Een poortje te ver!

Het drama van AZ, ik was er bij…………

Gisteren met broer Paul naar AZ tegen Anzhi van Guus Hiddink. De wensprognose was 3-1 en het derde doelpunt in de 88e minuut. AZ zou zich dan plaatsen voor de EL. Het ging al fout bij de poort in de rechterhoek van het stadion. Ritueel is altijd dat ik samen met wie ik ga door hetzelfde poortje ga voor vak P. Op het laatste moment stapte Paul in de andere rij en verdween door het poortje naast mij. Dag bijgeloof, deze werd nu met voeten getreden. Paul is meerdere malen meegeweest en heeft in het AZstadion een ongeslagen status. Zo iemand neem je steevast mee als het bijgeloof je lief is, maar nu.. het verkeerde poortje, een basale bijgelooffout! ………..en Ja hoor, vlak voor de rust prikte Eto’o de 0-2 binnen en alle poortjes in het stadion begonnen te klapperen. In de tweede helft heb ik nog een half uur gedacht aan 2-2 maar met de 0-3 was het helemaal gedaan. De 0-5 niet meer gezien we waren gevlucht voor een komende plensbui, maar ook hier helaas. In Heiloo kletterde een wolkbreuk over ons heen en doorweekt stonden voor Tineke die ons uiteraard met open armen ontving. In de analyse was wel duidelijk dat Erik Falkenburg nog binnen dit windowframe op 31 augustus 2012 moet worden verkocht. Terug naar Sparta is een goede optie voor x80200.000,=. De AZverdediging heeft sinds het vertrek van Poulsen (Gorter) en Moisander (Reijnen) een enorme veer gelaten. Bij vier doelpunten dribbelden de gele rakkers uit Dagestan langs drie verdedigers alsof de C5 van Pancratius een slechte dag had. Maar dan het publiek met de Benside in de hoofdrol. In de 2e helft ging het hele stadion achter AZ staan ondanks het feit dat het 0-3 stond. Een geweldige sfeer, een historische nederlaaag in de 100e europese wedstrijd en als toetje in blessuretijd in 072 drijf- en zeiknat. Wat wil je nog meer? En Paul…..Tsja, daar moeten we nog even over nadenken of wij deze Ajaxied nog een keer meenemen, het was een poortje te ver!

31 augustus 2012 (nog 4 uur de tijd om Falkenburg te verkopen aan Sparta)

Edward Neering

NB: ik verheug mij natuurlijk op de wedstrijd Ajax-Real Madrid!

Markus Henriksen (Rosenberg) naar AZ!

AZ heeft de Noors international Markus Henriksen binnen. De twintigjarige middenvelder van Rosenborg BK moet alleen zelf nog tot een akkoord komen met de club uit Alkmaar. Woensdag zet hij voet op Nederlandse bodem, in het gezelschap van zijn vriendin en zaakwaarnemer.

“Het was geen makkelijke beslissing”, blikt Henriksen in gesprek met Adressa.no alvast vooruit op zijn transfer naar Nederland. “Ik houd van mijn thuis en daarnaast heb ik een sterke band met Rosenborg.” Henriksen reisde woensdag naar Alkmaar, waar hij om tafel gaat met AZ. Daar

“Tegelijkertijd voel ik dat AZ op dit moment de juiste club voor mij is. Ik krijg een mooie kans om me als voetballer verder te ontwikkelen. Het is droevig om te vertrekken bij Rosenborg, maar de timing is goed. Ik heb hier 3,5 jaar gespeeld, het is tijd om volwassen te worden”, aldus Henriksen, die uitgebeid bekeken werd door AZ.

“Markus is een hele goede speler, die we 29 keer bekeken hebben”, zegt technisch directeur Earnest Stewart over het twintigjarige talent. “De trainer, Gertjan Verbeek, heeft uiteraard het laatste woord over zijn plannen met Markus, maar we zijn bereid ons geld op hem in te zetten”, aldus Stewart.

Vuurtoreneiland Durgerdam: Inschrijving geopend!

Edward en Albert
Staatsbosbeheer heeft heeft de exploitatie en het beheer van Vuurtoreneiland geopend. xa9 ANP

Staatsbosbeheer heeft vrijdag de inschrijving voor het beheer en de exploitatie van Vuurtoreneiland bij Amsterdam geopend. Tot begin november kunnen gegadigden zich inschrijven. Daarna gaat de procedure met twaalf kandidaten verder. In juni 2013 wordt bekend wie het eiland voor 30 jaar in erfpacht krijgt.

Vuurtoreneiland ligt in het IJmeer en is ongeveer een hectare (twee voetbalvelden) groot. Het eiland werd 3 eeuwen geleden aangelegd als deel van de Stelling van Amsterdam en bezit daarom een fort en een kleine vuurtoren. Maar de halfondergrondse bebouwing is volgens Staatsbosbeheer ernstig in verval geraakt. De toekomstige exploitant moet daarom niet alleen een beheersplan hebben, maar ook geld voor een ingrijpende renovatie.

