Coach op VMBO Amsterdam West

AGA loopt overal! 
 

 

Coach op het Calvijn junior College

Ik kom met metrolijn 50 aan op station Cornelis Lelylaan. Midden dus in Slotervaart, de buurt die door sommigen als een xe2x80x9cnogo-areaxe2x80x9d wordt bestempeld. Kwam hier voorheen vaak en voel me volledig op mijn gemak. Vraag aan jongeren waar het Calvijncollege is. Met een achteloos gebaar wordt ik richting Kamer van Koophandel gezwiept. Zit eerst in het verkeerde ROC gebouw maar na een kleine omzwerving beland ik op het Calvijncollege. Ik ga meedoen aan xe2x80x9chet coachtraject beroepsorixc3xabntatie voor aan het Calvijn junior Collegexe2x80x9d. Een traject van 7 weken voor 13/14 jarige vmboxe2x80x99ers. Vandaag de 1e module, de training!. Hoe ga je met de jongeren om?, wat zijn de doxe2x80x99s en de donxe2x80x99ts. Ik doe dit samen met een aantal collegaxe2x80x99s van de gemeente (DMO,DWI en DICT) en 10 collegaxe2x80x99s (vooral managers) van de ABN/AMRO. De ABN/AMRO doet dergelijke trajecten i.h.k.v. maatschappelijk ondernemen. Al met al een leuk gemixt gezelschap die de training doen onder leiding van een theaterdocent die vroeger les gaf op het Calvijn. De docent lijkt enorm veel op Erik Gerritsen, de voormalige Henk de Jong, zowel qua gezicht als postuur en optreden. Het ene rollenspel volgt op het andere en er zit lekker de vaart in. Bij  een doortastende, althans dat dacht ie, ABN/AMRO manager was het coaching traject al na een paar minuten volledig ten einde na een xe2x80x9cbelincident met mobieltjexe2x80x9d ;-). Maar ineens raakte de training mijn vorige, net afgeronde,  opdracht via AGA bij WZS als projectleider verbetertraject infrastructuur huiselijk geweld. De casus xe2x80x9ckwam binnen zonder kloppenxe2x80x9d zoals popgroep de Dijk ooit eens bezong.  De actrice gaf als jongere te kennen dat ze vaak fors geslagen werd door haar vader en dat haar moeder ook klappen kreeg. Vraag was natuurlijk wat doe je dan als coach? De opbrengst was opzienbarend. 18 van de 20 coaches gaven aan dat ze de er in feite  niets mee zouden doen, even los van adviezen aan de jongere over opties van hulpverlening enz. Dus 18 van de 20 coaches zouden het niet melden aan de school of een andere instantie als bijvoorbeeld het AMK. De confrontatie kwam xe2x80x9cDus u gaat rustig slapen de komende week in de wetenschap dat deze jongere wederom in elkaar wordt geslagen!!xe2x80x9d U gaat rustig slapen als er een misdrijf wordt begaan?? Adagium is dus xe2x80x9catlijd melden aan de coxc3xb6rdinator coachingtraject van het Calvijn en directxe2x80x9d. Toch even een onthutsend moment op zoxe2x80x99n onschuldig ontspannen ochtend.

Volgende week ga ik kennismaken met de jongere. De week daarop neem ik hem of haar mee naar het stadhuis/AGA en laat zien waar ik werk en de rest van het stadhuis en wellicht neem ik de jongere  mee naar WZS of DMB. De twee weken daarop neem ik de jongere mee naar twee bedrijven/organisaties die hij/zij heeft uitgekozen voor zijn/haar beroepsorixc3xabntatie. Ik regel deze bezoeken dan in mijn netwerk. De voorlaatste bijeenkomst maakt de jongere een presentatie en ik help daar waar ik kan en de laatste bijeenkomst presenteert de jongere zijn/haar presentatie aan de schoolklas, hun ouders, de docenten en de coaches.

Dus over twee weken loop ik met de jongere op woensdagmiddag rond bij oa AGA, mijn werkgever op het stadhuis. Ik zal een aantal collegaxe2x80x99s die dan op de AGA-kamer zijn vragen om even kort te vertellen wat zij doen voor AGA en waar zij in Amsterdam opdrachten doen met hun passie. Deze jongeren zijn gek op complimenten dus mijn collega's gaan deze zeker geven!!

Edward Neering

AGA/Unit Interim Management