Oudere werknemers in trek op termijn.

Fort_aan_den_ham_001 De oudere werknemer is in 2020 de vedette van de werkvloer. Met zijn ervaring en kennis is hij geen partij voor de net afgestudeerde nieuwkomer.

Dat meldt Personal Today op basis van het rapport Visions of Britain 2020, geschreven door Friends Provident en de Future Foundation. Werknemers van 55 tot 70 jaar voelen zich nu misschien gemarginaliseerd, maar zullen in de toekomst een veel sterkere positie in nemen.

Het rapport stelt dat de vooroordelen jegens oudere werknemers niet helemaal zullen verdwijnen, voorspelt dat de komende schaarste aan talentvolle arbeidskrachten ervoor zorgt dat ouderen meer kansen krijgen. Ook de recessie is in dit opzicht nuttig geweest, omdat werkgevers hierdoor inzien wat de waarde van ervaring is.

Niet alleen oudere werknemers profiteren van deze ontwikkelingen, menen de trendwatchers. Ook de zogenaamde sandwichgeneratie, die zorg draagt voor jonge kinderen maar ook voor bejaarde ouders, kan rekenen op een soepeler opstelling van werkgevers. Flexibele werktijden zullen veel gebruikelijker worden, omdat de werkgevers het zich niet kunnen veroorloven om deze medewerkers te verliezen.