Voor Pampus gaan!

Voor pampus gaan is een bekende uitdrukking. Pas nog op Pampus geweest met de veerdienst van Conexxion in Muiden (ligt achter het Muiderslot). Pampus is een fort van de Stelling van Amstedam. en moest Amsterdam beschermen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Er is een Horeca-uitbater dus je kunt er drinken en eten. Je kunt het Fort bezichtigen echter het wordt nu opgeknapt door een commerciele aannemer dus nu is er geen rust. Het is wel een leuk uitje om zelf "voor Pampus" te gaan.

Eén gedachte over “Voor Pampus gaan!”

  1. Is de uitdrukking niet “Voor Pampus liggen”?. Een uitdrukking die dateert uit de tijd dat de enige verbinding van Amsterdam met de zee het IJ was. Ook was het IJsselmeer nog Zuiderzee, een binnenzee met eb en vloed.
    Schepen moesten dan ook met vloed uitvaren, anders kon het schip zij niet over de plaat (zandbank) Pampus heen varen.
    Als de kapteins dus te laat (met eb) uitvoeren, lagen zij vxc3xb3xc3xb3r Pampus.
    Later is deze zandbank opgehoogd tot een eiland en voorzien van een bunker met kanon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.