Brede omarming Gesubsidieerde Arbeid

Horeca_herstelling_006

Onderstaande bijdrage is door mij op 21 februari 2009 geplaatst op de PvdA website nav het artikel van Mariette Hamer "Niemand Afschrijven"

02.2009 | Neering | Gesubsidieerde Arbeid

In het verkiezingsprogramma van de PvdA was het behoud en uitbreiding van de gesubsidieerde arbeid opgenomen. Het heeft het niet gehaald bij de afspraken in het regeerakkoord met CDA en CU.

Nu staan we aan de vooravond van grote werkloosheid. Even los van allerlei mobiliteitscentra en het verhogen van loonkostensubsidies om zoveel mogelijk mensen die werkloos zijn of dreigen te worden een passende stap naar een nieuwe baan te laten maken > Prima voor deze groep en voor de vele vacatures die nog open staan.

Het adagium van Mariette Hamer is "Niemand aan de Kant" > Ook prima maar de grote vraag en les uit de jaren tachtig is >> Hoe, wanneer en in welk volume zet je instrumenten in. De jeugdwerkgarantiewet (JWG) werd pas in 1989 schoorvoetend ingezet en de Banenpool en Melkertbanen (Nu ID-regeling) kwam pas in 1991 (Werk, werk, werk Melkert) De crisis woedde destijds al vanaf 1981 en door deze veel te late reactie van de politiek werd een volledige jonge generatie aan de kant gezet.

Vele bijstandsklanten die anno 2008/2009 dure re-integtratietrajecten hebben doorlopen en eindelijk weer een baan dus perspectief hebben gevonden zullen als eerste weer op de klapstoeltjes van de arbeidsmarkt terechtkomen. De Sociale werkvoorziening zit vol met grote wachtlijsten tot gevolg. De omvang van het aantal werklozen zal ongekend zijn dus wil je volume maken dan moet je een goede brede landelijke infrastructuur neerzetten om mensen actief te laten deelnemen en hun competenties te laten behouden dan wel te verbeteren en de kunst is om niet weer het wiel opnieuw te laten uitvinden, want dat kosten pakken met geld.

Ik stel voor als bijdrage ihkv ‘Niemand aan de kant"

1) Bestaande vormen van gesubsidieerde arbeid (ID regelingen) moeten nieuw leven worden ingeblazen. worden geactiveerd met scherpere voorwarden. 2) Zet de ID-regeling ook open voor de profitsector door te stellen dat 5% van het personeel een leer/werktraject ihkv ID mag volgen. Voor MKB aparte regeling.

3) Ruim baan voor de Sociale werkvoorziening. Maatwerk qua volume leveren per gemeente/regio.
Als voorloper daarop alvast iedereen die nu op de wachtlijst staan direct laten werken en vooralsnog in een andere regeling van gesubsidieerde arbeid stoppen als een prxc3xab SW-voorziening. Parallel de WSW- wet aanpassen.

4) Financiering voor een groot deel uit bestaande re-integratiegelden Wet Werk en Bijstand. Aanvulling vanuit het inkomensdeel WWB (Immers het bespaart bijstandsuitkeringen)

5) Laat gemeenten een balans vinden tussen publieke en private re-integratie. Ook de marktwerking in re-integtratieland heeft gefaald dan wel zijn langste tijd gehad met sterk oplopende kosten. "Publieke re-integratie daar waar het moet en Privaat daar waar Maatwerk moet worden geleverd"

6) Hou regelgeving vooral simpel zodat de uitvoering er niet verstrikt in raakt > "Als het simpel is xc3xabn het is goed dan is het dubbel zo goed"

Gesubsidieerde arbeid is niet het tovermiddel tegen komende langdurige werkloosheid maar breed landelijk ingezet (ik denk aan 40.000 arbeidsplaatsen) is het een prima instrument tijdens grote werkloosheid  om mensen blijvend te laten deelnemen aan onze maatschappij. Competenties kunnen behouden blijven dan wel worden aangescherpt. Gesubsidieerde arbeid kan tevens worden ingezet als extra middel bij herstel van cultureel erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, Stelling van Amsterdam (Stichting Herstelling) en veel religieus cultureel erfgoed als kerken en begraafplaatsen.


Snelheid is geboden!

Edward Neering
Jaren tachtig: Achter loket bij Sociale dienst Amsterdam.
Jaren negentig tot 2009>Ex-directeur Stichting Herstelling Amsterdam en Manager publieke re-integratieprojecten Amsterdam

06- 518 770 14

Klik op onderstaande link naar de PvdA website

http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/200006406/clearState/true/sf/200006406/returnPage/200006406/itemId/220373824/realItemId/220373824/pageId/200006510/instanceId/37907/nwsbrf/true/nwsbrfd/2009_02_20/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.