Sinds Staatsbosbeheer eind vorig jaar bekendmaakte dat het eiland in de aanbieding ging, stroomden de belangstellenden toe. Wie nog steeds gexefnteresseerd is, kan nu meedoen aan de Europese aanbestedingsprocedure. ‘Maar omdat het om een bijzondere plek gaat, is de aanbesteding dat ook. Gegadigden worden in eerste instantie geselecteerd op tijd, kennis, ervaring en geld’, aldus Staatsbosbeheer, dat zelf verantwoordelijk blijft voor het natuurbeheer op het eiland.Bron: Het Parool

Edward en Albert

Mark Rutte: Premier Pinokkio

Scheurtjes in de teflonlaag van Mark Rutt

31 augustus 2012

door Kay van de Linde

Het probleem van de teflon kandidaat is dat hij op een gegeven moment zelf gaat denken dat hij onschendbaar is. Reagan dacht dat. Clinton dacht dat. En Rutte denkt dat. Maar teflon is geen kryptonite. Er komt altijd een moment dat er een scheurtje in gaat zitten. En dan wordt het oppassen geblazen.

Teflon
Tot nu toe is Mark Rutte een teflon politicus geweest. Alles gleed van hem af. Het rekenfoutje van 50 miljard werd hem vergeven. De gedoogconstructie met de PVV werd het CDA in de schoenen geschoven. De val van het kabinet werd vooral de PVV aangerekend. Alles wat er mis ging wuifde Mark weg met een schimpscheut hier en een vrolijke lach daar.

Kortom, geen vuiltje aan de lucht, moeten ze bij de VVD gedacht hebben. Mark gaat even lekker op vakantie om zijn teflonlaagje op te poetsen, en dan sleept hij na de zomer in de tweestrijd met de SP met zijn feitenkennis, debatvaardigheid en studentikoze vrolijkheid wel even de premierbonus uit het vuur. Maar zoals je wel vaker ziet in politieke campagnes, loopt het toch weer net even iets anders.

Twaalf dagen
Er zijn nog maar twaalf dagen te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen. De langverwachte tweestrijd Rutte-Roemer is er niet gekomen, vooral omdat Rutte zich tijdens het RTL ‘premierdebat’ niet gedisciplineerd genoeg op Roemer richtte en Roemer zelf inhoudelijk door het ijs zakte. Ironisch genoeg wist Roemer in zijn val nog net een barstje te slaan in Rutte’s teflonlaag.

Het cruciale moment in het RTL debat betrof namelijk de woordenwisseling tussen Roemer en Rutte over de verhoging van het eigen risico door de VVD, een beschuldiging die Rutte glashard ontkende. Roemer was door die ontkenning zo van zijn stuk gebracht dat hij nog nauwelijks een woord kon uitbrengen. Maar in de dagen erna werd Rutte mediabreed zwaar aangevallen op zijn ontkenning, die volgens veel politici en journalisten niet stookten met de werkelijkheid. Het barstje werd een scheur.

Heilig vertrouwen
Kiezers zijn gewend de meeste verkiezingsbeloftes met een korreltje zout te nemen, omdat ze weten dat veel beloftes zullen sneuvelen in de coalitieonderhandelingen. Kiezers zijn helemaal niet dom; ze weten dat het zo werkt. Maar een politicus die het stempel ‘leugenaar’ opgeplakt krijgt heeft een groot probleem. Dat schaadt namelijk de belangrijkste karaktereigenschap die iedere politicus moet hebben: vertrouwen.

Daarom was ik reuze benieuwd hoe de andere kandidaten tijdens het verkiezingsdebat bij Knevel en van den Brink de situatie zouden exploiteren. Roemer had het incident veroorzaakt, dus het lag in de lijn der verwachtingen dat hij het als eerste zou oppakken. Maar Diederik Samsom was Roemer slim voor. In een één-op-één moment met Rutte leende Samsom een beroemde one-liner van Ronald Reagan uit 1980: nu doet u het weer! (there you go again!), in een poging Rutte als leugenaar weg te zetten. Slim gevonden van het PvdA campagneteam.

Even later kreeg ook Roemer een kans op het incident terug te komen, maar die verprutste hij volkomen. Hij vroeg Rutte zijn woorden in te slikken, maar toen de premier dit weigerde, durfde Roemer hem verder niet te onderbreken waardoor Rutte uit de val kon ontsnappen. Een gemiste kans van Roemer, maar ook van Samsom. Beiden hadden Rutte tegen de touwen kunnen slaan door hem keihard als leugenaar weg te zetten. Iets wat Balkenende in 2006 wel durfde tegen Wouter Bos: “U draait en u bent niet eerlijk”. Het geniale van de gevleugelde aanval “U draait en u bent niet eerlijk” was dat Balkenende hiermee de sterkste karaktereigenschap van Wouter Bos wist te beschadigen: zijn betrouwbaarheid. Wouter Bos is daar nooit meer bovenop gekomen.

