Eten, drinken en Hardlopen

Marquetteloop_2009_zwaar

Eten, drinken en hardlopen

23 juli 2009 door Redactie Hardlopen.com

Veel lopers geven aan dat zij problemen ondervinden bij het nuttigen van een maaltijd voor de hardlooptraining en of hardloopwedstrijd. Het blijkt in de praktijk belangrijk te zijn om ervoor te zorgen dat tijdens het hardlopen de gebruikte maaltijd al voor een groot gedeelte de maag heeft verlaten. De samenstelling van de maaltijd is mede van belang hoe lang het in de maag blijft. Tevens is de hoeveelheid, mate van vloeibaarheid en de temperatuur van de maaltijd van belang bij het verblijf in de maag.
Het is af te raden om korter dan twee xc3 drie uur vxc3xb3xc3xb3r een training en/of wedstrijd of training nog een uitgebreide vaste maaltijd te gebruiken. Verander ook niet plotseling je eetgewoonte en pas op met koolzuurhoudende dranken, koolsoorten en melkproducten.
Veel hardlopers, hebben last van hun darmen (aandrang tot ontlasting, boeren, opgeblazen gevoel, maag- en darmkrampen, diarree, misselijkheid en overgeven) men denkt dat de oorzaak gezocht moet worden in de schokkende beweging van de maag tijdens het hardlopen.
Het lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Voor een goede sportprestaties moet de vochtbalans zowel voor, tijdens, als na het sporten in evenwicht worden gehouden. Bij een vochtverlies van 1% van het lichaamsgewicht wordt de stofwisseling negatief bexc3xafnvloed en wordt de loopprestatie minder. Het dorstgevoel ontstaat bij een vochtverlies van 2%.
Bij het hardlopen is het daarom belangrijk te drinken voordat het dorstgevoel ontstaat.
Bij duurlooptrainingen van een uur of langer is xc3xa9xc3xa9n liter vocht per uur aan te raden, zeker bij warm weer.
Water is een vloeistof die snel door het lichaam kan worden opgenomen. Ook zijn er allerlei sportdrankjes die je kunnen helpen om je vochtbalans en/of energiebehoefte op peil te houden.
Drankjes (isotoon/hypotoon/hypertoon)
Bij isotone drankjes is de concentratie van suikers en zouten van de drank hetzelfde als die van het bloed, waardoor de drank snel in het bloed kan worden opgenomen.
Bij hypotone drankjes is de concentratie juist lager. Hierdoor kan ook het water snel worden opgenomen.
Tot slot zijn er nog de energiedrankjes welke hypertoon zijn. Bij deze drankjes is de concentratie van suikers en zouten hoger dan die van het bloed, waardoor deze minder snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. De meerwaarde van deze drankjes is dat ze de nodige (extra) energie kunnen leveren

Samenvattende tips
Eet niet later dan 2 uur voor de training of wedstrijd
Vloeibaar voedsel verlaat de maag sneller dan vast voedsel
Pas op met een te grote hoeveelheid (vast)voedsel
Isotone en hypotone drankjes passeren de maag sneller dan hypertone drankjes
Kleine slokjes drank hebben meer tijd nodig om de maag te passeren dan wat grotere hoeveelheden in een keer.
Is je loop(training) langer dan 1,5 uur dan is het aanvullen van energie aan te raden middels energiegels die water bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.