Zeehoeve 10 jaar!

Zeehoeve SVA 3

Deze week wordt in Brussel de 200 jarige herdenking van de slag bij Waterloo gevierd. In Diemen is wat anders aan de hand , diagnosecentrum de Zeehoeve bestaat 10 jaar! Wat is de overeenkomst? Eigenlijk niets alleen dat Napoleon van de Zeehoeve Moerbeek heet, maar dan in de goede zin van het woord. 10 jaar geleden werkte ik als manager bij de bedrijfsschool van Maatwerk Amsterdam naast mijn kwartiermakerschap voor Werk en Uitvoering en het Dienstencentrum van de toemalige Dienst Werk en Inkomen i.o.. Later werd ik de manager van alle publieke reïntegratie in 020. Deze managementrol destijds had rechtstreeks te maken met de oprichting van de Zeehoeve waar Rob Moerbeek druk mee was. Coen van de Louw, directeur DWI, deed destijds de openingceremonie bij dit publieke reintegratieproject wat eigenlijk niet paste in de DWI strategie van dat moment. De DWI ambitie in 2004 t/m 2006 was om alles wat reintegratie betrof  uit te besteden aan de markt (Marktwerking, marktwerking, marktwerking!) om zo de handen vrij te hebben om het verstrekken van bijstandsuitkeringen in goede banen te leiden. Ahmed Aboutaleb zorgde, ingefluisterd door Michel Kanters (directeur Maatwerk), als bevlogen PvdA wethouder er destijds (2005) voor dat de Zeehoeve, het fortenproject van Herstelling, het antilianenproject Abo Chiens, Eigen Werk en de Formulierenbrigade als publieke reintegratieprojecten konden voortbestaan binnen de tanker die DWI heette, de RVE Werk & Uitvoering (W&U)  werd alsnog in 2005 opgericht waaraan ik leiding mocht geven met vele betrokken professionals om mij heen. De DWI reorganisatie was reeds in mei 2004 gestart.  W&U was eigenlijk de speedboot van publieke reintegratie die om de DWI tanker heen cirkelde met al haar privaat aanbestede reïntegratietrajecten. De publieke re-integratie was in de jaren 2005/2006/2006 een vreemde eend in de bijt wat pas in 2007 begon te kantelen. De Zeehoeve en de andere 020-trjacten hebben deze jaren goed doorstaan.

Zeehoeve team

Team Zeehoeve

Veel meegemaakt met de Zeehoeve en de expansiedrift van Rob. Hoe dan ook door de jaren heen zijn er mooie stappen genomen onder leiding van deze Amsterdamse eigenheimer uit Oost. Er staat toch nu een mooi resultaat, een mooi en goed diagnoseprogramma op een prachtige locatie. Eerlijk gezegd kan ik mij geen Zeehoeve meer voorstellen zonder de bevlogenheid van de huidige manager. Ben wel benieuwd of een Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse de investering van publiek geld rechtvaardigt. Uit de presentatie, ruw onderbroken door dagvoorzitter Christien Bronda, door Erwin Schut, nu manager publieke re-integratie binnen de nieuwe RVE Werk, van de cijfers van de Zeehoeve werd helaas niet bij de kosten stilgestaan in relatie tot de resultaten van de afgelopen 10 jaar. Wat is de ontwikkeling van de trajectprijs?  Dit kostenaspect is natuurlijk wel een belangrijk thema nu ook bijvoorbeeld de re-integratietrajecten op de Laarderhoogtweg, terecht overigens, tegen het licht worden gehouden. Zeker nu een groot deel van het management is vervangen zal hier fors op worden doorgepakt, zo is mijn inschatting. Op zich een goede ontwikkeling om met een leanbril naar de ontstane situatie te kijken, maar het moet niet doorschieten.

Maar goed, 10 jaar Zeehoeve. Een mooi jubileumboekje en een origineel programma waar de bezoekers speels konden deelnemen aan onderdelen die de werkzoekenden ook doen tijdens het diagnosetraject van de Zeehoeve. Rob had het uitstekend georganiseerd met o.a.vervoer van IJburg naar deze kringwetboerderij van de Stelling van Amsterdam ooit prachtig opgeknapt door Stadsherstel uit Amsterdam. Met drie pijlen in de roos mocht ik zelf spreken met een geslaagde “boogschietexercitie” maar de overige onderdelen gingen mij minder af, alhoewel een gecreëerde brand door mij professioneel werd bedwongen :-). Bedankte voor het abseilen van de toren en de borrel bracht weer vele oude bekenden bij elkaar. Een netwerk wat bij mij al weer redelijk op het netvlies stond na mijn rol als programmamanager werk en participatie, een jaar lang, in stadsdeel Zuidoost tot 1 april 2015.  Nu werk ik als verandermanager bij de Omgevingsdienst in Zaandam. Per 1 september ben ik weer beschikbaar voor een nieuwe opdracht in het Amsterdamse.

De Zeehoeve vind ik top. Goed programma, goede methodiek, pracht locatie, bevlogen mensen en een goed instrument om te voorkomen dat werkzoekenden zomaar “rondgepompt”worden. Hoop dat dit laatste ook bij een eventuele  MKBA-analyse wordt meegenomen. En Rob, dat is gewoon een gouwe gozer!

Edward Neering

Zeehoeve brand 3

Zeehoeve gebak 3