Haarlemmermeer: Laagst aantal werklozen

50 jaar Nel en Piet 017 
Pa Verkuyllaan Badhhoevedorp (meine Heimat)

Minst aantal werklozen in de Bijstand

tweterings – 31 mei 2011
Uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten, waarin de vijftig grootste gemeenten worden vergeleken, blijkt onder meer dat Haarlemmermeer procentueel het minst aantal mensen in de bijstand heeft. Dat moet u goed doen. Waarom heeft onze gemeente zo weinig mensen in de bijstand?
Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer: 'Vergeet daarbij niet dat we in diezelfde Atlas op de eerste plaats staan als sterkste sociaal-economische gemeente. Dat doet dus allemaal bijzonder goed, want dat betekent onder andere dat in onze gemeente ruim voldoende werk is voor onze inwoners. Op een beroepsbevolking van bijna 98.000 mensen (iedereen van 15 tot en met 64 jaar) zijn hier ruim 112.000 banen.
Dat verklaart vanzelfsprekend ook het grote aantal forensen dat van buiten onze gemeente hier komt werken. Laten we echter niet vergeten, dat er in 2008, dus voor de financiële crisis en de economische recessie, nog bijna 118.000 banen in onze gemeente waren. Dan is het extra geruststellend, dat we samen met Velsen, het laagste aantal langdurig werklozen (langer dan drie jaar) hebben.
En dat verklaart weer voor een deel dat Haarlemmermeer ook het laagste aantal inwoners 'in de armoe' heeft: mensen die minder dan 105 procent van het sociaal minimum als inkomen hebben. Zoals inwoners met een bijstandsuitkering. Deze vier eerste plaatsen stemmen zeker tot tevredenheid, maar dat mag er niet toe leiden, dat we inwoners van onze gemeente in de bijstand in de kou laten staan.
In onze gemeente is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met succes ingevoerd, waardoor we individuen en gezinnen die dat nodig hebben goed kunnen ondersteunen. En, dat doen we ook. Desondanks blijft het streven om zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Of dat nu is als werknemer of als zelfstandige. Die sterke sociaal-economische positie betekent wel dat er hier veel kansen zijn om aan werk te komen of om een bedrijf of bedrijfje te starten. Zeker nu de economie weer aan het aantrekken is. Dan blijkt opnieuw dat Haarlemmermeer zich met recht een economische motor in het hart van de Randstad mag noemen. Een motor met positieve werking binnen en buiten de Ringvaart. Nationaal en internationaal. Dat doet vanzelfsprekend goed.'