Recensie: Joe Jackson slaat weer toe in Groningen!

 Joe%20jackson

Gezien: Concert Joe Jackson, Oosterpoort Groningen vrijdag 1 oktober 2010

Ik ben voor het eerste keer in de stad Groningen van mijn leven!! De Groninger Oosterpoort is vol gelopen voor Joe Jackson. Het is vrijdagavond 1 oktober 2010 en de Joe Jacksonband start deze nieuwe tour in deze mooie poptempel in het Noorden van Europa. De muzikale kameleonheld op leeftijd (57) trekt een publiek dat grotendeels mensen uit zijn eigen geboortecohort omvat. Zelf (52) ben ik gekomen met Q-liner vanuit Alkmaar met mijn zoon van 19 jaar die langzaam ook enigszins is besmet met het JJ-virus. Toch een stukje degelijke muzikale opvoeding. Een uur voor aanvang hangen de gaderobes al vol en worden er meer kopjes koffie dan glazen bier verkocht. Je zou bijna bang worden dat het een oude lullen feestje wordt.

Voorprogramma  Jeffrey Gaines  staat in zijn eentje een rumoerige zaal te vermaken. Een man met een gitaar als singer/songwriter voor een ongeduldig publiek dat wacht op de maestro zelf. Zijn gitaar staat dan ook nog eens te hard afgesteld en met zijn eerste intro denk ik dat hij xe2x80x9cLolaxe2x80x9d van de Kinks start, een coverartiest hoop ik vals. Foute inschatting, het blijkt een eigen nummer te zijn met een gejat intro. Hij is niet te verstaan en het applaus wordt steeds dunner, het rumoer sterker. Ik vind het overigens schandalig dat er niet meer kwaliteit in de voorprogrammaxe2x80x99s staat. Zeker voor de prijzen die er tegenwoordig over de toonbank gaan voor een popconcert.

Joe Jackson komt dan eindelijk op in zijn eentje en hij start achter de piano met xe2x80x9citxe2x80x99s different for girlsxe2x80x9d (1980). Prachtig en loepzuiver gezongen en toch weer dit nummer in een nieuw jasje (solo achter piano). Na dit nummer zet  Jackson de eerste maten in van het tweede nummer, nu met  bassist Graham Maby en drummer Dave Houghton. Van de oude band ontbreekt alleen  gitarist Gary Sanford met wie de JJ-band de albums Look Sharp (1978), Ixe2x80x99m the man (1979), Beat Crazy1(980) en Volume 4 (2003) maakte. Jackson pakt het energiek aan en speelt Sunday Papers, Fools in Love in nieuwe arrangementen. Zelfs Still alive van het recente Volume 4 is een een nieuw jasje gestoken. De energie wordt onderbroken door ballads met oa Girl van John Lennon, Real men van Night and day (1982) en the best I can do van Blaze of Glory(1989). Het verbazende is dat,  hoewel de uitstraling wat bejaard is, het driemanschap een spetterende show neerzet in heel sobere line-up met een statisch lichtdecor. De stem van Jackson is nog steeds even scherp – zodra hij begint te zingen maken de meer dan  dertig jaar, sinds Look sharp,  niet meer uit. Wanneer hij een oude setlist tevoorschijn haalt en vertelt dat hij drie jaar geleden ook al in de Oosterpoort stond, en nu enkel nummers gaat doen  die toen ontbraken, is de avond al legendarisch.  Van Rain (2008) speelt hij oa King Pleasure time, A place in the rain (prachtig!) en Citizen Sane. Verassingen zijn ongetwijfeld Tommorow's world and Stranger than fiction, een tijd niet gehoord.

Het publiek geniet van deze mooie doorsnede van het portfolio van Joe Jackson. Wanneer de band na een enthousiast applaus wordt teruggeroepen voor een toegift met onder andere het prachtige Oh Well van Fleedwood Mac (Peter Green) met een prachtige xe2x80x9cdriven bassxe2x80x9dvan Graham Maby weet je al dat de Groningse horeca gebeld moeten worden xe2x80x98dat het wat later wordt.xe2x80x99 Ergens is het wel jammer: Joe Jackson is sprankelend, fel, emotioneel en maakt zulke tijdloze nummers dat hij ook onder jongeren een groot publiek verdient.

En natuurlijk is daar de community singing met JJ-parochie met  xe2x80x9cIs she really going out with himxe2x80x9d (1978) en xe2x80x9cstepping out" (1982) met als slot Jackson weer alleen achter de piano waar het concert mee startte. Nu met indrukwekkende hometown van Big World (1987). Mijn echte hometown is Badhoevedorp, mijn gedachten gaan terug. De Plaats waar ik besmet werd met het JJ-virus in 1979 in Jongerencentrum SmoeS, kreeg ik toch even kippenvel! 

Edward Neering

 setlist Oosterpoort Groningen

1 It's Different For Girls (solo)
2 Tomorrow's World
3.Citizen Sane
4 Stranger Than Fiction
5 Fools In Love
6 Still Alive (nieuw arrangement)
7 King Pleasure Tme
8 Sunday Papers
9 Real Men (solo)
10 Girl (solo)
11 The Best I Can Do (Joe en Dave)
12 Place In The Rain
13 Scary Monsters
14 Take It Like a Man
15 Time
toegift:
16 Oh well
17 Is She Really Going Out with Him?
18 Stepping Out
19 Home Town (solo)

Recensie Belgie:

Link: http://knackfocus.rnews.be/nl/entertainment/muziek/concertverslagen/joe-jackson-ab/article-1194833779923.htm