48 uur in de Abdij van Egmond Binnen

Abdij 

Het is woensdagmiddag en ik kom haastig van station Heiloo naar huis. Een hectische ochtend achter de rug bij stadsdeel Oost waar dinsdag de rekenkamer op bezoek was en vanochtend een korte evaluatie. Om half vier ga ik mij melden bij het klooster, de abdij, van Egmond Binnen. Ga daar deelnemen aan een managementtraining over xefxbfxbdeigen leiderschapxefxbfxbd van Avicenna. Ik woon dus in Heiloo en Egmond Binnen is dus twintig minuten fietsen, wat een luxe!. Al jaren kom ik met hardlopen langs de abdij maar ben er nooit binnen geweest.  Wel altijd nieuwsgierig geweest of er xefxbfxbdberhaupt wat gebeurd in dat klooster.

Ik kom de poort binnen en word ontvangen door een broeder die meer lijkt op een rabbijn want hij draagt een soort keppeltje. Even later, diep binnen het klooster, wordt mij de kamer getoond waar ik twee nachten zal slapen. Ik hou hier wel van, soberheid troef. De abdij is van binnen sober, zwart marmoleum of steen op de vloer en qua gebouw steeds weer repeterende mooie gewelven. Er hangt een serene sfeer. De abdij is van de benedictijnen en eigenlijk past hun levensstijl perfect in mijn basisopvatting xefxbfxbdAls het simpel is xefxbfxbdn het is goed, dan is het dubbel zo goed!xefxbfxbd Even later stap ik langs de boomgaard, de abdijwinkel (kaarsen, boeken, abdijbier en potten) en de vlindertuin de Benedictushof  binnen. De Avicienna-module is begonnen. Na Kennismaking en een eerste aftrap van het programma over xefxbfxbdeigen leiderschapxefxbfxbd wandelen we samen met broeder Cor door de duinen en bos van Egmond binnen samen met Jan Ranzijn, die de commercixefxbfxbdle tak van de abdij heeft opgezet. Broeder Cor (87) verhaalt over zijn leven en over zijn tocht langs vele kloosters/abdijen en over het begrip xefxbfxbdaanvaardingxefxbfxbd. De volgende dag in stilte een ontbijt met toch stiekem giechelende dames van een ander gezelschap en vervolgens weer de training over het uitdiepen van persoonlijke dilemmaxefxbfxbds op werkgebied. Voordat we sxefxbfxbdavonds weer richting duinen lopen voor een snelle maaltijd in Restaurant West hebben we al twee diensten in de kapel achter de kiezen. Zelf ben ik niet gelovig maar ben wel katholiek opgevoed, zelfs misdienaar geweest. Ik zeg dan ook altijd over mijzelf dat ik wel een katholieke identiteit heb ondanks het feit dat ik agnost ben. De wierook tijdens het vesper brengt mij direct terug in mijn jeugd bij de vele begrafenissen en andere reli-evenementen rondom de HH Engelbewaarders kerk in Badhoevedorp. Ook doemen de begrafenissen/kerkdiensten op van mijn geliefde ouders, al overleden in 1978 en 1987. Na het eten gekeken naar een aantal fragmenten van films over mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Interessant om theorie nu ook in beelden te zien. Om half zeven worden de klokken alweer geluid en even later ben ik alweer uitgecheckt en sta te kapittelen met de broerder die vandaag de portiersdienst heeft. We storten ons weer met de managementgroep weer in de dilemmaxefxbfxbds. De ochtend wordt afgesloten met een rondleiding over de abdij en een verhaal van de geschiedenis van deze abdij. Een Kadootje want de geschiedenis gaat over Heiloo en omgeving. Nooit geweten dat Egmond aan Zee eigenlijk xefxbfxbdIjmond aan Zeexefxbfxbd was en dat deze monding dus een verbinding had met het Amsterdamse xefxbfxbdIJxefxbfxbd. Weer een middagdienst met aansluitend een warme xefxbfxbdstiltelunchxefxbfxbd samen met de broeders. Ik doe mijn ogen maar dicht en hoor het gekletter van het bestek wat langzaam bij elke gang weer wegebt. Daarna de vertaling van de ervaringen over de dilemmaxefxbfxbds en het sparren naar de managementpraktijk van alle dag en vervolgens op het fietsje op huis aan. Nee hoor, ben zeker niet bekeerd maar heb zeker een zeer bijzondere ervaring gehad in de abdij bij mij xefxbfxbdom de hoekxefxbfxbd.

Edward Neering

Abdij 2 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.