De ballen van Lance Armstrong

De ballen van Lance Armstrong

Johan Bruyneel steekt zijn hand stilzwijgend omhoog. Sjef, de buschauffeur van de US Postalbus, ziet de opgestoken hand van zijn baas en tevens vriend Johan in zijn achteruitkijkspiegel. Zachtjes trapt hij de rem in en de donkerblauwe lange postbus komt pompend langzaam tot stilstand tussen de zonnebloemvelden, 30 kilometer van Tours. Zoals iedere dag in deze tour gaan de beige gordijnen dicht. In het gangpad gaan de eerste vier renners liggen om hun dagelijkse dosis EPO in te spuiten met hulp uiteraard van de medische staf. Er wordt gelachen en soms hoor je een kreun en een steun in verband met de ongemakkelijke houding in het gangpad. Johan kijkt tevreden en stilzwijgend toe. De andere vijf renners volgen snel in de bus omringd door het geelbruine decor. Na aankomst in Tours wordt Lance Armstrong voor de zoveelste keer bevraagd over vermeend dopinggebruik en met een agressieve ontkenningsondertoon staat hij wederom de pers te woord. Lance weet dat hij straks een interview heeft met Mart Smeets “from the Dutch broadcast”, altijd een prettig gesprek en geen gezeur over doping. Geen “Edgar Allen Poe”-vragen van Mart vandaag” schrijft hij, met de gele trui om zijn schouders, op in zijn dagboek dat hij de welluidende titel “Moterpech” heeft meegegeven.

Alle renners van de oude US postalploeg beschrijven het busritueel. Even los van het individu dat doping gebruikt geeft dit aan dat er sprake is van een georganiseerd complot en waar ieder lid van de ploeg weloverwogen aan mee doet. Je zou ook kunnen zeggen de Omerta binnen de Omerta.
Armstong is zijn overwinningen kwijt vanaf 1998 en Mart Smeets doet vanaf vandaag zijn gele “Liverstrong” bandje af want hij wil niet meer met de Texaan worden geassocieerd. Vraag is nu of wij nog met Mart willen worden gezien?
Armstrong heeft in de jaren negentig teelbalkanker gehad en overwon het. In die jaren had één van mijn broers leukamie. Ik verslond zijn boek over zijn wederopstanding, zijn gevecht tegen kanker, het boek emotioneerde mij. Armstrong heeft dus menige chemokuur door zijn sodemieter laten gaan en hij moet later gedacht hebben dat het lichaam had afgehaakt omdat hij teveel van zijn lichaam had gevergd. The body moest worden aangesterkt met “extra” omdat iedere renner de tour niet uitrijdt met een bord spaghetti, 2 boterhammen met pindakaas, vitaminesupplementen en wat vloeibaar voedsel enz. O.a. EPO was blijkbaar de oplossing. Een dagelijkse dosis EPO staat in geen enkele verhouding tot een dagelijkse chemokuur dus moet Lance gedacht hebben “Waar hebben we het over?” Zo werd het plan gesmeed om een team te vormen met een georganiseerde dopingaanpak om grote wielerrondes te gaan winnen, en het succes is slechts historie.
Ik ben ervan overtuigd dat iedere renner op de één of andere manier doping gebruikt. Steeds weer nwe producten blijven de controles van de UCI voor. Dus ook onze vriend Rob Harmeling (TVM Cees Priem) die bij Mart in de avondetappe steeds weer een podium krijgt om te verklaren hoe schoon de sport is terwijl hij pakken met boter op zijn hoofd heeft. Dit alles maakt ook dat Armstrong een groot renner blijft, een legende. Consequent rechtlijnig handelen ontnam hem alle titels. Hij is nu een kerstboom zonder piek. De piek ontbreekt, maar er blijven veel ballen in de boom hangen en ballen heeft Armstrong letterlijk en figuurlijk altijd gehad!

Edward Neering

3 gedachten over “De ballen van Lance Armstrong”

  1. lachelijk besluit van het Usada. Enkele weken geleden citeerde ik in het Diemer Tourbulletin de volgende prachtige regels uit: “Door de pijngrens”, de beroemde Armstrong-biografie:

    “Ik wil sterven als ik honderd ben met de Amerikaanse vlag op mijn rug en de Texaanse ster op mijn rennershelm, na op mijn fiets een Alp te zijn afgedonderd met een snelheid van 120 kilometer per uur. Ik wil nog een keer over de finish rijden terwijl mijn tien kinderen en hun moeder langs de weg staan te klappen en daarna in een veld met van die beroemde Franse zonnebloemen gaan liggen en daarnaast elegant mijn laatste adem uitblazen, de volmaakte tegenstelling van het eens voorziene scenario van mijn aangrijpende vroege dood.” Bart Jungmann had gelijk toen hij enkele weken geleden in de Volkskrant schreef: “Lance is niet onschuldig. Hij moet het zijn.”

  2. Wanneer zijn meningen, verhalen,visies een feit? Reageren op een mening of een verhaal zal altijd in dat perspectief moeten worden geplaatst. Ik herken Edwards ervaring en gevoel en ik zit er hetzelfde in. De wielersport wordt beinvloed door belangen en geld, derhalve bestaat zuiverheid in de sport niet. Dit vraagt om een zoektocht naar het ethische goede alswel naar de acceptatie dat zuivere sport niet bestaat.

  3. De Rabobank heeft blijkbaar dit item niet gelezen want zij hebben zich vandaag teruggetrokken uit de wielersport voor mannen, een slecht belsuit want doping wordt al 100 jaar gebruikt in de wielersport. Lance blijft de allergrootste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.