Het weer

Sunset_1 Het weer in Paramaribo is zeer wisselend. Een strak blauwe hemel zie je weinig. De constante factor is de temperatuur. De afgelopen dagen zeker boven de 35 graden. Dan weer drukkend dan weer normaal. De sunset is steeds weer wissselend. Hitte wordt weer vervangen door tropische regen.

certificaatuitreiking

Suriname_2007_edward_reikt_certificaat_u_5 

Vandaag eerst de nederlandse ambassade bezocht en Albert en Gerard hebben verslag gedaan van hun activiteiten voor de Stichting Herstelling en de gemeentelijke diensten DMO en DWI. Een Prima gesprek. De Nederlandse ambassade lijkt een beetje op een klein ruimteschip dat geland is in Paramaribo.

Vervolgens overleg gehad met het bisdom van Paramaribo, het SAO en de directeur van de katholieke onderwijsstichting over mogelijke nieuwe projecten rondom de houten cathedraal die momenteel al wordt gerestaureerd. Het is de enige houten cathedraal in heel het carabisch gebied.

De dag afgesloten bij het SAO. Twee medewerkers van Herstelling hebben daar de afgelopen twee weken cursussen gegeven. Simon Hoogendoorn heeft op uitstekende wijze zes deelnemers en twee docenten een cursus MIG/TIG lassen gegeven. Ton Kolsteren heeft het kader van het SAO een communicatietraining gegeven en dat op een gedreven manier gedaan. Vandaag was dan de certificaatuitreiking. Samen met de directeur van de SAO, de heer Pinas, heb ik de certificaten uitgereikt. De geslaagden waren trots op hun Herstellingscertificaat en de docenten waren zeer te spreken over de inzet die wast gepleegd. Weer een prima voorbeeld hoe deskundigheden kunnen worden uitgewisseld tussen Amsterdam en Paramaribo. Dit wordt veriolgd > zowel de heer Pinas als ik weten dat zeker. Alle deelnemers nogmaals gefeliciteerd via deze blog!!

Nola Hatteman institiit

Suriname_2007_nola_hattemaninstituut

Het Nola Hatteman instiuut is te zen op bovenstaande foto. Het is een aantal jaren geleden opgeknapt door een aannemer en het SAO en de Stichting Herstelling hebben een substantiele bijdrage met hun deelnemers gelvererd om dit stukje cultureel erfgoed voor Surinaame te behouden. Het gebouw staat vlak naast fort Zeelandia en wordt gebruikt voor kuntzinnige activiteiten > o.a kunstcursussen.

Parbobier

Parbo_1 Direct maar kleur bekennen. Tijdens ons verblijf in Suriname geen wijn maar Parbobier. in tegenstelling tot in europa is dit geen gerstebier maar van een andere samenstelling. Prima biertje overigens en overal verkrijgbaar. We drinken uiteraard met mate en alleen s’avonds op een zwoel terrasje aan de waterkant of in het restaurant. Immers we zijn hier voor de Gemeente Amsterdam en de St. Herstelling aan het werk. Etiket heeft iets van Amstel . of het er ook iets mee te maken heeft commercieel > weet ik niet. Proost!

Terrasje Surinamerivier

Suriname_2007_pier_torarica_4

De afgelopen twee dagen hebben we s’avonds heerlijk gegeten op een terras vlak bij Fort Zeelandia aan de Surinamerivier. Heerlijk zwoele avonden met nasi, kip, sate en pom. Een ondergaande zon en tegen de 30 graden, een warmte waar ik inmiddels volledig aan gewend ben geraakt. Heerlijk praten en dollen met de werkgenoten in deze bijzondere stad.

Morgen gaan we de certificaten uitreiken aan de deelnemers SAO die aan de cursussen MIG/TIG lassen hebben deelgenomen (gegeven door Herstellingwerkmeester Simon Hoogendoorn) en aan de cursus communicatie gegeven door Ton Kolsteren. Zij krijgen allen een Herstellingscertificaat.

Edward Neering

Projectmanagement

Suriname_albert_van_der_lugt_1

Allereerst > vannacht zeer goed geslapen. Blijkbaar ben ik de jetlag van 4 uur voorbij. Na het gebruikelijke ochtendritueel van zwemmen, fitness en ontbijten naar het SAO getogen. Albert( zie foto) en ondergetekende hebben daar een een presentatie gegeven over projectmanagement. Hoe zet je een project op en wat komt er allemaal bij kijken. We hebben de projecten van Herstelling als uitgangspunt genomen met als focus het thema veiligheid. De discussie na de presentatie kwam stroef op gang maar brandde uiteindelijk los. Een prima discussie met vele eyeopeners voor beide organisaties. Uiteindelijk was er concensus dat een goed veiligheidsbeleid een absolute randvoorwaarde is voor de medewerkers van de SAO maar zeker ook voor de deelnemers. Zeker het kost in het begin veel geld maar het levert het SAO ook later veel op. Grote Surinaamse bedrijven gaan nu aan het SAO voorbij maar met een goed veiligheidsbeleid wordt SAO voor het bedrijfsleven in Suriname een vanzelfsprekende partner en dus levert het meer omzet , dus meer geld voor het SAO op.

In de middag wederom Fort Nieuw Amsterdam bezocht. Ditmaal hebben we een bezoek gebracht aan de voormalige strafgevangenis op deze locatie. Het gebouw verkeert in deplorabele staat. Het toiletgebouw wat er bij staat valt zowat uit elkaar. Op 28 januari 2008 gaat het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam over van de overheid naar een particuliere organisatie. Een keten van samenwerkende partijen, waaronder de gemeente Amsterdam, het Zuiderzeemuseum, Stadsherstel, het SAO Paramaribo, het ministerie van Cultuur in Suriname en uiteraard de Stichting Herstelling gaan de handen in een slaan om er uiteindelijk wat moois van te maken.

Op de heen-en terugweg over de brug (zie foto) van "Bosje" gereden. Deze brug verbindt Paramaribo met het district Commewijne. Sinds de brug is geopend is de economie aan de Commewijnekant sterk opgebloeid. Huizen zijn dubbel zo duur geworden en er is inmiddels een hoop  handel.