Diederik Samsom had zijn Reagan one-liner kunnen uitbreiden met: “Nu doet u het weer! U draait en u liegt!”. Samsom had hiermee geen enkele kiezer verloren, Roemer volledig buitenspel gezet én Rutte in een zeer lastig parket gebracht. Je ziet de voorpagina’s al voor je: hiermee had Samsom in één klap de tweestrijd Rutte-Roemer kunnen kantelen in een tweestrijd Rutte-Samsom. Maar hij heeft het niet aangedurfd.

Rutte komt heel goed weg
En daarom is Mark Rutte in het verkiezingsdebat bij Knevel en van den Brink donderdagavond eigenlijk nog heel goed weggekomen. Omdat Samsom niet durfde x97 en Roemer niet in staat bleek x97 het scheurtje in de teflonlaag van Mark Rutte volledig open te rijten. Hiermee heeft de premier kostbare tijd gewonnen die hij kan gebruiken om een verdedigingslinie op te werpen rond zijn belangrijkste wapen: vertrouwen. Zonder vertrouwen geen premierbonus. Rutte weet dat. Zijn tegenstanders weten dat ook. In het Knevel en van den Brink debat dansten ze er nog een beetje omheen. Bij een volgend debat zouden ze wel eens nog harder kunnen toeslaan.

De ballen van Lance Armstrong

De ballen van Lance Armstrong

Johan Bruyneel steekt zijn hand stilzwijgend omhoog. Sjef, de buschauffeur van de US Postalbus, ziet de opgestoken hand van zijn baas en tevens vriend Johan in zijn achteruitkijkspiegel. Zachtjes trapt hij de rem in en de donkerblauwe lange postbus komt pompend langzaam tot stilstand tussen de zonnebloemvelden, 30 kilometer van Tours. Zoals iedere dag in deze tour gaan de beige gordijnen dicht. In het gangpad gaan de eerste vier renners liggen om hun dagelijkse dosis EPO in te spuiten met hulp uiteraard van de medische staf. Er wordt gelachen en soms hoor je een kreun en een steun in verband met de ongemakkelijke houding in het gangpad. Johan kijkt tevreden en stilzwijgend toe. De andere vijf renners volgen snel in de bus omringd door het geelbruine decor. Na aankomst in Tours wordt Lance Armstrong voor de zoveelste keer bevraagd over vermeend dopinggebruik en met een agressieve ontkenningsondertoon staat hij wederom de pers te woord. Lance weet dat hij straks een interview heeft met Mart Smeets “from the Dutch broadcast”, altijd een prettig gesprek en geen gezeur over doping. Geen “Edgar Allen Poe”-vragen van Mart vandaag” schrijft hij, met de gele trui om zijn schouders, op in zijn dagboek dat hij de welluidende titel “Moterpech” heeft meegegeven.

Alle renners van de oude US postalploeg beschrijven het busritueel. Even los van het individu dat doping gebruikt geeft dit aan dat er sprake is van een georganiseerd complot en waar ieder lid van de ploeg weloverwogen aan mee doet. Je zou ook kunnen zeggen de Omerta binnen de Omerta.
Armstong is zijn overwinningen kwijt vanaf 1998 en Mart Smeets doet vanaf vandaag zijn gele “Liverstrong” bandje af want hij wil niet meer met de Texaan worden geassocieerd. Vraag is nu of wij nog met Mart willen worden gezien?
Armstrong heeft in de jaren negentig teelbalkanker gehad en overwon het. In die jaren had één van mijn broers leukamie. Ik verslond zijn boek over zijn wederopstanding, zijn gevecht tegen kanker, het boek emotioneerde mij. Armstrong heeft dus menige chemokuur door zijn sodemieter laten gaan en hij moet later gedacht hebben dat het lichaam had afgehaakt omdat hij teveel van zijn lichaam had gevergd. The body moest worden aangesterkt met “extra” omdat iedere renner de tour niet uitrijdt met een bord spaghetti, 2 boterhammen met pindakaas, vitaminesupplementen en wat vloeibaar voedsel enz. O.a. EPO was blijkbaar de oplossing. Een dagelijkse dosis EPO staat in geen enkele verhouding tot een dagelijkse chemokuur dus moet Lance gedacht hebben “Waar hebben we het over?” Zo werd het plan gesmeed om een team te vormen met een georganiseerde dopingaanpak om grote wielerrondes te gaan winnen, en het succes is slechts historie.
Ik ben ervan overtuigd dat iedere renner op de één of andere manier doping gebruikt. Steeds weer nwe producten blijven de controles van de UCI voor. Dus ook onze vriend Rob Harmeling (TVM Cees Priem) die bij Mart in de avondetappe steeds weer een podium krijgt om te verklaren hoe schoon de sport is terwijl hij pakken met boter op zijn hoofd heeft. Dit alles maakt ook dat Armstrong een groot renner blijft, een legende. Consequent rechtlijnig handelen ontnam hem alle titels. Hij is nu een kerstboom zonder piek. De piek ontbreekt, maar er blijven veel ballen in de boom hangen en ballen heeft Armstrong letterlijk en figuurlijk altijd gehad!

Edward Neering