Stichting Herstelling in Suriname 2009

Suriname_2007_simon_geeft_instuctie Download herstelling_in_de_tropen_krabben_aan_beton.pdf

De stichting Herstelling is weer in Suriname geweest. klik op de link om het verslag te lezen van Gerard Lutteken en Albert van der Lugt.  Op de foto boven Simon Hoogendoorn die in 2007 lasintructie geeft in Suriname bij het SAO te Paramaribo en op de foto onder deelt hij het Herstelling Lascertificaat uit aan xc3xa9xc3xa9n van de deelnemers.

Foto’s: Edward Neering

Suriname_2007_simon_deelt_certifica

Eén gedachte over “Stichting Herstelling in Suriname 2009”

 1. “alles is anders, niets blijft hetzelfde en is altijd aan verandering onderhevig” etc. etc., Als je Heraclitus mag geloven.

  Maar soms bekruipt je het gevoel waarbij je denkt, is dat wel zo.

  Bij het lezen van het verslag zag ik duidelijk overeenkomsten met het Van Heutz
  monument in A-Dam-zuid. En vroeg ik mij af,
  is dat ook een mogelijk project voor de neo
  krabber(s)?.

  (historie)
  Voor Van Heutsz was op de Nieuwe Oosterbegraafplaats een praalgraf opgericht. Van het hiervoor ingezamelde geld bleef een deel over. Besloten werd daarvan elders in Amsterdam nog een monument voor Van Heutsz op te richten. De gemeenteraad van de gemeente Amsterdam was verdeeld over dit idee, maar stemde in 1930 in. Er werd een wedstrijd uitgeschreven, die gewonnen werd door de architect Gijsbert Friedhoff (1892-1970) en de beeldhouwer Frits van Hall (1899-1945). Zij hadden gezamenlijk een ontwerp ingezonden.
  Ondanks felle protesten van communisten en sociaaldemocraten werd het monument op 15 juni 1935 onthuld door Koningin Wilhelmina, in aanwezigheid van prinses Juliana en minister-president Colijn. Op de sokkel was een plaquette aangebracht met een portret van Van Heutsz.
  Achteraf is de vraag gesteld hoe het mogelijk was dat een overtuigd communist als van Hall meewerkte aan een monument ter herinnering aan iemand, die inmiddels ook als symbool van een verderfelijke wijze van koloniaal bestuur geldt. Van Hall schijnt wel te hebben ingezien dat het om een controversieel monument ging. Hij zou tegen zijn collega Jan Meefout hebben gezegd dat het portret van Van Heutsz makkelijk kon worden verwijderd: “Vervang het door de letters “Vrijheid, Merdeka of Indonesia en je hebt een Vrijheidsbeeld.”

  Wat zouden Louis Doedel, Anton de Kom en Eddy
  Bruma daar nou van gedacht hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.