PvdA weer aan de winnende hand

CDA zakt weg in peiling, PvdA krabbelt weer op

donderdag 24 december 2009 17:25

Regeringspartij CDA staast historisch laag in de politieke peiling die onderzoeksbureau TNS Nipo in samenwerking met RTL nieuws heeft gemaakt. De PVV van Geert Wilders zou volgens de peiling ruimschoots de grootste partij worden.

In de peiling zou de PVV 27 zetels krijgen, de VVD 24, de PvdA 22, Het CDA 21 en D66 krijgt er 20.

Wouter_bos

De cijfers verschillen nogal met de laatste wekelijkse peiling van Maurice de Hond, die het CDA als grootste partij inschat met 28 virtuele zetels. Wilders volgt volgens De Hond met 25 zetels. Het opvallendste verschil is in het aantal ingeschatte zetels van de PvdA: volgens De Hond zou de partij van Wouter Bos 14 zetels krijgen.

PvdA wint
Ten opzichte van de peiling van TNS Nipo en RTL na Prinsjesdag wint de PvdA het meest, zij stijgen van 15 naar 22 zetels. D66 is de grootste verliezer, van 25 naar 20 zetels. Maar in vergelijking met het huidige zetelaantal (3) doet de partij het nog steeds erg goed in de peilingen.

In de peiling van TNS Nipo en RTL nieuws zou de regering absoluut geen meerderheid hebben, CDA, ChristenUnie en PvdA krijgen 51 zetels. Ook een regering van PVV met CDA en VVD zou niet mogelijk zijn, zij hebben met 73 zetels geen meerderheid.

Versplinterd
Het politieke landschap is volgens deze peiling zo versplinterd, dat er minimaal vier partijen nodig zijn om een meerderheidsregering te kunnen vormen.

Wie moet er regeren? Doe de poll op elsevier.nl

AGA uitreiking boek Kleurrijk Amsterdam

Job_cohen AGA Adviesgroep Amsterdam stond afgelopen maand volop in de belangstelling op het Amsterdamse stadhuis. AGA presenteerde het boek "kleurrijk Amsterdam" >> bijzondere profielen over kleurrijke Amsterdammers in de poltiiek en het ambtelijk leven.

Job Cohen nam het eerste exemplaar in ontvangst van AGA-directeur en schrijfster van het boek, Yardena Tanarcan-Shitrit.

Edward NeeringEdward_amida_michael_en_lo_breeme_2

Op de foto onder: naast mij >Amida Michael en Lo Breemer