media >> is het de afgelopen weken flink raak als het gaat om bekende Nederlanders die in de jaren zeventig en tachtig een deel van mijn wereld bepaalden. Ton van Duinhoven (Hadimassa, Feijenoordsuppoost, Jamin, en Albert Heijn), Anton Geesink (de gouden houdgreep, dubieurs IOC-lid en de fantatische persiflage van Eric van Muiswinkel), Conny Stuart (zeur niet!), Henk Vonhoff (met Erica Terpstra de verpersoonlijking van de VVD)  Baantjer (mooie intro Toets Tielemans in de altijd slecht geacteerde tv-serie, maar toch leuk omdat we steevast met mijn zoon er naar keken) en last but not least Jean Nelissen.

Jean Nelissen, zijn stem heb ik velen uren moeten horen tijdens vele wielerwedstrijden. van Tour de France tot Amstel Gold race en van Giro tot Parijs Roubaix. En natuurlijk zijn talrijke mooie  bijdragen aan de avondetappe met 'de Neel". Maar ook het fantastiche artikel van hem in Hard Gras, het prachtige verhaal over Willy Dullens. De gedoodverfde limburgse Johan Cruijff. Eric van der Leur  (Roda JC) was een slap aftreksel van hem terwijl ik dat al een opvallende prima voetballer vond. Kortom de iconen van de jaren zeventig en tachtig vallen als appeltjes van de bomen en dat relativeert toch weer enorm.

Jean Nelissen was geen opvallende verslaggever zoals de geweldige Hugo Walker ("Komt dat schot!!!) of Theo Koomen (Moederrrrrrtje!). Eerlijk gezegd was hij saai zakelijk deskundig en kibbelde in live-uitzendingen veel met Mart Smeets. Wel 10 keer beter dan de de huidige Maarten Ducrot die al tig keer zijn hoed gaat opeten "als die en die renner dat volhoudt", zijn sjas patat en zijn "nieuwe wielrennen" terwijl de gemiddelde renner allang met de nieuwste generatie doping rondrijdt. Herbert Dijkstra is een prima opvolger voor onze Jean, onze Neel.

Langzaam verdampen de stemmen van de 20e eeuw en op het internet staat al de zoveelste necrologie. Nog even en dan is Mies Bouman aan de beurt, een schok voor liefdadig Nederland en een robuuste herinnering,  aan "Exc3xa9n van de Acht", toen Nederland nog twee TV-netten had en er nog echte hits waren gelanceerd als troetel- en alarmschijf,  zal dan opnieuw verdampen.

Edward Neering

 

Eén gedachte over “Als appeltjes van de levensboom”

  1. Verkiezingscircus,
    een twist over de langste neus.

    De VVD gaat schuil achter de PVV

    Campagnelogica.
    Volgens Rutte (VVD) is Wilders (PVV) links. Wilders zegt na vele jaren VVD dezelfde te zijn gebleven, dus is Rutte links. Om het kloppend te maken, noemt Rutte Roemer (SP) conservatief en zichzelf sociaal. Zo noemt Balkenende (CDA) zijn partij ook, niet Grieks zoals Cohen (PvdA) of Amerikaans zoals Rutte. Amerikaans is dus links.

    Flauwekul natuurlijk. Maar niet verzonnen, alleen wat losse eindjes aan elkaar geknoopt. Waarom gaan de debatten niet over het terugdraaien van de privatisering, een verscherpte controle op de banken, een aanzienlijke verhoging van de winstbelasting, een drastische uitbreiding van de sociale woningbouw, zeggenschap in bedrijven en instellingen, gratis openbaar vervoer, verlaging van de pensioenleeftijd? Om maar eens met een paar punten het zwijgen te doorbreken.

    Centraal Planbureau,
    een gezelschap van adviserende deskundigen, ook wel technocraten genoemd. Hun deskundigheid heet wetenschappelijk en ‘dus’ onafhankelijk. Principieel, van het begin tot het eind, aanvaarden, onderschrijven en rechtvaardigen ze het bestaande maatschappelijk systeem. Van uitbuiting, onderschikking, machtsuitoefening, disciplinering, sociale uitsluiting en ontmenselijking weten ze niet, omdat deze fundamenten van het kapitalisme in hun rekenmodellen onmeetbaar zijn.

