Kerst

Het is eerste kerstdag. Eerst op ziekenbezoek in het ziekenhuis  te Leystad bij de vriend  van  mijn schoonmoeder. Dat was  het kortste ziekenhuisbezoek uit mijn leven. Frans was  te zwak  om bezoek te ontvangen dus we stonden zo weer buiten. Vervolgens naar mijn schoonmoeder met de  taxi. Het wordt een sobere dag. Geen gesnaai en gevreet, geen bachenaal maar een goed glas wijn, rode kool, puree en een Lambsboutje.

De verzorginsstaat en de kerst is een heel ander onderwerp.  De patient van vanmorgen ligt op een klein zaaltje met vier zieke patienten. Vier doodzieke mensen op een te kleine zaal. De kamer ernaast (ook een kamer voor vier bedden) ligt xc3xa9xc3xa9n patient. Terug naar het huis van mijn schoonmoeder, net geopereerd aan een nieuwe kunstheup, vertelt ze ons dat de thuiszorg meer tijd nodig heeft om haar adminstratie te doen dan haar onder de douche te wassen. Kortom de paarse krokodil wint het van het washandje en deze facetten van onze verzorgingsstaat op eerste kerstdag 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.