PPV- Populismemix zal niet leiden tot regeren

Pvda

De winst van Wilders zit natuurlijk niet alleen op het multiculti/ moslimthema. Het succes is een mix van populaire themaxe2x80x99s zoals xe2x80x9cBij ons is de AOW veiligxe2x80x9d, xe2x80x9cbij ons is de Hypotheekrente veiligxe2x80x9d, bij ons is de zorg veiligxe2x80x9d, xe2x80x9cPVV pakt zakkenvullers aanxe2x80x9d, xe2x80x9cWeg met Europa!xe2x80x9d (dus geen Polen en Roemenen enz), etterbakken van hangjongeren/criminelen bij PVV worden snel langdurig gestraft. "wij komen niet aan de sociale zekerheid". Kortom alle zaken waar mensen zich zorgen over maken en irriteren is bij de PVV in veilige handen en dat met retoriek gebracht.Het is een populismemix van SP-standpunten en die van Janmaat uit de jaren tachtig aangvuld met de angst voor de islam. Dit alles wordt nog eens opgeplust doordat de Limburgers massaal voor "ons Geert" hebben gekozen.

Het is natuurlijk in de praktijk schier onmogelijk om al deze zaken veilig te stellen en hoppa daar ging de AOW-belofte terwijl er nog geen politicus bij de Koningin was geweest. Een verbod op de koran, het verbieden van islamitische scholen en een registratieplicht op etniciteit zijn in Nederland onbestaanbaar en ook hier zal de PVV flink bakzeil halen. Een combinatie met VVD/PVV en CDA heeft 76 zetels. Hero Brinkman heeft Wilders achter de schermen al laten weten dat hij een ministerpost eist namens de beweging PVV zonder leden. Zo niet dan komt er een xe2x80x9cgroep Brinkmanxe2x80x9d en is er tevens geen meerderheid meer voor die beoogde coalitie. Kortom we gaan mogelijk weer een xe2x80x9cLPF-cyclus" door bij een dergelijk scenario.

"Een coalitie die zowel recht doet aan de verkiezingsuitslag als kan rekenen op brede steun in en vruchtbare samenwerking met de Kamers van de Staten Generaal." >> Dat is staatsrechtelijk het uitganspunt bij een nieuw te formeren kabinet. VVD-CDA-PVV hebben in de Eerste Kamer bij lange na geen meerderheid (35 van de 75 zetels). Paarsplus of een nationaal kabinet zijn dus de enige twee opties. Nu willen anticperen op de uitslag van de komende provinciale verkiezingen ( provincies kiezen 1e kamer) is wat mij betreft niet aan de orde en opportuun.

Nu wil ikzelf natuurlijk Paarsplus (PvdA, VVD, GL en D66) maar ik denk dat dat niet realistisch is en ook een groot risico, immers GL heeft nooit geregeerd. Femke Halsema is goed voor de bxc3xbchne en een goed debater maar daarmee geen goed minister lijkt mij. Alle partijen moeten kiezen voor stabiele ervaren bestuurders. Halsema en Rutte dienen dus gewoon fractieleider te blijven. Realistisch is dan toch een nationaal kabinet van CDA/VVD/PvdA. Op zich ook al uniek in een tijd van crisis dus geen gekke optie. Voordeel is dat de kemphanen Bos en Balkenende exit zijn. Probleem is dat Maxime Verhagen nu de nieuwe leider is van het CDA. Als er een dergelijk kabinet komt dan moet ook hij zeker in de 2e kamer blijven als fractievoorzitter. Dat maakt dat alle kemphanen rond het crisisthema Afghanistan/Uruzgan weg zijn en er opnieuw kan worden gebouwd aan een stabiele coalitie voor de komende vier jaar, immers stabiliteit is wat Nederland nu nodig heeft in deze tijd van crisis en forse bezuinigingen. Sterk, Sociaal en Stabiel schreef ik al eerder op deze blog. Zo deze analyse kan dus gewoon overgenomen worden door Uri Rosenthal (VVD) dat scheelt weer een hoop tijd en kan er tempo worden gemaakt.

Joe Jackson, nummer battleground (1980 Beat Crazy); "Divided we fall"

Edward Neering

Heiloo