Plesmanschool 6e klas 1970/71

Schoolfoto_6e_klas_plesmanschool_1

De 6e klas van de Plesmanschool in Badhoevedorp rond 1970.

Ik zie Ron Peperkamp, Vincent Haaker (broer Motorcrossers), Richard Habes, Rudi Schelvis, Han Joosten, Meester (stemvork> tong in de wang) van Koningsbruggen, Robert Post, Winnie de Rooy, Ineke Marcus, Henriette Lohman, Maureen Bleekemolen Irene Engelenkamp, Frank Fagel, Ricardo Zuiverloon (gat in mijn hoofd), Ernst Boermans. Paul Slaman, Vincent Keers, Peter Hermans, Gusta van Dam (Dam chips), Wim Bus, Hans van Wechem, Elly Straatsburg, Joris Beck, Marja Reijnders, Brenda de Rooy, Robert Lirb, Nelleke Holla, Stineke van den Boogaard, Iris Werdler, Vincent Keers, Edwin Blom en Peter Peereboom.

Wat mij bij staat is dat ik destijds altijd ouder wilde zijn om zelf kunnen beslissen/te kunnen bepalen. Nu ik bijna 50 ben wil uiteraard andersom! Later kwam Han Sijm ook bij ons in de klas. Dr Liem de schooltandarts "doe die mond nou open anders boor ik in die tong van je" komt nog regelmatig terug in mijn dromen.

Eem eervolle vermelding dient Ruud Henningheim te krijgen. Hij was onze meester in de 4e klas van de plesmanschool in het jaar dat ik samen met Paul Dirks bleef zitten. Er had ons toen niets beter kunnen overkomen. Henningheim was een heel gedreven leraar en overgetelijk was zijn verhaal over het paard van Troje wat spannender was dan welke TV-serie ooit. Een schitterende verhalenverteller.

Plantages in Suriname

Suriname_2007_edward_neering_aliance

Op 17 november bezocht ik samen met mijn collega’s de plantages Aliance en Frederiksoord gelegen aan de Commewijnerivier paralel aan de antlantische oceaan. Op het gevaar af om als koloniaal verder door het leven te moeten gaan toch een item over het verleden van Nederland in Suriname. Op bovenstaande foto loop ik over het pad van de plantage Aliance. Op deze plantage groeien bannanenbomen, kokokbomen, sinaasappelbomen, citroenbomen. Papaiabomen enz enz. Kortom eigelijk een grote tropische verassing alleen de melkchocolade houdt hier geen stand.

Suriname_2007_de_woning_van_de_plantageh

"Je weet pas of het leven hard is > Als je je tanden erin zet" sc hreeuwde een Loesjeposter mij ooit toe. Deze uitspraak kwam in mij op toen ik hier rondliep. De Plantage is niet goed bijgehouden. De gebouwen zijn totaal vervallen en het dorp wat nu naast de plantage is gebouwd lijkt op een kampong. Je ziet hier dat mensen alleen de meest simpele zaken nastreven zoals een dak boven het hoofd en te eten hebben. Aan luxe is geen behoefte. Voldoet dus aan de adagium van deze blog "Als het Simpel is xc3xa9n het is goed dan is het dubbel zo goed"

Suriname_2007_kokosnoten

Bovnestaande foto > kokosnoten<  is niet uit uit een brochure of "gegoogeld". 37 graden en gemaakt door deze blogger live in Suriname op het heetst van de dag.Suriname_2007_alicance_kampong

Een ander voorbeeld is de plantage Frederiksoord en stukje verder rivier op Stroomafwaarts richting Surinamerivier. Hier zijn de plantagewoningen allemaal opgeknapt met subsidies vanuit Nederland. Schitterend gerestaureerd onder de bezielende leiding van de heer Haagemeijer. De plantage ligt er goed verzorgd bij en een goedlopend restuarant completeert het geheel.

Veel plantages worden niet meer gebruikt. Jammer want hier zou Suriname echter productie op kunnen maken met een grote economische impuls als gevolg. De plantages worden langzaam weer oerwoud en dan realiseer je je wat het een enorme klus moet zijn geweest om deze plantages aan te leggen. Dat getuigt van visie, een enorme daadkracht en doorzettingsvermogen. Een zwarte vlek in deze loftuiging is natuurlijk dat dit dmv slavenarbeid is gerealiseeerd.

Edward Neering

Desi Bouterse

Vandaag een hoop commotie over het niet verschijnen van Desi Bouterse voor de rechtbank/krijgsraad van de 8 decembermoorden in Suriname in 1982. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen in een land waar de tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen groot is. bovendien staat de huidige politiek niet goed aangeschreven als ik alle taxichaufferus moet geloven.

Wel de kogelgaten gezien in Fort Zeelandia die de stille getuigen zijn van de executies. Geeft toch even een kippevelgevoel.

ziek

Vandaag naar het werk en werd overvallen door een golf van misselijkheid. Uiteindelijk naar huis gegaan maar inmiddels weer "het mannetje"" . Geen idee wat de oorzaak is geweest. Ben dus weer terug op aarde. Welkom terug zeg is dus maar tegen mijzelf.