“We hadden van alles niks” Boek: Kees Schelling

Kees Schelling boek

 “Sapperdekikkerpokkie”

Kees Schelling heeft in het voorjaar 2012 een boek geschreven over het leven van de familie Schelling aan de Osdorperweg in Amsterdam tussen 1892 en 1960. Zeg maar de oude weg die nu van de Ookmeerweg naar Halfweg loopt. Na het boek gelezen te hebben realiseer je je hoe snel de tijd gaat en welke stormachtige ontwikkelingen er zijn. Eigenlijk is het niet te bevatten dat het leven aan de Amsterdamse Osdorperweg nog maar 70 jaar geleden werd beheerst door het nachtelijk melken van de koeien en het moeizaam drogen van baggerturf. Zelf heb ik altijd gedacht dat er alleen turf werd gestoken in Drenthe maar het bleek dus ook “om de hoek” bij Badhoevedorp te gebeuren.  Daarnaast is het boek dat doordrenkt is van het katholieke geloof met de pastorie in Halfweg als middelpunt. Via het verhaal van het dagelijks leven van zijn opa Kees Schelling en zijn vrouw Gretha en het opgroeien van hun kinderen waaronder ook de vader van de schrijver Cor Schelling worden we meegenomen door de 1e wereldoorlog, de 2e wereldoorlog een broer die naar Indië gaat, een dochter die toegewijd het klooster in gaat en het werken op een veenderij,  die de Eendrachtspolder bleek te zijn. Vloeken was van een heel ander kaliber dan in deze tijd, geen gvd, verdomme of krijg de kolere maar “Sapperdekikkerpokkie”of “drommels” als het even tegenzat.   Ook blijk dat het leven onder de rook van Halfweg ver verwijderd was van het stadse leven van Amsterdam geen stadsleven was maar een echt dorps/gehuchtleven te zijn. Om van de Osdorperweg naar het OLVG te komen in Amsterdam Oost was je een paar uur kwijt en dan moest je ook weer  terug! De stad Amsterdam hield op waar nu ongeveer de Hoofdweg (de baarsjes)  loopt, alles tussen de ringvaart van de Haarlemmermeer en Amsterdamse Baarsjesgrens was polder. Een mooi boek is het geworden gelardeerd met vele foto’s van de familie Schelling, van (historische) documenten en het wel en wee rondom Halfweg. Het boek is opgedragen aan zijn dochters Soesja en Jikkie Schelling (zie foto) . De omslag van het boek is verzorgd door zijn partner Cynthia Pijlman.

Edward Neering

Het boek is te bestellen voor €19,95 incl verzendkosten. Bestellen kan door een mail te sturen aan pijlschel@hetnet.nl (mailadres van Kees Schelling)

Kees + kids

Kees Schelling met zijn dochers Jikkie en Soesja

 

Cor Neering, onze vader en grootvader

We worden even formeel, Cornelis Antonius Hermanus Neering werd geboren uit het huwelijk tussen Theodorus Neeirng en Petronella van Dijk. Zij trouwden op 16 augustus 1908 en Cor werd geboren op 28 mei 1909. Zijn broer Anton werd later geboren. Theodorus Neering was eerst Brood-banketbakker en later vertegenwoordiger in Kaas en later was hij eignaar van een winkel in Amstelveen die later door Oom Anton, de broer van onze vader, werd overgenomen.

Pa Neeirng als jongetje 2

Vader Neering kreeg 14 kinderen echter Els (tusen Ruud en Elma)  heeft slechts enkele minuten geleefd en stierf. Hij trouwde in 1931 met Marie van Damme en zij kregen Kees, Theo, Jopie en Nel.

Trouwfoto Cor Neering Marie van Damme (784x1280)

In 1940 overleed zijn eerste vrouw, Marie van Damme,  aan TBC in een Sanatorium Op 18 juni 1942 trouwde hij met Dora Prins, Dirkje Neering- Prins. Zij zijn de vader en moeder van Ton, Rob, Carla, Elma, Els (overleden direct na geboorte), Ruud, André, Frans, Paul en Edward.

Trouwfoto opa&oma neering

Hij was brood- banketbakker en stapte in de voetsporen van zijn vader. Het was geen gemakkelijke werknemer. Wat de overlevering vertelt dat hij vele bazen heeft gehad. Bijna bij elke bakker in Amsterdam heeft Pa Neering zijn sporen achtergelaten. Als hij ontslag nam dan had hij dezelfde middag al weer een andere baas.

Pa Neering als bakker met spaan en sigaar 2

Cor Neering met sigaar in de mond, dat zij volgens de huidige arboregels niet meer mogen 😉

Pa Neering als bakker 2

Op de onderste foto staat Cor Neering helemaal rechts.

Dat Pa Neering van een borrel en een sigaar hield en van uitgaan en van vakantie dat is algemeen bekend. Op onderstaande foto is hij met moeder in Mallorca. Volgens mij de enige keer in zijn leven dat hij met een vliegtuig heeft gevlogen. Moeder Neering heeft later nog een keer naar Zuid Afrika gevlogen naar de zoon van tante Annie uit Weesp.

Pa Neering samen met Do Neering 2

Pa Neering Mallorca 2

Maar bovenal was het natuurlijk een vader van een groot gezin beginnend in Amsterdam  in de Leidmuidenstraat (bij Hoofddorpplein) en later de Akerdijk en Eksterstraat in Badhoevedorp.

 

 

neering familiefoto uit 1056 alleen kinderenPa Neering met zijn zonen

Op deze foto Vader Neering alleen met zijn zonen op dat moment, We zien Kees en Theo, Cor Neering en naast hem Ton Neering en links Rob Neering, de baby moet Ruud zijn. De foto is waarschijnlijk genomen op de Akerdijk 121 te Badhoevedorp.

 

Neering alleen broers en zussen 2

op 17 juli 1978 (op de verjaardag van Paul)  overleed vader aan een melanoom, aan kanker. Hij ligt begraven op de begraafplaats van de Katholieke kerk te Amsterdam Sloten.

Pa Neering

Vrijdagavond 21 juni 2013 10 km Grachtenloop Haarlem

Haarlem Grachtenloop embleem

Haarlems Dagblad-LifeFit Grachtenloop 2013

Vrijdag 21 juni 2013 klinkt voor de 19e keer het startschot van de Haarlems Dagblad – LifeFit Grachtenloop. Deze midzomeravondloop langs de Haarlemse grachten is al jarenlang een evenement waarbij het hardlopen gecombineerd wordt met de gezelligheid van de Haarlemse binnenstad. De lopers maken een rondje door het centrum van Haarlem en komen langs de diverse culturele/toeristische trekpleisters. Langs dit fraaie parcours worden de lopers aangemoedigd door de vele toeschouwers.

Een prachtig “waterrijk” parcours langs de Haarlemse grachten en singels met een enthousiast publiek staan garant voor een gezellige en sportieve loopavond voor jong en oud.

Arjan Menning, Wiljo, Macel Franken, Edward Neering, Collette Groenewegen, Yolanda van Diepen en Frans van Diepen hebben reeds toegezegd te zullen starten. Daarna biertje in de stad.

Inschrijven en informatie op http://www.grachtenloop.nl

Haarlem Grachtenloop