Soap Alves transfer naar AZ

ZEIST – Afonso Alves heeft bij de KNVB een spoedarbitragezaak aangespannen tegen AZ. De voetbalbond maakte maandag bekend dat Pim de Vos, advocaat van Alves, een verzoek daartoe heeft ingediend.

Alves ondertekende op 23 december een contract bij AZ. Daarop ontbreekt echter de handtekening van de heer Ribeiro, de Braziliaanse advocaat van Alves.

Het contract van Alves met AZ is daarom, volgens De Vos, niet rechtsgeldig.

FIFA-regels

"Het belangrijkste is dat een contract altijd moet worden ondertekend door de speler zelf xc3xa9n een zaakwaarnemer met licentie of een advocaat. Dat zijn officixc3xable FIFA-regels, die zijn ingesteld om spelers tegen zichzelf in bescherming te nemen."

"In deze zaak is dat niet gebeurd en dat wordt steeds vergeten. AZ heeft onderhandeld met zaakwaarnemers zonder licentie."

Engels

"Alves heeft het concept-contract ondertekend en daarna alle drie de versies meegenomen voor Ribeiro, die op dat moment in Brazilixc3xab verbleef", zegt De Vos verder.

"Alves deed dat bewust, omdat de teksten in het Engels geformuleerd waren. Die taal beheerst Alves niet."

Ribiero

"Hij wilde het Ribeiro laten bestuderen. Dat heeft hij gedaan. Op 10 januari hebben Alves en Ribeiro besloten om er vanaf te zien. Een concept-contract wordt in dit geval pas een contract als ook de handtekening van Ribeiro erop staat."

AZ

AZ bevestigde woensdag dat alleen Alves zelf het contract had ondertekend. De Alkmaarders hadden op hun beurt een spoedarbitragezaak aangevraagd tegen SC Heerenveen.

De Friezen weigerden het overschrijvingsformulier van Alves voor de KNVB te ondertekenen, omdat Alves de clubleiding had laten weten niet naar AZ overgeschreven te willen worden.

Arbitragecommissie

Voorzitter Vermeulen van de arbitragecommissie kwam woensdag, tijdens de behandeling van de zaak in Zeist, in zijn voorlopige oordeel tot de conclusie dat Alves momenteel twee rechtsgeldige contracten heeft: een bij Heerenveen en een bij AZ. Woensdag volgt de uitspraak.

Overleg

De Vos voerde maandag in Amsterdam uitgebreid overleg met Alves en Ribeiro. "We hebben besloten om deze zaak aan te spannen, omdat Alves in de arbitragezaak tussen Heerenveen en AZ geen partij is."

"Ik heb vertrouwen in een goede afloop. In het verleden zijn er vaker van dit soort zaken geweest."

Middlesbrough

Alves wil zelf graag naar Middlesbrough. De aanvaller kreeg vorige week van Gareth Southgate al een rondleiding door het stadion van de Engelse voetbalclub. De trainer zei maandag dat hij weigert de hoop op de komst van Alves op te geven.

Southgate gaat ervan uit dat AZ en SC Heerenveen maandag of dinsdag in onderling overleg tot een akkoord komen in de zaak rond de Braziliaanse international. Ook De Vos liet doorschemeren dat er maandag gesprekken zijn.

Doorbraak

"We doen ons best om mee te helpen een doorbraak te forceren, maar dat is niet eenvoudig", aldus Southgate.

"We overwegen iemand van Middlesbrough in het overleg te betrekken. Voorlopig moeten we de zaak van afstand bekijken en zien wat er gebeurt."

Verkoop

Omdat Alves heeft aangegeven niet naar AZ te willen, hoopt Southgate erop dat AZ bij een akkoord met Heerenveen of winst van de ‘eerste’ arbitragezaak Alves doorverkoopt aan Middlesbrough.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.