De Sel Neering

Details

Moernering of drinkgelden is het winnen van zout uit moer, een soort laagveen. Het is een typische economische activiteit voor de Middeleeuwen en het begin van de Moderne tijd.

Het klimaat en zoutgehalte van de Noordzee stonden zoutwinning uit de zee niet toe, waardoor het meeste zout uit de Duitse en Franse gebieden moest komen, waar men diep in de bergen steenzout won. De schaarste aan zout in de Nederlanden en de grote afstanden die de zouthandelaren moesten afleggen maakte het in deze gebieden erg kostbaar.

De industrie bevond zich bijna uitsluitend in Zeeland (vooral in Schouwen, Tholen en Zuid-Beveland), het uiterste westen van Noord-Brabant en het meest zuidelijke gebied van het huidige Zuid-Holland. Het werd echter ook gedaan in het noorden van Noord-Holland (zoals Wieringen) en in Friesland en Groningen (Oost-Dongeradeel, het Lauwersmeergebied en ten noorden van Kommerzijl). Hier bevonden zich gebieden waar het veen doordrenkt was geweest met zeewater en daardoor rijk aan natrium waren. De naam voor een dergelijke laag veen die zich onder zeeklei of zand bevindt is darink.

De darink werd uitgegraven en verbrand in een speciale oven. Aan de overgebleven as werd water toegevoegd en uitgekookt, waarna zout overbleef. Dit proces heet selnering of zelnering, van het Latijnse sal wat ‘zout’ betekent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.