Vandaag in de brievenbus 2 bedelbrieven van onduidelijk kankerfonds,

Wereld Kanker Onderzoek Fonds: serieus of oppassen?

 
donderdag 19 november 2009 22:02 door edu

 

Vandaag viel een envelop in de bus met daarin onder meer een vragenlijst van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Een mij volstrekt onbekende organisatie op het gebied van kankeronderzoek. Het is een belangrijk en zelfs erg emotioneel onderwerp en commentaar leveren op dit gebied kan al snel ongevoelig overkomen. Toch wil ik mijn kriebels m.b.t. dit fonds delen.

 

Chiemsee Beieren 

 

In de begeleidende tekst begint met met de volgende zinnen: 'Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie van kanker door gezonde voeding en leefstijl. De stichting heeft als doel mensen ervan bewust te maken dat het risico op kanker met een derde verlaagd kan worden door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht.' Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schrijft dat zij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding, leefstijl en kanker stimuleren en financieren. Zo is bekend dat het fonds in Nederland onder meer de leerstoel Voeding en Kanker aan de Wageningen University & Research centre (WUR) financieel ondersteunt. Prof.dr.ir. Ellen Kampman is de aangestelde hoogleraar en heeft een naam op het gebied van voeding en kankerepidemiologie.

 

Als je dergelijke informatie leest, dan ben je geneigd om dit onderzoeksfonds in te delen bij de echte goede doelen, waar ook het KWF Kankerbestrijding bij hoort. Maar toch! Het blijft bij mij kriebelen en dat is geen goed teken. Misschien komt het wel door de vele claims in de brief die mij te zweverig overkomen. Terwijl de meeste claims wel een beetje bekend klinken. Denk bijvoorbeeld aan: 'Het drinken van alcohol verhoogt het risico op borst-, darm-, mond- en keelkanker, lever- en slokdarmkanker.' Maar misschien kriebelt het bij mij wel het meest vanwege de manier waarop het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geld uit onze zak probeert te kloppen. Onder het mom van 'Vragenlijst 2009 over voeding en leefstijl' proberen ze je zo ver te krijgen dat je een aangehechte machtiging ook invult en mee terugstuurt.

 

Gezien het bericht op het Radar-forum zijn er meer mensen die kriebels krijgen bij dergelijke post. En toch zijn er veel positieve berichten te vinden op internet. Financieel maakt het fonds er volgens het CBF geen zooitje van en er is voor de afgelopen jaren keurig een accountantsverklaring afgegeven. Toch vallen de hoge lasten op, waardoor er een erg laag jaarresultaat is. In 2008 werd er een bedrag van 5.928.656 euro opgehaald, maar waren de kosten 1.105.695 euro. Dit betekent dat er bijna 20% is besteed aan kosten van de eigen organisatie. Dit waar het KWF ongeveer 12% besteedt aan de eigen organisatie. Op de website van het fonds staat onder 'Veelgestelde vragen' het volgende over beleggen: 'Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds belegt niet. Al het geld besteden wij direct aan onze doelstellingen.' Een heel helder standpunt wat mij betreft. Maar op de jaarrekening van de afgelopen vijf jaren vinden we andere informatie: 'Baten uit beleggingen, 2008: 25.135 euro.'

 

Er is mij nog veel onduidelijk over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, maar deze snelle zoekactie op internet geeft mij niet echt een gerust gevoel. De bedelbrief gaat dus bij het oud papier!