Chinatown Amsterdam

Geldersekade

Afgelopen zondag liep ik samen met verschillende AGA collegaxe2x80x99s de Dam tot Dam loop 2010. Voorafgaand aan de start maakten een aantal collega's een groepsfoto met als decor het gebied bij de Amsterdamse Schreierstoren Deze toren is ook het begin van ons eigen Amsterdamse Chinatown.  Een lachertje als je het vergelijkt met het  bruisende Chinatown in bijvoorbeeld in New York en San Fransisco, maar toch.  Het gebied Geldersekade, Binnen Bantammerstraat,  Nieuwmarkt, Zeedijk en Oude Zijdskolk was nog niet lang geleden een gebied waar je als Amsterdammer en als toerist niet moest komen. Deed je het toch dan werd je steevast geript op een wijze die momenteel in Johannesburg redelijk gangbaar is.

Begin jaren tachtig werkte ik als bijstandsmaatschappelijk werker voor de Amsterdamse sociale dienst met toen al drie kruizen op mijn hart. Ik werkte voor de regio centrum op de hoek Vijzelstraat en Herengracht (nu hotel Crown). De Zeedijk en de Geldersekade waren hxc3xa9t middelpunt van hoge criminaliteit. drugshandel en prostitutie. Junks xe2x80x9cchineesdenxe2x80x9d de heroxc3xafne in de beschutting van de souterraintrappen van de Geldersekade.  Het politiebureau in de Warmoestraat wat het hete middelpunt met vele arrestanten, waarvan drugsverslaafden en dealers en pooiers het grootste deel vormden.

Achter het loket van de sociale dienst  kreeg ik de eerste aanvragen van zelfstandigen die zich op de Zeedijk wilde vestigen.  De komst van nette ondernemers was onderdeel van een aanvalsplan van de Gemeente Amsterdam om de Zeedijk weer leefbaar te krijgen. Ze vroegen dan een krediet aan in het kader van het bijstandsbesluit zelfstandigen.  Het waren de eerste sprankelende  spelden in een hooiberg van verderf. Ik kan mij nog de gedachten herinneren xe2x80x9cWaar begint ie aan!!xe2x80x9d, dit wordt drie keer niksxe2x80x9d. xe2x80x9cDat de stad hier brood in ziet??!!xe2x80x9d.

Bijna vijfentwintig jaar later is de Zeedijk en de buurt eromheen een topstraat en een buurt waar het zeer prettig vertoeven is. De Nieuwmarkt met al zijn gezellige cafxc3xa9s en terrassen concurreert nu makkelijk met bijvoorbeeld het Leidseplein en het Rembrandsplein. Op de Geldersekade is nog maar xc3xa9xc3xa9n bordeel met vier ramen, bijna nostalgisch,  en er zit nog maar xc3xa9xc3xa9n duister koffiehuis. Ik loop er bijna iedere dag en vind het nu echt een toplocatie.

In de donkere periode eind jaren zeventig/begin jaren tachtig van deze buurt lagen de meeste huidige AGA collega's van mij nog in de luiers. Maar sindsdien heeft de stad hier heel bewust en stap voor stap en dus met een hele lange adem een nieuwe parel gecrexc3xaberd. Kijk dat is nu een strategisch beleid met vele tactische stappen en operationele doorzettingskracht zoals bijvoorbeeld het onteigenen van criminele panden (1012 project). Het woord xe2x80x9cstrategischxe2x80x9d wordt vaak te pas en te onpas op het stadhuis en bij stadsdelen gebezigd  maar voor deze lange termijn Nieuwmarkt buurtontwikkeling mag het van mij met hoofdletters worden geschreven.

Wanneer ik langs de terrassen van de Nieuwmarkt en via de Zeedijk of Geldersekade naar het Centraal Station loop beginnen mijn drie kruizen op mijn hart weer te blinken. Dan denk ik aan de resultaten over 25 jaar van de huidige wijkaanpak in Mokum.   

Edward Neering

Zeedijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.