Alleen maar nette mensen- Robert Vuijsje

Alleen maar nette mensen Bij de AKO kocht ik dit boek voor het nodige leesvoer tussen 072 en 020 en andersom. "ontluisterend, genadeloos en tegelijk zeer geestig" en winnaar van de vlaamse literatuurprijs "De Gouden Uil" staat op de kaft. Laat ik positief beginnen. Op zich een leuk boek als je een zoektocht van een joodse jongen uit Amsterdam Zuid die op een marokkaan lijkt (allochtoon uiterlijk dus)  naar dikke intelligente negerinnen leuk vindt. In deze zoektocht belandt hij in de Surinaamse en Antiliaanse cultuur met omgangsvormen in de Bijlmer. Ook gaat hij de dikke intelligente negerin zoeken in Memphis. Deze blijkt niet te bestaan. Alle "sexscores" zijn soms te herleiden naar gewone prostitutie maar dan op een subtielere manier.  Uiteindelijk geeft zijn jeugdvriendin Naomi met wie hij uiteindelijk verder wil hem de bons en hij wordt uitgekakt door zijn eigen vrienden. Het gaat van mattie tot Bakra en van Sheridaketting. switch-hitter tot bounty!

Een leuk boek voor in de trein. Maar Een Gouden UIl? Ontluisterend?, Genadeloos? Zeer geestig? Nee eerlijk gezegd allemaal niet. Sterker nog als een dergelijk boek een literatuurpijs wint dan lijdt dit beoordelingswereldje aan een flinke inflatie.

Edward Neering
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.