    Was dat maar hun enige ‘zwarte doos’. Ook de vooronderstellingen en meetmethoden lijden aan de kwaal van systeemrechtvaardiging, zoals de volgende redenering laat zien. Wie een sociale uitkering ontvangt, werkt niet. Beëindiging van die uitkering, leidt via de arbeidsmarkt naar werk. Gebeurt dat met 400.000 mensen, is de werkgelegenheid met datzelfde aantal uitgebreid. Wat voor soort werk, hoe onzeker en flexibel, is niet in een getal te vatten. De termijn van 2040 is weliswaar lang, maar niemand heeft het eeuwige leven.

    Technocraten.

    De technocraten zijn populair.
    Depolitiserend bedrijven ze politiek. Een minister zet zijn carrière voort als bankier, commissaris of consultant. Een gevangenisdirecteur of vakbondsbestuurder wordt minister, kamerlid of burgemeester. Eén van de meest recente dieptepunten waren de door Balkenende en Bos ingestelde commissies die zakelijk, professioneel en zonder compassie voor de effecten elke sociale verworvenheid rijp achtte of maakte om de bankencrisis met bezuinigingen op te vangen. Het onderzoeksinstituut Nyfels kan er ook wat van. Slaafs levert het haatwekkende informatie aan Wilders. De decennialange bijdrage aan de private winsten door ‘niet-westerse allochtonen’ valt buiten de zakcomputer, evenals de systematische onderbetaling, om over de ontvreemde meerwaarde maar te zwijgen

    Rutte als drugsdealer

    Velen buigen zich over de aard en de betekenis van het islamofobe rechts extremisme van de PVV. Het verkiezingsprogramma heeft daaraan een nieuwe actualiteit gegeven. De populistische wending naar de noden van de gewone man of vrouw – AOW, uitkering, ontslagbescherming, zorg – leidt voor een deel van het electoraat de aandacht af van de nationalistische haatzaaierij. Dat Wilders pleit voor bijvoorbeeld een regelvrij ondernemersklimaat en een vooral aan de maatschappelijk elite toevallende belastingverlaging, legt de liberale economisch continuxefteit van zijn opvattingen bloot. Helaas ligt deze antisociale kern weinig onder vuur. Onderzoek naar de strijdigheid van de twee lijnen in zijn sociaal-economisch programma is dan zeer nuttig. Alles wat zijn aanhang in verwarring kan brengen, is de moeite waard.

    Rutte en de VVD gedijen goed in de kritiek op, de aandacht voor en de schrik van Wilders. Tien, vijftien jaar geleden zouden het programma van de VVD en zijn vertolkers extreem rechts genoemd zijn. Er is alle reden daar bij stil te staan. Bovendien ontbreekt de interne strijdigheid van de PVV. Het stelsel van de sociale zekerheid zou definitief op de schop gaan, de arbeidsdwang toenemen en de economische en sociale ongelijkheid negentiende eeuwse proporties vertonen. De formulering ‘stop de migratie van kansarmen’ is wat minder provocerend, maar zal wat de uitwerking betreft nauwelijks verschillen van Wilders’ ‘stop de massamigratie’.

    Juist de irrationaliteit van het succes van de VVD is zeer verontrustend. De meest uitgesproken advocaat en aanhanger van de monetaire boom die een wereldwijde en veelkantige crisis van het kapitalisme tot gevolg had, lijkt de meeste stemmen te trekken. De perfide drugsdealer die zich met een vernieuwd verslavingspakket opwerpt als ontwenningsspecialist. De VVD mag geen kans krijgen zich achter de PVV te verschuilen.

    Regeren

    De PvdA, Groen-links, SP, CU, CDA en D66 is mijn keus.

    Daarin zijn de meeste (goede) kleuren van het huidige politieke spectrum vertegenwoordigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.