Oud nieuws in een nieuw Jasje!

Werk_leerplicht

Werk-leerplicht voor jongeren tot 27 jaar

Tegenover het recht op een baan of een leertraject staat een werk-leerplicht. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG – Voor werkloze jongeren tot 27 jaar komt er een werk-leerplicht. Zij moeten een aanbod van een baan of een scholing van de gemeente aanvaarden.

Daar staat tegenover dat zij ook het recht krijgen werk of scholing te eisen van de gemeente.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Wet investeren in jongeren (WIJ), waarin de verlengde leerplicht is vastgelegd.

Ondanks veel kritiek schaarden regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en oppositiepartij PVV zich gisteren achter het plan. De wet werd opgesteld door de staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Tegenover het recht op een baan of een leertraject staat een werk-leerplicht. Alleen als jongeren het aanbod van de gemeente accepteren, komen ze in aanmerking voor een uitkering. Deze kan lager uitvallen dan de bijstand.

Dat laatste is niet naar de zin van PvdA, ChristenUnie en SP. Zij eisen dat werkloze jongeren volledig recht blijven houden op de voor hen geldende bijstandsuitkering.

Verder klaagde de oppositie van links tot rechts dat de WIJ weinig toevoegt aan bestaande bijstandsregels, die gemeenten al zouden stimuleren werkloze jongeren te activeren.

Die kritiek werd eerder al geuit door de Raad van State, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vakcentrale FNV.

Coalitiepartij ChristenUnie betwijfelde met SP, GroenLinks en SGP of er door de economische crisis wel genoeg banen en stages zijn om de werkloze jeugd garanties te kunnen geven. Staatssecretaris Klijnsma zei dat er nog steeds vacatures in de zorg zijn en wees erop dat werkgevers al hebben toegezegd schoolverlaters binnen drie maanden een leerwerkplek aan te bieden. Het is volgens Klijnsma met de crisis extra urgent ook te investeren in scholing, zodat de jongeren straks inzetbaar zijn als de economie aantrekt en er weer personeelstekorten komen. In mei presenteert zij een actieplan tegen de snel oplopende jeugdwerkloosheid. (bron: HET PAROOL 15 april 2009)