Wisselwerk Amsterdam in een nieuw jasje!

Eigenlijk spreken we van Wiisselwerk 2.0.Speech_mmm_opening_edward_320080517 Wisselwerk Amsterdam is een Amsterdams project wat ik in 1997 heb opgezet in opdracht van Stadhuis Amsterdam en de locale vakbonden (SOOA) en wat tot en met 2001 heeft gedraaid. Margot van Pruissen heeft het Wisselwerkproject als projectleider afgemaakt van 1999 tot 2001. Met de laagconjunctuur en de toenemende jeugdwerkloosheid en de vraag naar (Ambtelijk) Personeel dat maatschappelijke taken kan verrichten (zie leerlingcoaches Calvijncollege) is een dergelijke formule weer superactueel.
1) Het werkt als volgt: Ambtenaren  ( van A’damse diensten + stadsdelen) krijgen uren toegekend om maatschappelijke taken te verrrichten voor de stad Amsterdam (Maatschappelijk Verlof >> M-verlof). Kan ook Huiswerkbegeleiding VMBO, leerlingbegeleiding. Gezinscoaches, straatcoaches maar ook jobcoaches enz enz zijn (Domein Onderwijs/ Lodewijk Asscher). Dus als 4 ambtenaren 8 uur per week maatschappelijke taken verrichten komt er 32 uur vrij. Met maatschappelijke taken komen ambtenaren met "hun poten in de modder" te staan in onze mooie stad Amsterdam.
2) Op de uren die vrijkomen worden jongeren die werkloos (ook WAJONG’ers) zijn of dreigen te worden op een tijdelijke  ambtelijke aanstelling aangesteld.( Tijdelijke Aanstelling voor Onbepaalde Tijd >> de TOT) Het tweede effect is dus dat het als werkgelegenheidsinstrument werkt ihkv jeugdwerkloosheid. Het creeert echte banen ipv gesubsidieerde banen. (Domein Freek Ossel/werkgelegenheid)
3) Tevens is deze herverdeling van Arbeid een personeelsinstrument. Het zet ambtenaren in beweging (mobiliteit) en het bindt extra jongeren aan de gemeente als werkgever. (Domein Marijke Vos/ Amsterdam als werkgever Vos als wethouder personeel). Op het moment dat de economie aantrekt, de vergrijzing doorzet kunnen deze jongeren doorstromen op een vaste aanstelling. Je kunt het ook uitstekend inzetten als personeelsinstrument bij leeftijdsbewust personeelsbeleid >> straks als ambtenaren tot hun 65e/67e moeten werken. Ook de doelstelling van de gemeente Amsterdam om 5% arbeidsgehandicapten per 1-1-2011 te hebben kan met dit instrument worden bediend.
4) Financiering: Immers salariskosten van deze jongerenbanen moeten wel worden betaald uit een potjes want het maatschappelijk verlof  voor de ambtenaren is met behoud van bezoldiging.  Financiering via de Loonkostensubsidies DWI/Vacatureservice Amsterdam en resterend deel via LOGA-accoord Gemeente Amsterdam <>  Vakbonden.
5) Het mes snijdt dus aan drie of zelfs nog meerdere kanten. Het zit op 3 politieke domeinen en de gemeenteraadverkiezingen staan voor de deur. De Amsterdamse Politiek kan hier mooie sier mee worden gemaakt. Wisselwerk Amsterdam als lichtend landelijk voorbeeld!!
6) Dineke Hoorn ten Boer, heeft dit destijds vanuit het stadhuis (CP&O) met de vakbonden geregeld. Vanuit de vakbonden was Meindert van den Berg de stuwende kracht. Het feit dat het project in 2001 niet meer werd voorgezet had te maken dat er een periode van hoogconjunctuur was aangebroken en het argument van extra werkgelegenheidsproject verviel. bovendien waren de LKS subsidies laag (2800 euro) en dus werd het project te duur. Opbrengsten zijn natuurlijk 1) minder uitkeringen, 2)in de zwaardere beroepen zoals reinigers/straatmakers 10% minder ziekteverzuim,3) minder instroom van ambtenaren in de WIA (Vooral bij ouderen). 4)Daarnaast komt er automatisch mobiliteit onder het personeel en 5)last but not least Ambtenaren die met bijvoorbeeld met beleid bezig zijn komen nu eens "met hun poten in de modder" te staan en dat is altijd goed want dat leidt tot beter beleid afgestemd op de werkelijkheid.
Augustus 2009,
Edward Neering.
Links:
<> Kamervragen Wisselwerk >> http://parlis.nl/kvr11468
<> Opbrengsten project Wisselwerk Amsterdam in ABVA KABO blad Aaneen >>  http://sites.abvakabofnv.nl/uploads/aga/aae-05-2001-09-001.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.