Einde re-integratietraject verdient loon!!

Freek_ossel_en_jeroen_edward

Foto/Frans The: Samen met Freek Ossel in 2008 bij uitreiking jaarverslag 2007 stichting Herstelling

Nav item over het artikel “Re-integreren verdient loon” in het MUG Magazine van juli 2009 is mij gevraagd of ik de tekst wilde afdrukken op deze blog. Bijgaande tekst is iets anders maar wel de basis voor het artikel. MUG Magazine heeft het iets aangepast. De basistekst is de interviewtekst die ook in het jaarverslag 2008 van Herstelling staat. Anyway de kern is dezelfde:

Einde Re-integreren verdient loon!!

Edward nam als directeur afscheid van Stichting Herstelling aan het eind van het verslagjaar 2008. Aan zijn betrokkenheid en geestdrift is echter nauwelijks te merken dat hij niet meer dagelijks verantwoordelijk is voor het uitdragen van xe2x80x98methode Herstellingxe2x80x99 en aquisitie van werk. Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoord hij vol geestdrift.
xe2x80x9cIn juli 2005 ben ik als DWI-manager Werk en Uitvoering bij Herstelling begonnen. De doctrine bij DWI was om alle re-integratietrajecten privaat aan te besteden. Voor een paar trajecten in eigen beheer was gekozen omdat wethouder Aboutaleb (thans burgemeester Rotterdam na kort staza SoZaWe te zijn geweest) het expliciet wilde. Hiermee was het voortbestaan van Herstelling, het project xe2x80x98Eigen Werkxe2x80x9d en de Formulierenbrigade geborgd, maar bleven die vooralsnog een vreemde eend in de DWI re-integratiebijt. Ik ben trots op het feit dat dat de afgelopen jaren volledig is gekanteld. De omgeving kon niet om de goede, zelfs uitstekende, resultaten heen die bij Herstelling en de andere publieke re-integratietrajecten werden behaald.
De private doctrine heeft DWI inmiddels in 2008 achter zich gelaten en er komen bij de gemeente Amsterdam meer projecten in eigen beheer. Dat is een logische stap naar een goede balans tussen publieke en private re-integratie. Wethouder Freek Ossel betoogde in Het Parool onlangs deze ontwikkeling te omarmen na weer een zeer kritisch rekenkamerrapport over de effectiviteit van de private re-integratiebedrijven. Herstelling bewijst tot op de dag van vandaag dat met gedreven, deskundige medewerkers een win-win-situatie wordt geschapen. Cultureel erfgoed opknappen als werkgelegenheidsproject voor moeilijke doelgroepen ziet de buitenwereld graag. En voor de deelnemers is het goed om iets terug te geven aan de maatschappij,xe2x80x9d aldus Neering.

De ontwikkelingen hebben in die periode ook binnen Herstelling niet stilgestaan. xe2x80x9cNatuurlijk ben ik trots op alles wat de afgelopen drie en half jaar is gerealiseerd op het praktijkcentrum in Amsterdam Zuidoost; een professionele metaal- en houtwerkplaats en de doorontwikkeling van het Horecaproject van Helena Hehanussa. Daarnaast is in 2008 een nieuwe introductiemethodiek voor deelnemers van start is gegaan onder leiding van Fred Kanters en Richard Niemeijer. Men moet niet vergeten dat toen ik kwam in 2005 Herstelling dageijks met de deelnemers vertrok van de parkeerplaats bij het AMC, een situatie die met de huidige aantallen absoluut niet meer zou kunnen. Ik ben echt xe2x80x98fierxe2x80x99 op het opleveren van Fort Nigtevecht aan Natuurmonumenten, de oplevering van het torenfort bij Uitermeer aan de provincie Noord-Holland, het gereedkomen van het openluchtmuseum op het Muizenfort in Muiden en het amphitheater op de 1800 roeden in Amsterdam West. En zo kan ik nog wel even doorgaan.xe2x80x9d

