Biily Paul zit op rozen!

Het is mei 1976. Amsterdam Sloten aan de Sloterweg 996 bij Rozenkwekerij Ruhe. Ik werk daar als 17 jarige in de rozen voor 160 gulden in de week excl. overwerk. Naast rozen ook anthuriums en orchideeën. Het is mei dus vroeg licht en dan start de werkdag  om 7.00 uur met het snijden van de vele verse rode en gele  rozen.  Mijn collega Bert komt later ivm afrijden voor zijn rijbewijs. Ik werk samen met Jos, mijn werkgever. Jos is pas 23 jaar en heeft het bedrijf moeten overnemen ivm overlijden van zijn vader in 1975.

Het is een gewone werkdag als ieder andere. Het is buiten mooi weer en dus is het warm in de glazen kassen. De radio schalt over het rozengewas heen waar ik in een van de paden de rozenoogst buit maak. Mijn collega komt aangelopen vanuit de verte (deze kassen zijn zeker > 100 meter diep) . Ik zie het al aan zijn lichaamstaal, het zachtjes komen aansloffen…..hij is weer gezakt voor zijn rijbewijs. Hij overlegt met mijn baas Jos en neemt een snipperdag (een dag vrij) omdat ie baalt. Om half tien is de lorry  vol met rozen en Jos vraagt of ik de rozen wil wegbrengen naar de bloemenschuur. Ik duw de Lorry over een soort tramrails terug naar de schuur uit de kassen naar buiten en 50 meter verderop ligt de schuur.  Ik zie dat de bloemen de koelcel niet in kunnen omdat de auto, een Ford Capri (zie foto, maar dan goudbruin) voor de deur van de koeling staat, dus de auto in de afgesloten schuur, zeg maar de schuur als garage.

Ford Capri

In mijn overmoed denk ik “ik zet die auto wel even een stukje achteruit, makkelijk want het is toch een automaatje” , immers ik heb het Bert vaak zien doen en wat Bert kan, kan ik ook.  Ik stap achter het stuur en draai het contact om. Op de radio hoor ik Billy Paul met “Me and Mrs Jones”, mooie ballad. Ik gas wat om “even de blits de maken” . Tewijl ik aan het gassen ben zet ik ongewild de pook op de R van Reverse, of van Rijden maar. De auto gaat met spinnende wielen naar achter! Is schrik mij te pletter en met een oerreactie duw ik de pook naar voren en met een gillend, piepend geluid gaat de auto nu naar voren! Er was geen tijd voor nadenken…………..ik was met de auto vol gas tegen de muur  opgereden, precieser tegen muur en de koelceldeur! Billy Paul stoorde zich niet aan tafereel en zong olijk door over zijn relatie met mw. Janssen.

Even later stond ik trillend naast de auto, de Ford Capri was aan de voorkant volledig in de prak, de koelceldeur was volledig in de kreuk en in de schuurmuur zat een grote scheur. Aan de andere kant had ik met de achterkant van de auto twee planken uit de schuurdeur gereden.  Ik drentelde trillend en totaal onthutst naar mijn baas Jos, die nog achter in de kassen rozen aan het snijden was. Hij zag direct dat er iets ergs was gebeurd.  “De ford Capri” stamelde ik, “die koplampen zijn niet het ergste niet joh” zei hij nog hoopvol”. “Het is een graadje erger”, ik dus weer.

Vloekend en tierend liep hij om zijn verfromfraaide bruine parel heen. Ontslag was aanstaande…..maar nee. Ik had geen rijbewijs dus de WA verzekering van mijn ouders wezen de claim af op de grond “Joyriding” en uiteindelijk, vraag mij niet hoe, heeft hij een nieuwe auto en de schade aan koelcel en schuur vergoed gekregen via zijn bedrijfsverzekering. Voor het eigen risico van 200 gulden moest ik zonder toeslag overwerken.  Het is de enige keer in mijn leven geweest dat ik achter het stuur heb gezeten in een auto. En als Billy Paul weer door de radio schalt en kermt over mw Janssen loop ik toch weer een deukje op!

Edward Neeirng

Verbeek over RKC – AZ

bron. www.az.nl

Verbeek: ‘RKC heeft het moeilijk’

Gepubliceerd op 1 maart 2013 , 14:33

ALKMAAR- Gertjan Verbeek blikte vrijdag tijdens het gebruikelijke persmoment terug op het bekersucces tegen Ajax. Daarnaast keek hij vooruit naar het belangrijke uitduel met RKC Waalwijk. Jonas Heymans maakt in Brabant zijn debuut in de wedstrijdselectie: “Donny Gorter is er even uit.”

Verbeek gaat uit van 1-1

“Gorter heeft tegen Ajax waarschijnlijk een verrekking in zijn bovenbeen opgelopen”, trapte Verbeek de bijeenkomst af. “Zoals ik het kan inschatten ligt hij er een of twee weken uit. Sowieso had hij tegen RKC vanwege een schorsing niet gespeeld. Giliano Wijnaldum gaat zondag starten als linksback. Verder spelen dezelfde tien als tegen Ajax.”
Heymans Door de afwezigheid van Gorter krijgt de Belg Jonas Heymans voor het eerst een selectieplaats toebedeeld. Verbeek: “Ik kan kiezen tussen hem en Ridgeciano Haps. Het voordeel van Heymans is dat hij zowel centraal achterin als linksback kan spelen. Haps zie ik alleen als linksback.” Naast Gorter zijn ook de geblesseerde Maarten Martens (knie) en niet wedstrijdfitte Ali Messaoud en Aron Jóhannsson niet van de partij.
Ajax “Ik heb net de samenvatting van het duel met Ajax gezien”, ging Verbeek verder. “Men zei dat AZ 74 minuten lang niet voetbalde en geen kans creëerde. Nou, ik zag op video dat het wel meeviel. Alleen al in het eerste kwartier konden we bij een goede eindpass drie keer vrij voor de keeper opduiken. Ajax had meer de bal, maar dat was onze spelstrategie. Dat we beter kunnen voetballen dan we woensdag deden, is wel duidelijk.”
Uitgelaten “De sfeer in de spelersgroep was behoorlijk uitgelaten”, zag Verbeek in de dagen na de bekerzege in Amsterdam. “Omdat we in de fysieke herstelperiode zitten, hebben we wat spelvormen gedaan. Tijdens de rondo werd er veel gelachen. Dat is prima, maar de focus moet vanaf nu op RKC.”
RKC Waalwijk “RKC is een ploeg die het moeilijk heeft”, weet Verbeek. “In de laatste zeven wedstrijden hebben ze slechts een doelpunt gemaakt. Zeker na de winterstop hebben ze een reeks mindere resultaten gehaald. Dat werkt door in het vertrouwen. Erwin Koeman heeft ook aangegeven dat het besef moet komen dat het anders moet, omdat ze anders in degradatieproblemen komen.”
Mentaliteitsverandering “Die mentaliteitsverandering moet ook tot mijn spelersgroep doordringen”, kent Verbeek ook de positie van zijn eigen elftal. “We moeten de absolute wil hebben om te winnen. Goed positiespel en kansen creëren is leuk en aardig, maar nu tellen de punten. Zeker tegen een directe concurrent als RKC. Als we niet kunnen winnen met mooi voetbal, dan maar op een andere manier. De doelstelling staat voorop: eindigen in het linkerrijtje

Edward AZ