Broertjes Schleck

Mug_017 Genoten van de broertjes Schleck vandaag. De luxenburgse vlag maar gemakshalve aangezien voor de Nederlandse > dat zit nog beter voor de buis. Geweldige etappe, helaas ernstig verstoord door Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra als verslaggevers. Luidop filosoferend en even later ervan overtuigd dat de Saxobank een pact had afgesproken met Astana demarreerde Cotador en hielp hun theorie 123 om zeep > sterker nog Klxc3xb6den werd zelf definitief slachtoffer van de Contatoracite want die moest direct opgeven. Voortaan maar weer naar de Belg luisteren!!

Edward Neering

DSB (Financier AZ) in problemen

DSB Bank heeft het moeilijk

bron: Het Parool d.d. 22 juli 2009

Dirk Scheringa: ‘Mensen vertrouwen ons’. Foto GPD

Dirk Scheringa vreest dat de reputatie van zijn DSB Bank verwoest wordt door boetes van toezichthouder AFM. Maar het voortbestaan van de kredietverstrekker wordt niet alleen door imagoschade bedreigd. Nee, van de crisis hebben ze geen last bij DSB Bank.

DSB is zelfs xc3xa9xc3xa9n van de gezondste banken van Nederland, meldde eigenaar en AZ-voorzitter Dirk Scheringa begin dit jaar triomfantelijk. Bij zijn bank geen verrotte bonuscultuur en investeringen in de Amerikaanse huizenmarkt. Noch kreeg DSB steun van de Nederlandse staat.

”We hebben er honderdduizend nieuwe klanten bij gekregen,” zei Scheringa, die in een vorig leven wachtmeester van de rijkspolitie was, afgelopen februari: ”Dat betekent dat mensen ons vertrouwen.” Het kan verkeren. Sinds die uitspraak zijn in korte tijd twee topmannen bij de DSB Bank vertrokken en stond de Autoriteit Financixc3xable Markten (AFM) voor de deur met forse boetes.

De bank van Scheringa moet 120.000 euro betalen omdat medewerkers te hoge hypotheken verstrekten en te weinig informatie inwonnen over de financixc3xable situatie van die klanten. Het is vermoedelijk niet de laatste boete want een uitgebreider AFM-onderzoek is nog in volle gang.

De verhalen van gedupeerden zijn telkens min of meer dezelfde. Klanten worden gelokt met lage hypotheekrentes en medewerkers van DSB zijn graag bereid leningen te verstrekken die veel hoger zijn dan de waarde van het huis. Daarbij krijgen klanten dure verzekeringen aangesmeerd die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Scheringa vreest dat zijn imperium ten onder gaat aan imagoschade als gevolg van de AFM-boetes. Hij probeerde zelfs te voorkomen dat de AFM de boete openbaar zou maken, omdat de publicatie ‘het bestaansrecht van DSB ernstig onder druk kan zetten’. Morgen maakt Scheringa de halfjaarcijfers bekend en presenteert hij een nieuwe strategie waarmee hij de Dirk Scheringa Beheer Bank door de kredietcrisis hoopt te loodsen.

Kritiek op de DSB Bank is er al jaren. De bank maakt agressieve reclames voor leningen met ‘kleine lettertjes’ van de vele dochters zoals Frisia en Becam. En het aandelenleaseproduct Hollands Welvaren Select werd enkele jaren geleden als spaarrekening verkocht, maar bleek een risicovol beleggingsproduct. De DSB Bank werd daarvoor door de AFM op de vingers getikt.

Het zijn ook de regels, waar de DSB Bank zich na het optreden van de AFM wel aan mxc3xb3et houden, die roet in het eten gooien. De bank van Scheringa verdiende de afgelopen jaren voornamelijk geld op twee lucratieve manieren: door te hoge hypotheken te verstrekken en daar onnodige verzekeringen met een hoge provisie aan te koppelen.

De AFM dwingt DSB zijn werkwijze te herzien. De bank kan minder hoge hypotheken verstrekken en dat heeft zijn weerslag op de winst, zegt fraudespecialist Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), die samen met de stichting Hypotheekleed namens gedupeerden een claim tegen de DSB bank voorbereidt. Maar de meeste winst haalde de DSB Bank uit torenhoge provisies op verzekeringen. ”Als de DSB Bank minder polissen kan verkopen, hakt dat er stevig in.”

Het is de vraag of de DSB Bank de tegenvallende provisie-inkomsten kan goedmaken. Lakeman verwacht dat de winst over 2009 zal inzakken. Over het afgelopen jaar schreef de DSB Bank in elk geval nog zwarte cijfers. Lakeman: ”Dat is goed nieuws want de claims van gedupeerde DSB-klanten moeten toch ergens van worden betaald.” (THOMAS OLIVIER)