Start Surinaams project alternatieve straffen

Start_gedetineerdenproject_054 En nu weer eens compleet iets ander op deze weblog. Deze week is op Fort Nieuw Amsterdam buiten Paramaribo in Suriname een bijzonder project van start gegaan.

In Nederland kennen wij al jaren de "alternatieve straf" ipv een gevangenisstraf. In Suriname is dat volslagen onbekend. In de gevangenissen zitten zowel oudere als jongere gedetineerden door elkaar heen en zitten daar vaak in embarmelijke omstandigheden.

In oktober 2007 is op initiatief van de Stichting Herstelling onder leding van Ruud Elshoff een rapport uitgebracht "Bij goed gedrag" om jeugdige deliquenten te werk te stellen op het Fort Nieuw Amsterdam. Om een lang verhaal kort te maken. Dat project is afgelopen maandag gestart. Op deze manier bouwen jongeren die vast zitten toch weer een perspectief op voor de periode na hun detentie en draagt het werken op het Fort bij tot hun resocialisatie. Daarnaast wordt het Fort als cultureel erfgoed weer opgeknapt, kortom een win/win situatie.

Op de foto: Minister Amarello- Williams van Arbeid, technologiche ontwikkeling en Milieu (ATM) verricht de openingshandeling. Naast haar de minister van Justitie Santokhi.

Foto: Carla/Evert Middelbeek

Eén gedachte over “Start Surinaams project alternatieve straffen”

  1. Geachte Heer Neering,

    Over drie weken vertrek ik voor een halfjaar naar Suriname. In Nederland werk ik al meer dan 10 jaar met moeilijk opvoedbare jongeren. IN Suriname wil ik ook graag daarmee gaan werken. Ik heb nog geen concrete baan en weet ook niet of ik dat wil. Het enige wat ik wil proberen te bereiken is in contact te komen met gedragsmoeilijke jongeren en/of drop-outs en kijken waarbij ik hen en alle betrokken mee zou kunnen ondersteunen (al krijg ik daar niet voor betaald). Vorig jaar ben ik voor het eerst in mijn vadersland geweest en heb gezien welke aandacht er nodig id voor de jeugd. Na het lezen van uw blog begrijp ik dat u contact heeft gehad met het SAO. Ik heb in Amsterdam bij de Raad voor de Kinderbescherming gewerkt en heb toen ook met De Herstelling samen gewerkt ivm taakstraffen. Zo ook met jongeren gewerkt in de voormalige jeugdgevangenis ’t Nieuwe Lloyd.
    Ik zou erg graag met u over uw ervaringen in Suriname willen praten. Hopelijk wilt u met mij hierover ingesprek.
    Ik zal een antwoord uwerzijds gaarne tegemoet zien.

    Met vriendelijke groet,

    Marleen Brave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.