“Wisselwerk biedt crisisperspectief!” vandaag in het Parool !

Edward oog

Donderdag donderdag 25 juli,  is  het artikel van mij  over Wisselwerk 2.0 in het Parool verschenen in de rubriek “het laatste woord” Klik op onderstaande link als je het artikel (volledige tekst) wilt lezen. Het is ook te vinden (zie rechterkolom bij catergorieën) onder politiek.

Wisselwerk Parool 25 juli 2013 001

Wisselwerk 2.0. 20130719

 

 

AZ en de Johan Cruijffschaal.

AZ bedankt publiek

 

De meest prestigieuze prijs van Nederland is het niet, de Johan Cruijff Schaal. Maar AZ wil hem dolgraag winnen, zaterdag tegen landskampioen Ajax. “Het is een stukje prestige”, zegt Kew Jaliens, die de prijs in 2009 met AZ won. “Zeker tegen Ajax.”

 

Eerlijk zeggen: wie weet nog precies hoe de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal vorig jaar ging? Of in 2011? Het zijn meestal wedstrijden die heel snel vergeten worden, zeker omdat ze niet bepaald representatief blijken te zijn voor de verhoudingen dat seizoen. De laatste keer dat de winnaar van de Johan Cruijff Schaal later dat seizoen ook landskampioen werd, was dertien jaar geleden. In de jaren daarna ging de ‘echte’ hoofdprijs altijd naar een andere ploeg. Vorig jaar won PSV, het denderde met 4-2 over Ajax heen. Iedereen tipte de ploeg uit Eindhoven na dit duel als titelfavoriet nummer één, maar een week later verloor het zijn eerste competitiewedstrijd met 3-2 van RKC Waalwijk. En aan het eind van het seizoen was niet PSV, maar Ajax kampioen van Nederland.

 

In 2009 won AZ, voor de eerste en tot dusver enige keer in de historie, de traditionele opening van het seizoen. “Tegen SC Heerenveen”, herinnert Kew Jaliens zich nog. De Alkmaarders wonnen overtuigend met 5-1. “Voor ons was dat mooi. We waren dat seizoen er voor kampioen geworden en dit was een mooie manier om toch weer een prijs te pakken. Bovendien was Ronald Koeman net aangesteld als nieuwe trainer. Voor hem was het ook een goede binnenkomer.”

Hoewel AZ na de winst op SC Heerenveen een teleurstellend seizoen meemaakte, koestert Jaliens de overwinning. “De Johan Cruijff Schaal is niet de belangrijkste prijs, maar blijft toch een prijs. Het is een stukje prestige. Als je daar op het veld staat, wil je winnen. Je baalt toch als je zo dicht bij een prijs bent en verliest. Misschien niet op dat moment, maar zeker later. Zo veel kansen om een prijs bij te schrijven op je cv krijg je namelijk misschien niet en hetzelfde geldt voor de club AZ. Je wilt alles meepakken en kan toch de geschiedenisboeken van de club ingaan. Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat ik nu nog steeds gelinkt word aan de overwinning van 2009.”

 

Komende zaterdag krijgt AZ de kans om het aantal Johan Cruijff Schalen in de prijzenkast te verdubbelen. Als regerend bekerwinnaar staat de ploeg in de ArenA tegenover landskampioen en streekgenoot Ajax. “Het leeft wel, ja”, zegt Jaliens. “Zeker omdat het tegen Ajax is. Dat geeft toch iets extra’s. AZ heeft natuurlijk een rotseizoen achter de rug, deze wedstrijd is voor ons de kans om de bevestiging te krijgen dat we op de goede weg zijn. Natuurlijk zitten we nog middenin de voorbereiding, maar je leeft anders naar de Johan Cruijff Schaal toe dan naar een willekeurige oefenwedstrijd. Iedereen is gretig, het zou hartstikke mooi zijn als we deze prijs kunnen pakken.”

Dat Jaliens in de ‘we-vorm’ over AZ praat, is niet zo gek. De verdediger (34) zit zonder club en traint, net zoals voormalig teamgenoten Simon Cziommer en Denny Landzaat, mee in Alkmaar. “Voor mij was het belangrijk om mijn conditie op peil te houden. En met Gertjan Verbeek als trainer hier, zit dat wel goed”, lacht de tienvoudig Oranje-international. “Ik ben blij dat ik hier terecht kan, maar denk dat het ook voor de club goed is. Ik praat veel met de andere spelers, ken de club en lig goed in de groep. Ik kan met mijn ervaring iets betekenen voor de jongere jongens, denk ik.”

Hoe lang Jaliens nog in Alkmaar blijft, weet hij niet. “Een contract bij AZ is nu nog niet ter sprake gekomen”, benadrukt hij. “Zelf zou ik er zeker open voor staan, maar het hangt van AZ af. Als de club verder met me wil, zullen zij met iets moeten komen.”