Wisselwerk Amsterdam Nieuwe Stijl

cropped-oog.jpg

In het Parool van vandaag geeft wethouder van Es het vooruitzicht dat het krap wordt op de arbeidsmarkt en dat Amsterdam het flink gaat voelen. Hierbij de link naar het interview >> http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3398869/2013/02/23/Van-Es-Crisis-raakt-Amsterdam-dit-jaar-pas-echt.dhtml Mogelijk dat er 32 miljoen extra is te besteden voor reintegratie. Tijd voor een creatieve aanpak met een win/win tot gevolg. Ik noem het Wisselwerk Amsterdam Nieuwe Stijl.

Edward Neering (23-02-2013)

Op een rijtje:

Gemeente Amsterdam: De feiten:

  • Er worden 1500 ambtenaren boventallig i.v.m. bezuinigingen, fusies, ontdubbelen van taken, afschaffen bestuurlijke laag stadsdelen enzovoort;
  • De vergrijzing is begonnen. Tussen nu en 2020 zullen zeker 5000 ambtenaren bij de gemeente Amsterdam vertrekken. Regionaal/Landelijk eenzelfde trend;
  • Het is dus zaak dat de gemeente jongeren op een slimme manier jongeren aan zich weet te binden om te zorgen dat een afgeslankt gemeentelijk concern, dat gewoon goed haar kernactiviteiten kan uitvoeren, slagvaardig en kwalitatief kan functioneren;
  • De mooie regelingen in het sociaal plan zijn voorbij, zoals er met 57 ½ jaar uitgaan enz. Oudere ambtenaren moeten door tot hun 65e en straks meer, uiteindelijk 67;
  • Naast 1500 boventalligen is er een sterk oplopende (jeugd) werkloosheid en er is een vacaturestop binnen de gemeente Amsterdam. Er is dus al een tijdje geen ruimte meer voor instroom van vers jong nieuw bloed.
  • Electoraal beginnen “de boze 50 plusser” in belangrijke groep te worden (zie opkomst in peilingen van 50 Plus van Henk Krol)

Ik pleit er dus voor om binnen het concern hier creatief mee om te gaan. Als gemeente Amsterdam > ga met de vakbonden praten en zorg ervoor dat aan alle (of bij specifieke onderdelen) ambtenaren die nu tussen de 60 en 65 zijn er met hun 62e uit kunnen (zeg maar de oude 57 ½ regeling). Echter, nieuw aan deze regeling wordt de wederkerigheid, als je als 62 plusser van deze regeling gebruik wilt maken dan ben je verplicht om 12 uur per week aan zorgtaken te verrichten. Dan kan binnen je familie zijn, bij zorgorganisaties enz dan wel dat je jouw deskundigheid als coach overdraagt aan jongere ingestroomde/doorgestroomde collega’s. Een combinatie kan ook. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt opgevuld door jongere ambtenaren (en dat zijn ook 50 plussers) die nu uit de boot te dreigen vallen. De oudere ambtenaar blij, de familie blij, de gemeente Amsterdam blij, DWI blij, het UWV blij, WZS blij, werklozen blij, de vakbonden blij, Wethouders blij, er is weer perspectief, goed werkgeverschap, een impuls aan nieuw bloed binnen de gemeente, sociaal gezicht, financiering vanuit Amsterdamse/landelijke arbeidsvoorwaardengelden en het UWV en…., minder werklozen in de stad. En wat in Amsterdam kan, kan ook in andere gemeenten, in de regio en landelijk. We noemen het Wisselwerk Amsterdam nieuwe stijl!.

Edward Neering

 

2 gedachten over “Wisselwerk Amsterdam Nieuwe Stijl”

  1. Leuk idee, Edward. Maar wie gsst die 5 vervroegd uitgetreden jaren betalen? En stoot de wisselwerker met zijn 12 uur inzet voor zorginstellingen het brood niet uit de mond van zorgwerkers?
    Maar je hebt volkomen gelijk dat de gemeente Amsterdam iets moet doen om vers bloed in de organisatie te krijgen.

  2. Het gaat voor de huidige groep 62 + ers voor iets meer dan drie jaar. Een aantal zullen er al eerder uitkunnen ivm overgangsregeling FPU. Er is al ervaring met Wisselwerk Amsterdam in 1997, 1998. 1999. 2000 en 2001. (andere variant). Finaciering moet komen uit een combinatie van arbeidsvoorwaardengelden (LOGA akkoord), UWV (besparing WW uitkeringen), Gemeente (besparing wachtgelduitkeringen/wwuitkeringen als eigenrisicodrager) en een bijdrage uit zorgbudget. Dus als je als 62+ een zorgcontract ihkv deze regeling afsluit en je doet bijv huishoudelijk zorgtaken bij drie familieleden dan kunnen deze geen gebruik maken van de reguliere huishoudelijke hulp van de pleegzorg. Dus meer sociale cohesie, goedkopere zorg en niemand aan de kant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.