Joe Jackson triomfeert voor eigen Parochie

Joe_jackson_nihgt_and_day_tekening_2

Optreden Joe Jackson Vredenburg Utrecht 17 mei 2007.

Joe Jackson triomfeert voor eigen Parochie

Het is hemelvaartdagavond 2007. Het Utrechtse Vredenburg is uitverkocht en met enige geruststelling zie ik dat het volle huis wordt bemenst door veertigers. Het wordt dus een concert voor eigen parochie. Op het podium staat een vrouw te zingen, ben even haar naam kwijt. Ze past moeiteloos in  het rijtje van Michelle Shocked, Tanika Tikaram en Rory Block. Wel aardig maar niet bijzonder, dus dan maar een biertje halen voor xc3xa9xc3xa9n van de aangeschafte oranje munten voor 2 euro het stuk, ook hier heeft de muntendwang toegeslagen.

Dave Hougton en Graham Maybe lopen het podium op en nemen plaats achter drums en bas en uit hun vertraagde slipstream komt Joe Jackson.. Hij neemt plaats achter zijn piano en voegt zich met zijn akkoorden  in de reeds ingezette tonen door zijn kompanen. Steppin out ontpopt zich in een slowversie en wordt na 1 minuut opgenomen in de up-tempoversie en daarna weer slow. Niet wachten op applaus maar de eerste vier nummers worden strak na elkaar gespeeld. Een prachtige versie van Another World wordt opgevolgd door twee nieuwe nummers  xe2x80x9ctoo toughxe2x80x9den xe2x80x9cCitizen Saintxe2x80x9d (waren reeds eerder te horen in Axe2x80x99dam/ Paradiso juli 2006). Jackson kondigt aan over enkele weken de studio in te gaan voor een nieuw album/CD. En vervolgens laat hij het derde nieuwe nummer xe2x80x9cDrunk Songxe2x80x9d horen. xe2x80x9cCancerxe2x80x9d van Night and Day volgt met daaropvolgend het straight gespeelde xe2x80x9cOn Your Radioxe2x80x9dmet de prachtige baslijnen van Maybe. Het publiek, trouwe parochianen, komt al zo nu en dan, schokkend overeind.

De drummer en bassist verdwijnen van het podium en de Jackson is alleen met zijn publiek. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt zien dat hij houdt van zijn trouwe aanhang in dit kikkerlandje. Een hoogtepunt ontpopt zich als hij de splinternieuwe ballad xe2x80x9cSoloxe2x80x9d speelt over de proxe2x80x99s en cons van het alleen zijn. Vervolgens komt de mooiste uitvoering die ik tot nu toe heb gehoord van xe2x80x9cDifferent for girlsxe2x80x9d (Logical advice getxe2x80x99s you in a whirl). Wederom een nieuw nummer van zijn nieuwe te maken album en daarna het door mij en Abel veel gezongen nummer in New York xe2x80x9cChina Townxe2x80x9d afgewisseld met weer een nieuw nummer. Bij China Town zijn Maybe en Hougton overigens weer aangeschoven.

Een briljante xe2x80x9ctake it like a manxe2x80x9d van Volume 4 knettert door de betonnen bak die Vredenburg heet en het publiek is definitief opgeveerd. Helaas volgt het matige xe2x80x9cYou canxe2x80x99t get what you wantxe2x80x9d van de CD Body and Soul en dan volgt het enige nummer van de hele avond dat in zijn originele versie wordt vertolkt en laatste song van deze gig. Het nummer komt recht binnen in mijn hart en de zaal staat inmiddels op zijn kop. Het is zijn allereerste nummer op zijn allereerste LP > xe2x80x9cOne more timexe2x80x9d. De toegift begint met een voor mij onbekende, weinig inspirerende, cover. Om de boel af te serveren komt xe2x80x9cIs she really going out with himxe2x80x9d wat de parochie in de  xe2x80x9csing-alongxe2x80x9dstand brengt en tot slot het meeslepende Slow Song.

Jackson krijgt van mij voor dit optreden een dikke 8. Het was veel beter dan Paradiso 2006 en met de eenvoud van drie muzikanten heeft hij zijn staalkaart van stijlen weer aan zijn volgelingen in mooie, vaak nieuwe, composities voorgeschoteld. Gezien de vele nieuwe nummers speelde hij niet op veilig en nam risico. Zijn nieuwe album wordt goed want de helft heeft hij reeds laten horen en dat belooft veel.

Jackson maakte een diepe buiging naar zijn parochianen, gaf de zegen,  en slenterde slungelig weer de catacomben in..

Edward Neering  18 mei 2007

Eén gedachte over “Joe Jackson triomfeert voor eigen Parochie”

  1. Heerlijk voor jou, Edward! Je was er (weer) bij!
    Negeer alle commentaar…want wat denk je van straks het optreden van Van the man..in het voorprogramma(verbazing alom) van the Stones!!…..(?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.