Overheid verliest zaak Spijkers

Ik zie dit als een voorbeeld van het afbrokkelend gezag van de overheid. 17 jaar je ongelijk niet willen toegeven terwijl er op alle verjaardagen van Nederland al een keer over is gesproken. Petje af voor Spijkers en zijn advocaat… Eerlijk duurt het langst!

Edward Neering

Spijkers wint zaak tegen Staat

Spijkers 

Door Boudewijn Warbroek xe2x80xa2 27.12.10 xe2x80xa2 6 reacties

De minister van Defensie is de hoofdschuldige aan het ontslag van klokkenluider Fred Spijkers in 1993. Ook staat vast dat er een directe relatie ligt tussen het arbeidsconflict rondom Spijkers, en diens optreden na het verongelukken van munitie-expert Rob Ovaa.
Herzieningsprocedure
Tot deze conclusies komt de Centrale Raad van Beroep in een door Fred Spijkers aangespannen herzieningsprocedure. De Centrale Raad oordeelt dat een uit 1997 stammend arrest van de Raad op de twee bovengenoemde punten moet worden herzien.

Onenigheid superieuren
Fred Spijkers kreeg in 1984 na het verongelukken van Rob Ovaa de opdracht om aan diens weduwe te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen. In werkelijkheid waren er al jarenlang problemen met het type mijn dat Ovaa het leven had gekost. Spijkers weigerde daarom om Ovaa te schuld te geven, en dit leidde tot onenigheid met zijn superieuren.

Arbeidsconflict
Toen de Centrale Raad van Beroep zich in 1997 boog over het ontslag van Spijkers, luidde de conclusie dat er geen enkele relatie lag tussen de zaak-Ovaa en het ontstane arbeidsconflict. De Centrale Raad van Beroep vindt bij nader inzien dat dit onjuist is, zo blijkt uit de op de dag voor Kerstmis gepubliceerde beslissing op het herzieningsverzoek.

Wezenlijke rol
De Centrale Raad oordeelt nu dat xe2x80x98verzoekers bemoeienis met de afwikkeling van het ongeval van de heer Ovaa bij het ontslag een wezenlijke rol heeft gespeeldxe2x80x99 en dat daarin xe2x80x98de bron was gelegen van het nadien ontstane arbeidsconflictxe2x80x99.

Onderscheiding
De Raad baseert zich hierbij op diverse door Spijkersxe2x80x99 advocaat Geert-Jan Knoops ingebrachte stukken, als ook op een toespraak van toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap bij de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan de klokkenluider in 2003. Van der Knaap zei toen onder meer dat de wijze waarop Spijkers is opgetreden in de zaak-Ovaa hem xe2x80x98zijn baan en inkomen heeft gekostxe2x80x99.

Doorbraak
Ook op een tweede punt is voor Spijkers sprake van een doorbraak. In 1997 oordeelde de Centrale Raad dat het arbeidsconflict xe2x80x98in belangrijke matexe2x80x99 was veroorzaakt door xe2x80x98de houding en opstelling van Spijkers, die zich heeft vastgebeten in het conflict en niet in staat is gebleken om in overleg met de minister tot een oplossing te komenxe2x80x99.

Hoofdschuldige
Op basis van alles wat er inmiddels bekend is, wijst de Centrale Raad in een herziene overweging nu de minister aan als de hoofdschuldige, die xe2x80x98een overwegend aandeelxe2x80x99 heeft gehad in de verstoorde arbeidsrelatie.

Rehabilitatie
Spijkersxe2x80x99 advocaat Geert-Jan Knoops zegt in een reactie dat xe2x80x98zonder meerxe2x80x99 sprake is van xe2x80x98een rehabilitatiexe2x80x99 van Spijkers. xe2x80x98Een dwaling is hierbij rechtgezet.xe2x80x99 Knoops spreekt van xe2x80x98een belangrijke uitspraakxe2x80x99, ook voor xe2x80x98personen die in de toekomst onverhoopt in een positie komen als die waarin de heer Spijkers kwam te verkeren toen hij persona non grata werd binnen Defensie omdat hij zijn geweten liet sprekenxe2x80x99.

Gek verklaren
Op een van de ingebrachte punten is het Spijkers niet gelukt om zijn gelijk te halen. Volgens de Centrale Raad valt niet vast te stellen dat Defensie er op uit is geweest om de klokkenluider gek te laten verklaren.

Beraden
Knoops wil zich niet uitlaten over de vraag of Spijkers zich hierbij neerlegt. xe2x80x98Wat de precieze gevolgen moeten zijn van deze uitspraak voor de heer Spijkers persoonlijk, daarover zullen wij ons de komende tijd gaan beraden. Op dit moment kunnen wij hierover geen uitspraken doen.xe2x80x99

Lees hier de hele uitspraak

Eén gedachte over “Overheid verliest zaak Spijkers”

  1. Goed dat je hierover schrijft. Het boek “Een man tegen de Staat” van journalist Alexander Nijeboer is een aanrader. Daar staat het hele verhaal, met de treurig stemmende details uitgewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.