Over de toekomst is Edward Neering helder. xe2x80x9cVoor Herstelling geeft de huidige economische crisis weer nieuwe kansen. Instroom van deelnemers zal de komende jaren geen probleem zijn, gezien de laagconjunctuur en de Amsterdamse prognose dat het aantal werklozen zal verdubbelen. Dat betekent 70.000 werklozen in 2011! Het is een publiek geheim dat ik een groot voorstander ben van gesubsidieerde arbeid. We moeten voorkomen, dat werkzoekenden worden rondgepompt over trajecten omdat ze hun einddoel qua competenties op x-traject hebben behaald. Een grote groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt zal voorlopig niet aan de slag komen, ook al hebben ze zich de basale werknemersvaardigheden bij Herstelling eigen gemaakt. Sterker nog, ik denk dat veel deelnemers die de afgelopen jaren zijn uitgestroomd naar bouwbedrijven als eerste weer werkloos worden. We zien ze nog even niet omdat ze in de andere kolom van de sociale zekerheid terecht zullen komen. Ze zullen niet in de bijstand komen bij de DWI maar bij het UWV in de WW, omdat ze nu een arbeidsverleden hebben. Het is prima dat werkzoekenden direct van werk naar werk worden bemiddeld. Het is prima dat jongeren langer op het VMBO/MBO worden gehouden om een hogere startkwalificatie te halen voor als er weer meer vacatures komen. Maar laten we onze ogen er niet voor sluiten, dat een grote groep voorlopig echt niet aan de bak zal komen. Deze mensen moeten we niet aan de kant laten staan zoals in de jaren tachtig. De Jeugdwerkgarantiewet, de banenpool en de Melkertbanen kwamen toen veel te laat. Bovendien is het goed voor de locale Amsterdamse economie door een verdienen van een salaris hebben ze meer koopkracht, kunnen zonder problemen met verdienende partner samenwonen. Ik pleit dus nxc3xba voor actie. Na een jaar een traject met behoud van uitkering/stagevergoeding moeten we mensen een gesubsidieerde baan geven. In feite breiden we dan in laagconjunctuur de publieke sector even uit. Dat past mijns inziens in de lijn dat de overheid private banken overneemt die dreigen om te vallen. Bij Herstelling kunnen deze mensen werken op de Stelling van Amsterdam. Wij kunnen dan meer opdrachten aannemen van de forteigenaren. Er is werk zat op dit werelderfgoedmonument. Daarnaast is er veel religieus erfgoed in de provincie en een er is veel te doen aan bijvoorbeeld het herstel van de Zaanse Schans; noem maar op. Ik beperk me nu tot Herstelling, maar in andere sectoren is ook volop werk voor bijvoorbeeld hoger opgeleiden. Onlangs is gebleken dat in veel stadsdelen adequate huiswerkbegeleiding voor jongeren op de middelbare scholen ontbreekt.Dus daar liggen ook kansen.xe2x80x9d

Neering vervolgt zijn vurige betoog. xe2x80x9cSnoer critici de mond als het gaat over uitstroom uit gesubsidieerde arbeid. Dat is een kwestie van verwachtingsmanagement. Hou mensen geen worst voor als die er niet is. Ik wil zelfs nog een stap verder gaan. Geef mensen die kostwinner zijn en op een gesubsidieerde baan werken, minimaal 115% van het wettelijk minimumloon. Dan voorkom je de armoedeval en ze hoeven geen beroep te doen op allerlei voorzieningen in het kader van gemeentelijk armoedebeleid. Dat voorkomt een hoop bureaucratie, ambtelijke belasting en ergernis. Het past ook in mijn adagium xe2x80x98Als het simpel is xc3xa9n het is goed, dan is het dubbel zo goedxe2x80x99. Herstelling kan en moet in deze ontwikkelingen een dominante rol spelen. Tenslotte wil ik zeggen dat Herstelling zich moet richten op haar eigen projecten; xe2x80x98focus, focus, focusxe2x80x99 is mijn persoonlijk advies.xe2x80x9d

Bij de afsluiting levert Edward het definitieve bewijs dat ook hij besmet is geraakt met het virus, waaraan zoveel van de direct betrokkenen bij Herstelling lijden. xe2x80x9cIn mijn ogen is Herstelling een parel in het regionale re-integratieveld. Ik ben er oprecht trots op dat ik voor deze club heb mogen werken.xe2x80x9d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.