26 juli Nieuwe nationale bevrijdingsdag!

Duinpan Op mijn verjaardag ieder jaar vrij, nog even en het is zo ver. >>

http://nl.wikipedia.org/wiki/Plakkaat_van_Verlatinghe

ns een spontane peiling in het radioprogramma OVT bleken luisteraars een voorkeur te hebben voor een nieuwe nationale feestdag. In plaats van 5 mei opteert een meerderheid voor 26 juli: de dag waarop in 1581 het Plakkaat van Verlatinghe ondertekend werd.
Eens of niet eens met deze suggestie? Laat het ons weten via de reactiemogelijkheid onder aan de pagina!

Wat begon als een spontane peiling tijdens de uitzending van OVT van 2 mei, draaide uit op een duidelijke kandidaat voor een echte nationale feestdag voor ons land, namelijk 26 juli, de dag van het Plakkaat van Verlatinghe. Dit "Plakkaat" is de wet waarmee de opstandige Nederlanders op 26 juli 1581 de toenmalige koning van Spanje en heer der Nederlanden Philips II de deur wezen.

Het is in Nederland niet goed duidelijk welke dag onze echte nationale feestdag is. Koninginnedag en Bevrijdingsdag zijn de twee dagen die het dichtst in de buurt komen, maar geen van beide viert de grondlegging van ons land. Daardoor is er verwarring over de vraag welke van de twee onze echte nationale feestdag is.

Op de vraag naar een alternatieve nationale feestdag reageerden luisteraars spontaan. Twee op de drie reagerende luisteraars grepen terug op een datum ver voor de tweede wereldoorlog. Een overgrote meerderheid van die suggesties putten uit de tijd van de 80 jarige oorlog. De Unie van Utrecht werd genoemd (23 januari), de dag dat Willem de Zwijger is vermoord (10 juli), het begin van de beeldenstorm (10 augustus), maar de meeste stemmen gingen naar de Vrede van Munster (15 mei) en naar de uiteindelijke winnaar: de dag waarop het Plakkaat van Verlatinghe is ondertekend (26 juli).

Veel van de reacties ademden de teneur van de reactie van de heer Donker, die schreef dat de geboorte van ons land uiteindelijk het meeste belang heeft. "We moeten nu eens ophouden te denken dat de Tweede Wereldoorlog de enige historische gebeurtenis was die voor Nederland van belang is," schreef hij.

De maand juli is populair als nationale feestdagmaand. Frankrijk viert de 14e juli (de bestorming van de Bastille), de VS 4 juli (Independence Day), Canada (1 juli, de dag van de Canadese confederatie) en Belgixc3xab (21 juli, de dag dat Leopold 1, de eerste koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde.) Al deze dagen grijpen terug naar een gebeurtenis die aan de wieg staat van het bestaan van de staat waarin die gevierd wordt. In dat licht bezien is de 26e juli geen slecht gekozen datum.

http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/43434576/ (vpro-site)