Big Society in Amsterdam – Bestuursdienstdebat 14 juni 2011

Afscheid Lia Geurts 001 
Bestuursdienstdebat: xefxbfxbd
Big Society in Amsterdam?xefxbfxbd

 Foto: Edward Neering

Geven we de samenleving eindelijk weer terug aan de burger?

Of laat de overheid de burger aan zijn lot over

Datum: 14 juni 2011, tijd: 16.30-19.00

Locatie: De Industrieele Groote Club, Dam 27, Amsterdam

Tom Zwart

Hoogleraar mensenrechten aan de universiteit van Utrecht en curator van de Teldersstichting

Imrat Verhoeven

Postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Sociologie van de UvA en auteur van het boek xefxbfxbdBrave burgers gezocht'

Het wordt een intellectuele discussie met Tom Zwart die zal toelichten waarom in de samenleving vaak betere resultaten kunnen worden geboekt wanneer het overheidsingrijpen wordt vervangen door handelen van de burger en de verbanden waarvan hij deel uitmaakt. Hij zal dat doen met behulp van de zogenoemde receptor-benadering, die op het terrein van de mensenrechten is ontwikkeld. En Imrat Verhoeven die empirisch wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de veranderende rolverdeling en verwachtingen tussen burgers en overheid. Wethouder Andrxefxbfxbde van Es geeft de aftrap voor de discussie. Gemeentesecretaris Henk de Jong sluit af.

Big society is het project van de Engelse regering Cameron dat er naar streeft burgers zelf de regie te laten voeren over hun gemeenschap. Het monopolie van zowel de staat als de vrije markt hebben de menselijke verhoudingen vernietigd. Phillip Blond geldt als ideexefxbfxbdnleverancier en ideoloog van The Big Society. David Cameron is het grote voorbeeld van Mark Rutte. Beiden willen de samenleving teruggeven aan de burger, streven naar een kleine faciliterende overheid en staan voor historische bezuinigingsoperaties.

Het concept Big Society heeft de discussie in Engeland tussen linkse en rechtse intellectuelen flink op scherp gezet. Is The Big Society niets meer dan een ideologisch sausje voor draconische bezuinigingen? Wat is de nieuwe rol van de lokale overheid? Hoe kunnen burgers meer zeggenschap krijgen over de publieke sector? Wat vinden burgers van deze nieuwe rol? Dit zijn interessante vragen voor Amsterdam. Zeker in deze tijd waarin het kabinet verschillende plannen maakt voor een hernieuwde relatie tussen burgers en overheid in Amsterdam.