DSB (Financier AZ) in problemen

DSB Bank heeft het moeilijk

bron: Het Parool d.d. 22 juli 2009

Dirk Scheringa: ‘Mensen vertrouwen ons’. Foto GPD

Dirk Scheringa vreest dat de reputatie van zijn DSB Bank verwoest wordt door boetes van toezichthouder AFM. Maar het voortbestaan van de kredietverstrekker wordt niet alleen door imagoschade bedreigd. Nee, van de crisis hebben ze geen last bij DSB Bank.

DSB is zelfs xc3xa9xc3xa9n van de gezondste banken van Nederland, meldde eigenaar en AZ-voorzitter Dirk Scheringa begin dit jaar triomfantelijk. Bij zijn bank geen verrotte bonuscultuur en investeringen in de Amerikaanse huizenmarkt. Noch kreeg DSB steun van de Nederlandse staat.

”We hebben er honderdduizend nieuwe klanten bij gekregen,” zei Scheringa, die in een vorig leven wachtmeester van de rijkspolitie was, afgelopen februari: ”Dat betekent dat mensen ons vertrouwen.” Het kan verkeren. Sinds die uitspraak zijn in korte tijd twee topmannen bij de DSB Bank vertrokken en stond de Autoriteit Financixc3xable Markten (AFM) voor de deur met forse boetes.

De bank van Scheringa moet 120.000 euro betalen omdat medewerkers te hoge hypotheken verstrekten en te weinig informatie inwonnen over de financixc3xable situatie van die klanten. Het is vermoedelijk niet de laatste boete want een uitgebreider AFM-onderzoek is nog in volle gang.

De verhalen van gedupeerden zijn telkens min of meer dezelfde. Klanten worden gelokt met lage hypotheekrentes en medewerkers van DSB zijn graag bereid leningen te verstrekken die veel hoger zijn dan de waarde van het huis. Daarbij krijgen klanten dure verzekeringen aangesmeerd die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Scheringa vreest dat zijn imperium ten onder gaat aan imagoschade als gevolg van de AFM-boetes. Hij probeerde zelfs te voorkomen dat de AFM de boete openbaar zou maken, omdat de publicatie ‘het bestaansrecht van DSB ernstig onder druk kan zetten’. Morgen maakt Scheringa de halfjaarcijfers bekend en presenteert hij een nieuwe strategie waarmee hij de Dirk Scheringa Beheer Bank door de kredietcrisis hoopt te loodsen.

Kritiek op de DSB Bank is er al jaren. De bank maakt agressieve reclames voor leningen met ‘kleine lettertjes’ van de vele dochters zoals Frisia en Becam. En het aandelenleaseproduct Hollands Welvaren Select werd enkele jaren geleden als spaarrekening verkocht, maar bleek een risicovol beleggingsproduct. De DSB Bank werd daarvoor door de AFM op de vingers getikt.

Het zijn ook de regels, waar de DSB Bank zich na het optreden van de AFM wel aan mxc3xb3et houden, die roet in het eten gooien. De bank van Scheringa verdiende de afgelopen jaren voornamelijk geld op twee lucratieve manieren: door te hoge hypotheken te verstrekken en daar onnodige verzekeringen met een hoge provisie aan te koppelen.

De AFM dwingt DSB zijn werkwijze te herzien. De bank kan minder hoge hypotheken verstrekken en dat heeft zijn weerslag op de winst, zegt fraudespecialist Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), die samen met de stichting Hypotheekleed namens gedupeerden een claim tegen de DSB bank voorbereidt. Maar de meeste winst haalde de DSB Bank uit torenhoge provisies op verzekeringen. ”Als de DSB Bank minder polissen kan verkopen, hakt dat er stevig in.”

Het is de vraag of de DSB Bank de tegenvallende provisie-inkomsten kan goedmaken. Lakeman verwacht dat de winst over 2009 zal inzakken. Over het afgelopen jaar schreef de DSB Bank in elk geval nog zwarte cijfers. Lakeman: ”Dat is goed nieuws want de claims van gedupeerde DSB-klanten moeten toch ergens van worden betaald.” (THOMAS OLIVIER)


   

3 gedachten over “DSB (Financier AZ) in problemen”

  1. De opmerking van Mw. Fokke is:
    Niet de NETWERK aflevering van deze week do. 23 juli gezien
    maar wel gehoord van adviseur die kwam kijken
    hoe onze lening in elkaar steekt van DSB..
    2007 van bank naar DSB toe (stom !)en hebben
    we kans gezien gebruik te maken van de bedenktijd
    en zelf o.a. contact met Reaal/advocaat en DSB gelegd
    qua uitsluiten van de OverlijdensRisicoVerzekering die
    die snelle babbelaar ten kantore Frisia Almere ons aansmeerde..
    Verschil; goed 8000 euro..
    Nochtans: na nu goed 2 jaar verder en zonder opnemen maar
    blijven aflossen blijkt de looptijd evengoed steeds langer te worden..
    Vragen aan DSB levert niets op behalve..stilte..
    Deze adviseur zag meteen dat de RENTE steeds hoger gaat en we
    dus NIET na beoogde termijn 8 jaar ervan af zouden zijn !
    Die boeven bij DSB zijn linkmiechels !

    Wel besloten om via andere fatsoenlijke bank deze lening te
    laten overnemen; de boete hiervan is bij DSB “maar” 2%;
    peanuts bij de NU geldende aflos-rente van bijna 9%..

    Ik hoop dan ook dat AFM OOK de doorlopende kredieten flink onder de loep neemt en NIET alleen de hypotheken !

    Anoniem..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.