Niemand houdt van ze!

Pieter_winsemius

Kohnstammlezing 2008 over schooluitval door Pieter Winsemius

Ik was gistermiddag aanwezig bij de Kohnstammlezing in de Luthersekerk aan de Singel in hartje Amsterdam. De negende Kohnstammlezing is uitgesproken en gemaakt door Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In zijn lezing ging Pieter Winsemius in op schooluitval. Naar dit sociale en economische probleem deed hij onderzoek op scholen, met leerlingen, leerkrachten en schoolleidingen. Hij laat zien hoe leerlingen in de kou staan, hoe de school en de omgeving van leerlingen letterlijk uit elkaar groeien. Leerlingen raken overbelast, hebben zoveel besognes dat school er niet meer bij kan. Hij laat zien hoe besluitvorming sleept, en dat korte termijnoplossingen nergens toe leiden. Drempels slechten, rigoureus, in een lange termijnperspectief. Kleine ingrepen kunnen al helpen, maar de kern zal zijn: bestuurskracht. Bestuurskracht is nodig, onder andere om onorthodoxe frontliniewerkers de ruimte te bieden. Zij kunnen de verbindingen leggen voor leerlingen in het vmbo: tussen thuis, school en de wereld van derden.

Een nieuw initiatief is het Project Schoolfort waarin leerlingen die dreigen uit te vallen uit het VMBO worden opgenomen in het re-integratietraject van de Stichting Herstelling te Amsterdam. Hierin kunnen leerlingen het AKA nivo 1 halen door comptenties verworven in het onderwijsdomein mee te laten tellen in het re-integratiedomein, kortom een ketesamenwerking tussen het onderwijsveld en het re-integratieveld. De gemeente Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die hier mee experimenteert met als uitvoerder de Stichting Herstelling.

Edward Neering

Wilt u de  Kohnstammlezing 2008 volledig lezen (zeker de moeite waard voor diegenen die in het onderwijsveld zitten en zich buigen over schooluitval) klik dan op onderstaande link met een vervolgklik op het PDFbestand.

http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=4346